Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Aukcija vintage satova u Monaku: oktobar 2023.

Završena je još jedna sjajna aukcija u Monaku. Ovo su rezultati aukcije!

Ni ovog puta aukcija pod organizacijom Monaco Legend Group-a nije razočarala. Ukupno se pojavio 281 sat a dominirali su vintage modeli. Bili su ponuđeni i neki noviji modeli kao na primer Rolex Submariner ref. 126610LV koji je pdorat za samo 15.600 evra ili Oyster Perpetual Green 41mm koji je dostigao 10.400 evra.

U nastavku vam predstavljam neke izvanredne komade i cene koje su postignute na ovoj aukciji.

LOT 1 – GERALD GENTA

U svetu vintage satova Genta modeli sa Miki Maus brojčanikom su must have. Aukciju je otvorio upravo jedan takav model proizveden u čeliku prečnika 35mm sa Mother of Pearl brojčanikom minuta i zelenom osnovom. Pokreće ga automatski mehanizam kućne radinosti sa funkcijom jumping hour (preskakajući sati) i retrogradnom minutarom. Ovo je ustaljen i uobičajen način praćenja vremena na Gerald Genta Retro Fantasy modelima.

izvor: Monaco Legend Group

Sat je prodat za: 13.000 evra

LOT 4 – AUDEMARS PIGUET

Neretko se među ponuđenim modelima mogu pronaći satovi za dame. Takav je bio ovaj Audemars Piguet Rectangular Lady ref. 6010 u kombinaciji čelika i žutog zlata. Radi se o kvarcnom satu sa sivim vafl brojčanikom i neobičnog kvadratnog kućišta dimenzije 24mm. Muški modeli ovog sata mogu se pronaći za par hiljada evra više te ako želite pristupačni vintage AP ovo je vaša šansa.

izvor: Monaco Legend Group

Sat je prodat za: 2.600 evra

LOT 23 – BLANCPAIN

Nedavno lansiranje saradnje između Swatcha i Blancpaina ”poguralo” je interesovanje za čuvenim Fifty Fathomsom ponovo. Jedan od najčuvenijih ronilačkih satova (čitaj prvi ronilački sat na svetu) pronašao se na aukciju u Monaku i postigao sjajan rezultat. Radi se o modelu Fifty-Fathoms Milspec I iz 1964. godine i prečnika 36mm. Upoređujući nove FF modele sa starim zaista ne mogu da verujem da je Blancpain dozvolio toliko povećanje kućišta. Ovaj dajver u 36mm je savršen!

izvor: Monaco Legend Group

Sat je prodat za: 32.500 evra (procena: 6k-12k evra)

LOT 44 – PATEK PHILIPPE

Iako nije dostigao najveću cifru na ovoj aukciji ipak je ovaj sat zvezda prethodnog vikenda. Legendarni Patek Phillipe koji se smatra najboljim satom svih vremena ima referentnu oznaku 1518. Konkretno model sa ove aukcije dolazi u žutom zlatu sa narukvicom od istog materijala. U biti je to sat sa funkcijom večnog kalendara i hronografa u isto vreme. Prečnik ovog remek-dela je 35mm i dolazi iz 1949 godine i prati ga ekstrakt iz Patekove arhive.

izvor: Monaco Legend Group

Sat je prodat za: 650.000 evra (procena: 500k – 1mil evra)

LOT 56 – ROLEX

Znamo za porast interesovanja za starim Rolex Day-Date modélisa sa Onyx ciferom. Najčešći su modeli u žutom zlatu, nakon toga slede modeli u belom zlatu dok su oni u platini zarista retki. Monaco Legend Group aukcije su poznate po ponudi najređih satova na svetu te me ne čudi da se baš kod njih pojavio Day-Date ref. 18026 u platini sa Onyx ciferom koji dolazi iz 1987. godine.

izvor: Monaco Legend Group

Sat je prodat za: 169.000 evra (procena: 20k-40k evra)

