Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Alternativni Automatski Hronografi

Istražujemo opcije automatskih hronografa renomiranih brendova do 2.500 EUR

Nakon objavljivanja našeg teksta o novom Tissot PRX Chronograph-u, dobili smo mnogo komentara da je taj model preskup i “ne vrijedi taj novac.” Vrijednost nečega je relativan pojam na koji utiče mnogo faktora, te o tome nećemo raspravljati. Ali smo odlučili da vam predstavimo nekoliko modela sa automatskim hronograf mehanizmom kao i navedeni Tissot PRX Chronograph, pa vi donesite svoj sud o cijeni.

izvor: Tissot

Nivada Grenchen Chronomaster Aviator Sea Diver

Nivada Grenchen je 2020. godine predstavila Chronomaster Aviator Sea Diver, inspirisan originalnim Nivadinim hronografom. Ovaj model ima širinu kućišta od 38,3 mm i dužinu od 46,6 mm od luga do luga, što ga čini veoma prijatnim za nošenje. Debljina sata je 14,80 mm, što doprinosi njegovoj robusnosti bez kompromisa na udobnosti. Sat pokreće automatski kalibar Sellita SW510, koji je poznat po svojoj preciznosti i pouzdanosti.
Cijena ovog modela na Nivada zvaničnom sajtu se kreće od 2.000 do 2.200 EUR, u zavisnosti od izbora brojčanika i narukvice/kaiša.

izvor: Nivada

Tissot Heritage 1948

Tissot Heritage 1948 je još jedan sat iz Tissot Heritage kolekcije koji savršeno hvata duh prošlosti. Ovaj model ima kućište prečnika 39,5 mm sa karakterističnim lugovima, vraćajući nas u zlatno doba hronografa iz 1940-ih. Uprkos većim dimenzijama, sat zadržava eleganciju zahvaljujući izbočenom akrilnom staklu. Čisti bijeli brojčanik ima aplicirane tačkaste markere, rimski broj “XII” i utonule podbrojčanike sa koncentričnim uzorkom. Unutar kućišta nalazi se modularni automatski ETA 2894-2 mehanizam, vidljiv kroz providni zadnji poklopac, što dodaje dodatnu dimenziju luksuza.
Cijena ovog modela iznosi oko 1.500 EUR.

izvor: Tissot

Certina DS Chronograph Automatic

Još jedan odličan klasično stilizovan hronograf je Certina DS Chronograph Automatic, koji se izdvaja malo većim kućištem prečnika 42 mm, debljine 14 mm i dužine od luga do luga 50,5 mm. Sat je izuzetno čitljiv zahvaljujući kombinaciji brojčanika sa arapskim markerima na 12 i 6 sati i klinastim indeksima za ostale sate. Na obodu brojčanika nalaze se tahimetrijska i telemetrijska skala, koje omogućavaju mjerenje brzine i udaljenosti. Plave kazaljke donose osvježavajući dodir boje čistom dizajnu brojčanika. Certina DS Chronograph Automatic je pokretan kalibrom A05.H31, koji je suštinski ETA Valjoux kalibar 7753 sa rezervom snage od 60 sati.
Cijena ovog modela na Certina zvaničnom sajtu iznosi 2.230 EUR.

izvor: Certina

Hamilton Intra-Matic Chronograph

Hamilton Intra-Matic Chronograph se ističe retro stilom, dostupan je u prečniku od 40 mm i pokreće ga pouzdani mehanizam ETA Valjoux 7750. Ovaj model ima safirno staklo koje štiti panda brojčanik i pruža vodootpornost do 100 metara, što ga čini pogodnim za svakodnevno nošenje. Estetika ovog sata podseća na modele iz sredine prošlog veka, ali sa modernim funkcijama i tehnologijom. Hamilton je poznat po svojoj tradiciji i kvalitetu, a Intra-Matic Chronograph je savršen primjer te kombinacije.
Cijena ovog modela na Hamilton zvaničnom sajtu iznosi 2.300 EUR.

izvor: Hamilton

Sinn 103 St

Sinn 103 St je klasični pilotski hronograf sa bogatom tradicijom. Njegova istorija seže do 1970-ih kada je osnivač kompanije Helmut Sinn pravio satove za njemačko vazduhoplovstvo. Ovaj model ima kućište od poliranog nerđajućeg čelika i pokreće ga pouzdani mehanizam Valjoux 7750. Sat je otporan na visoke i niske pritiske, pogodan za visoke nadmorske visine i duboke vode (do 200 metara). Kućište prečnika 41 mm i debljine 15,9 mm pruža robusnost i trajnost, dok mat crni brojčanik sa akrilnim staklom daje klasičan izgled. Cijena ovog modela na Sinn zvaničnom sajtu iznosi 2.200 EUR.

izvor: Sinn

Predstavili smo vam pet modela sa automatskim mehanizmom koji ima funkciju hronografa, svi od renomiranih proizvođača sa bogatom tradicijom i sličnim mehanizmima. Takođe, videli smo da nema velike razlike u cijeni u odnosu na Tissot PRX Chronograph, posebno kada uzmemo u obzir da su niže cijene uglavnom za modele na kaišu, dok su modeli sa čeličnom narukvicom skoro identične ili čak više cijene.
Pozivamo vas da sami uporedite cijene i donesete zaključak da li ponuđeno opravdava cijenu, a vaše mišljenje nam možete reći u komentarima na našem Instagram nalogu.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.