Menu
satnaruci.jpg
Autor: Dušan Tadin

DAN HENRY 1972- MAVERICK

Pravi novitet

Mnogi brendovi „novitetom“ nazivaju svaku novinu koju predstave u svom katalogu, a vrlo često je to samo nova boja brojčanika, drugi materijali korišćeni u izradi, pa čak i samo druga kombinacija narukvica i kaiševa na modelima koji se već nalaze u njihovoj ponudi. Međutim, to definitivno nije slučaj kod Dan Henry mikrobrenda. Kada Dan Henry predstavlja svoj novitet, onda je to stvarno nešto novo i potpuno drugačije od već prikazanog, valjda ih zato toliko volim.  

Kako kaže Dan Henry, 1972. godine, istraživanja u svemiru i okeanima poodmakla su dosta i tu nije bilo nekih interesantnih novina, pa je došlo vreme za obaranje rekorda na kopnu, automobili i motocikli postajali su sve brži. Sedamdesetih su satovi postajali super-satovi, bilo je to vreme kada su inženjeri ujedno bili i dizajneri, a satovi ozbiljni merni instrumenti.

Ovoga puta pažnju posvećujemo Dan Henry modelima iz pilotske serije 1972- Maverick, koji nas, kao i svi modeli ovog brenda, veoma uspešno vraćaju u prošlost! Navedeni model izrađen je u 4 verzije i to Black Chronograph (čelični sa PVD premazom) i Automatic, kao i Silver Chronograph i Automatic. Kod modela sa automatskim mehanizmom u suštini razlika je samo u boji kućišta, dok kod hronografa malo drugačije.

Izvor: Dan Henry

Automatik

Verzija sa automatskim mehanizmom je, mogu slobodno reći, klasičan pilotski sat kakav bih očekivao od Dan Henry mikrosa, ali definitivno drugačiji od ostalih pilotskih satova na koje smo navikli. Izrađen je od nerđajućeg čelika sa prečnikom kućišta od 41mm, razmakom između lugova koji iznosi 45,7mm i visinom od 12,9mm.

Izvor: Dan Henry

Čelična narukvica širine 20mm pri kućištu sačinjena je od “H” linkova, a lugovi su blago skriveni sa donje strane kućišta. Safirno staklo sa unutrašnje strane poseduje anti-refleks premaz, i ono prekriva sendvič cifer kao i unutrašnji bezel sa 12 podeoka koji služe za praćenje druge vremenske zone. Za pokretanje unutršnjeg bezela zadužena je krunica na poziciji 10, i bezel je pokretan u oba smera.

Izvor: Dan Henry

Ono što ovaj sat, pored toga što je lep, čini i veoma lakim za korišćenje je njegov minimalistički dizajn sa kontrastima, cifer je jednostavan, pregledan i lak za čitanje vremena, a da bi to čitanje vremena bilo još lakše, Dan Henry je upotrebio kontraste prilikom odabira boja, izdvajajući kazaljku za sekunde posebnom bojom koja odskače od crnog cifera.

Izvor: Dan Henry

Kod srebrnog modela sekundna kazaljka je plave boje, dok je kod crnog modela u jarkoj crvenoj boji. Mehanizam iskorišćen za pokretanje ovog lepotana je automatski Miyota kalibra 8215 sa prikazom datuma na poziciji 3 i rezervom snage od 40h. Poklopac kućišta je ušrafljujuć, a na njemu se nalazi ugraviran Grumman F-14 Tomcat.

Izvor: Dan Henry

Hronograf

Kada je hronograf model u pitanju, moglo bi se reći da je crni posvećen ljubiteljima avijacije, dok su pri izradi srebrnog mislili na ljubitelje motociklizma među kojima sam i ja! Kada sam ugledao ove nove modele nekako me je na prvi pogled privukao hronograf, iako nisam baš neki fan hronografa generalno, ali eto desilo se! Jednostavno ima nešto u tom satu!

Izvor: Dan Henry

Kućište je takođe prečnika 41mm, sve dimentije su iste kao i kod automatskog modela. Postoje dve verzije kod kojih se, osim boje kućišta, razlikuju i kalibri mehanizama koji su ugrađeni u satove, te crni pokreće kvarcni japanski Miyota mehanizam kalibra OSOO sa funkcijom dana i datuma na poziciji 3 i funkcijom hronografa sa merenjem vremena do 12h. Priča o kontrastu na crnom brojčaniku takođe je ista kao i kod automatskog modela, samo ovde imamo sekundnu kazaljku hronografa u crvenoj boji kao odličan contrast! Na ušrafljujućem poklopcu kućišta takođe se nalazi ugraviran Grumman F-14 Tomcat.

Izvor: Dan Henry

Srebrni model pokreće takođe kvarcni japanski Miyota mehanizam ali je u pitanju kalibar OS8O, koji za razliku od OSOO nema prikaz dana, ali zato je funkcija hronografa preciznija jer prikazuje merenje do 1/10 sekunde. Takođe, pored funkcije hronografa ima i funkciju alarma. Krunica i tasteri za pokretanje/resetovanje stoperice smešteni su sa desne strane kućišta na pozicijama 2, 3 i 4, dok je taster za aktiviranje/isključivanje funkcije alarma smešten na poziciji 8.

Izvor: Dan Henry

Na ušrafljujućem poklopcu kućišta ovoga puta imamo gravuru motocikla Ducati 750 imola Desmo dizajniranog upravo 1972 godine!

Izvor: Dan Henry

Cene hronograf modela iznose 350$, dok se modeli sa automatskim mehanizmom prodaju po ceni od 360$, i mogu se kupiti na Dan Henry online prodavnici!

Ja lično nisam preveliki ljubitelj PVD premaza na kućištu sata pa bi moj izbor ovoga puta definitivno spao na srebrni hronograf, a pritom posvećen je i eri razvoja motociklizma! Za koji biste se model vi odlučili?

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.