Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Audemars Piguet ne odustaje-novi Flying Tourbillon sa potpuno novim ciferom!

Nova godina, a Audemars Piguet nastavlja po starom.

Pre samo četiri dana Audemars Piguet je svetu predstavio novi leteći turbijon sa poptuno novim ciferom (flying tourbillon-leteći turbijon je turbijon komplikacija koja nema mostić sa gornje strane koji pridržava kavez turbijona na cifer sata), koji do sada nismo videli. Stigla su svega dva modela, jedan u roze i jedan u belom zlatu. Plasiranje satova i njihova javna prezentacija su izostali i to je ono čemu sve češće pribegavaju svetski poznate kompanije.

izvor: Audemars Piguet

Naime, zvaničnog predstavljanja nije bilo, već je Audemars Piguet ove modele postavio na oficijalni sajt i tu ih ostavio dok ih neko ne primeti. Naravno, to nije tako kako će vam većina portala predstaviti situaciju. Svetski poznati sajtovi i medijske kuće dobile su ovu ekskluzivu i imali su spremne članke istog dana kada su satovi ”tiho” lansirani. Ali sa press fotografijama, te vam ja, kao i oni prenosim deo onoga što donosi novi Royal Oak.

Novi Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon sa novim ciferom; izvor: Audemars Piguet

U prethodnoj godini ovaj model proslavio je pola veka postojanja. U tu čast AP je tokom cele godine izbacivao novitete u znak proslave. Neki su bili zaista dobri, a neki nisu. Mnogi su razočarali i mnoge su razočarali. Pročitaj ponovo prethodnu rečenicu. Ipak novitet referentne oznake 26730BC.GG.1320BC.01 (belo zlato) i 26730OR.GG.1320OR.01 (roze zlato) donosi potpuno novi teksturni cifer i to je ono na čemu AP radi godinama unazad. Želi publiku da odvikne od njihovo najlepšeg tapiserija cifera.

Nova tekstura cifera koju su nazvali ”dimpled dial”; izvor: Audemars Piguet

Cifer na ovom modelu su nazvali ”dimpled” što bi u bukvalnom prevodu sa engleskog značilo jamice (male jame). Mene ova nova tekstura više podseća na koru drveta pogotovo roze zlato model sa braon ciferom. Pogledajte malo bolje i recite da nisam u pravu?! Kako god se odlučili da zovete novi brojčanik jedno je sigurno-dobar je! Ova kompanija uspeva u nameri da skrene pažnju i na druge vrste cifera i mišljenja sam da će tapiserija uskoro zastareti.

izvor: Audemars Piguet

Na ciferu je još jedan mali novitet. Radi se o samom natpisu imena firme. Logo u ovom slučaju nije zalepljen na cifer i nije trodimenzionalni kao što je to slučaj na većini savremenih Royal Oak modele. Ovog puta morali su naziv firme da ispišu na cifer zbog neravnina koje je prouzrokovao novi talasasti brojčanik. Taj detalj daje malo vintage vajba ovom novitetu.

Logo je ispisan preko teksturnog cifera; izvor: Audemars Piguet

Sve ostale karakteristike su identične kao i na većini samonavijajućih Royal Oak-a: prečnik je 40mm sa visinom kućišta od 10.6mm, osmougaonim zlatnim bezelom; kućište u zlatu sa integrisanom zlatnom narukvicom… Mehanizam je automatski kalibar kućne radinosti, oznake 2950 koji radi na standardnih 21.600 vibracija po času i obezbeđuje rezervu rada od 65 časova. Poleđina kućišta je otvorena i kroz nju se može videti ovaj kalibar sa zlatnim skeletonizovanim rotorom.

izvor: Audemars Piguet

U osnovi ovo je jednostavan model sa time only funkcijom bez sekundare. Ipak u imenu ovog modela stoji oznaka za leteći turbijon koji jeste komplikacija koja svakog ostavlja bez daha. Na ovom satu se nalazi na poziciji broj 6. U suštini ovaj dodatak je u savremenim satovima nepotreban, jer njegova osnovna funkcija je da eliminiše uticaj Zemljine Gravitacije na preciznost (tačnost) mehanizma. Kako je tehnologija napredovala tako su i mehanizmi sa njima te su danas pre puštanja u rad i pakovanje u satove testirani na više različitih pozicija (uglavnom 4-6 pozicije rada) te im turbijon kao takav nije potreban.

Akcenat je na turbijonu; izvor: Audemars Piguet

Ipak, velike kompanije odlučile su da nastave sa izradom ovog detalja koji je danas simbol moći. Malo ko može da izvede leteći turbijon tako elegantno i jednostavno kao Audemars Piguet i zato je lepo videti tu komplikaciju na ovom modelu. Na ovom novitetu imamo još jedan dodatak, a to je tekstura smrznutog zlata na bezelu sata.

Bezel od ”smrznutog” zlata; izvor: Audemars Piguet

I za kraj je tu zaštitni znak Audemars Pigueta koji mi se ne dopada a to je dostupnost i količina satova koji će biti napravljeni. Velike kompanije u svetu satova su svake godine sve tajanstvenije te za ovaj model se ne zna ništa-ni koliko košta, ni kada može da se poruči, ni koliko će ih biti napravljeno niti kojom dinamikom…
Procena je da će cena ovog sata u radnji biti minimum 200.000 evra! Opravdano ili ne sami procenite.

—————

OSNOVNO:

Brend: Audemars Piguet
Model: Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon
Tip: Sportski
Materijal kućišta: belo zlato
Prečnik: 40mm 
Debljina: 10.6mm
Cifer: tekstura kore od drveta (braon i plava boja)
Tip stakla: Safirno staklo sa višeslojnim antirefleksivnim premazom sa obe strane
Bezel: ”zamrznuto” belo zlato 
Vodootpornost: 100m (10 bar)

MEHANIZAM:

Kalibar: kućna radinost, kal. 2950
Funkcija: Analogno vreme, leteći turbijon
Rezerva snage: 65h
Način pogonjenja/navijanja: automatsko navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Dostupnost: ekskluzivni AP butici
Cena: procena – 200.000 evra

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.