LOT 78 – PANERAI

Koliko dugo nisam čuo za Panerai… skoro da sam ih izgubio iz pamćenja jer se ne pojavljuju, ne rade velike stvari koje se od njih očekuju, naprosto su nestali. Jovan me je podsetio da oni postoje na našem poslovnom putovanju za Banja Luku pre par dana i zadržali smo se na toj temi veoma dugo. Panerai je sjajan brend sa ozbiljnim vintage modelima. Ipak sat o kojem ću pisati je savremeni Panerai iz 2012. godine: Radiomir 3 Days Oro Bianco! ovaj model prizveden je u belom zlatu sa crnim ”kalifornija” brojčanikom (california dial je tip brojčanika na kojem je gornji red časovnih indeksa ispisan u arapskim brojevima a donji red u rimskim).

izvor: Monaco Legend Group

Sat je prodat za: 20.800 evra (procena: 10k-20k evra)

LOT 93 – EBERHARD

U svetu starih hronografa Eberhard zauzima posebno mesto. Njihov prvi hronograf napravljen je davne 1919. godine i aktivirao ga je samo jedan pušer – takozvani monopusher chronographs. Deceniju za decenijom unapređivali su svoje znanje i umeće i 40-ih godina prošlog veka dostigli vrhunac. Proizvodili su neke od najboljih satova sa funkcijom štoperice. Eberhard Split-second Chronograph je na aukciji u Monaku izazvao ovacije. Proizveden u čeliku 1940. godine prečnika je 40mm, što je za ono vreme bio aista veliki sat. Crni brojčanik na sebi ima dosta detalja i veoma lepe male rimske indekse.

izvor: Monaco Legend Group

Sat je prodat za: 58.500 evra (procena: 25k-50k evra)

LOT 96 – CARTIER

Na Monaco Legend Group aukcijama pored Rolexa i Pateka dominiraju i Cartier satovi. Ponuda je uvek sjajna i sigurno biste pronašli sat za sebe. Neretko se Cartier satovi prodaju za neki manji novac od uobičajene procene te treba pratiti dešavanja ovog tipa. Ipak sat iz ovog pasusa nije običan Cartier i nije prodat za manju cenu od procenjene. Cartier Magnum Tank Triple Calendar Moon Phase je pun naziv ovog modela napravljenog u žutom zlatu sa belim lakiranim rimskim ciferom i Audemars Piguet mehanizmom na ručno navijanje.
Postoji trag da je ovaj sat prodat 1989. godine na Tokijskoj aukciji za 120.000 dolara!

izvor: Monaco Legend Group

Sat je prodat za: 416.000 evra (procena: 200k-400k evra)

LOT 281 – ROLEX

Najskuplji sat na ovo aukciji je Daytona ref. 6263 sa Tropical RCO brojčanikom. Tropical oznaka stoji za brojčanike braon boje koji su originalno bili tamnije, uglavnom crne boje, a koji su vremenom došli do braonkaste nijanse. Nazivaju se tropical jer se ova promena najčešće dešavala na satovima koji su nošeni u tropskom pojasu, tačnije na moru i jakom Suncu. Druga oznaka, još važnija za nas je RCO. Ona upućuje na jednu veoma retku malu seriju Daytona Paul Newman brojčanika na kojima je stajao ispis Rolex-Cosmograph-Oyster (tri rečni jedna ispod druge na gornjem delu cifera).

izvor: Monaco Legend Group

Sve prethodno plus stanje ovog sata koje je sjajno dovodi nas do opravdanja ove velike cene. Interesantno je ipak da je ovaj model 2016. godine prodat za veći novac nego danas: Phillips “START-STOP-RESET: 88 Epic Stainless Steel Chronographs” Geneva Auction, 14 May 2016 as lot 31, prodat za CHF 1,985,000.

Sat je prodat za: 1.796.000 evra (procena 1mil-2mil evra)

Celokupan katalog satova i cena postignutih na aukciji pogledajte klikom ovde.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.