Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Da li Moonswatch dobija konkurenciju? Novi Tissot SIDERAL S

Sat za ekstremne sportove!

Jedno je sigurno – Tissot poseduje prave dragulje u svom istorijskom katalogu, i ne prezaju od toga da naprave moderne interpretacije istih! Prateći neverovatan uspeh PRX-a, Tissot nam predstavlja re-izdanje sata koji je definitivno namenjen sportistima, kao i ljubiteljima nesvakidašnjih satova.

izvor: TISSOT

Sideral S je direktno re-izdanje modela iz sedamdesetih godina prošlog veka, izrađenog po najmodernijim standardima, pritom kada na sve dodamo egzotični materijal od koga je kućište izrađeno… Sigurno je da su sedamdesete i osamdesete bile zlatne godine za Tissot, imajući u vidu da je ovo još jedno od potencijalnih hitova ovog brenda iz tog doba.

izvor: TISSOT

Originalni Sideral S je svojevremeno bio izrađen od fiberglasa (monoblok kućište), dimenzija 40mm, sa akrilnim kristalom koji je prekrivao tritijumski cifer različitih boja. Nije toliko obeležen u istoriji kao popularan model, ali je svakako drugačiji od ostalih, koliko po svom jedinstvenom dizajnu, toliko i po materijalima od kojih je izrađen.

izvor: TISSOT
izvor: TISSOT

Najnovija interpretacija verno prati originalni dizajn. Kućište je 41mm sa 46.5mm dužinom od luga do luga. Bezel je dimenzija 39mm, što daje percepciju da se radi od manjem satu nego što veličina kućišta nalaže. Ono što sam se trudio da prikrijem do sada, jeste zapravo i najatraktivnija činjenica – kućište ovog sata je izrađeno od kovanih karbonskih vlakana!

izvor: TISSOT

Da, dobro ste pročitali. Materijal od koga su izrađeni bolidi u Formuli 1, kao i delovi automobila visokih performansi je upravo materijal od koga je izrađen Sideral S! Ovaj materijal odlikuje izuzetna izdržljivost, kao i estetski prelepe teksture. Zahvaljujući tome, ovaj ronilački sat izdržava čak 30 bari pritiska (300 metara vodootpornosti).

izvor: TISSOT

Takođe, imajući u vidu da je ova legura izuzetno lagana, rotirajući bezel je izrađen od karbonskih vlakana u kombinaciji sa PVD nerđujaćim čelikom. Moja zamerka jeste da je i krunica takođe trebala biti izrađena od PVD čelika, kako bi se bojom uklopila u celokupan dizajn.

izvor: TISSOT

Safirno staklo sa antirefleksnim premazom sa unutrašnje strane prekriva jako interesantne cifere, sa jednom dodatnom funkcijom koja se ne viđa često na ronilačkim satovia – regata tajmer, koji je prikazan unutar minutnih markera u različitim bojama. Koliko ovaj sat odiše funky dizajnom iz sedamdesetih, toliko je moćan i interesantan u mraku. Tissot je razvio nekoliko različitih boja luminacije kako bi se jasno mogle koristiti sve funkcije koje ovaj sat poseduje.

izvor: TISSOT

Kaiš sata je polu-integrisan sa kućištem, no širina u lugovima je 20mm, što omogućava da bez problema zamenite gumeni kaiš. Zanimljivo je da nema kopču, već element koji ulazi direktno u kaiš i time pomaže u udobnosti.

izvor: TISSOT

Mehanizam koji pokreće Sideral S je dobro poznati i pouzdani Powermatic 80, sa 80h rezerve snage i
novim skeletonizovanim rotorom. Sat dolazi u tri različite boje, sa žutim, crvenim i plavim akcentima.

izvor: TISSOT

Sa cenom od 119.330 dinara (uključujući TAX to je oko 1.010 evra), smatram da će Sideral S sigurno naći svoje mesto na tržištu. Ovaj sat možda nije za svakoga, nije klasičan, tradicionalni ronilački sat, ali upravo u tome je lepota Tissot-a kao brenda – daju vam opcije! Svako će u njihovom širokom asortimanu uspeti da nađe model za sebe, te mi je jako drago da su se odlučili da se oprobaju u nečemu nesvakidašnjem, kao što je Sideral S.

izvor: TISSOT

Dostupnost: Absolut Time, Beograd.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.