Menu
satnaruci.jpg
Autor: Dušan Tadin

Doxa za svačiji ukus- Doxa SUB600T Aquamarine

Doxa i ovim modelom pokazuje da dobre stvari ne treba menjati. Dobro se Doxa držala standarda kvaliteta koje je postavila 80-ih godina kada je prvi put predstavljen Doxa SUB600T model. Vidimo 3 kazaljke, datum, krunicu na poziciji „4“ i cifer koji dominira satom! Čak je i prečnik kućišta ostao nepromenjen.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Izgled po nekada ume da prevari! Kada pogledate sat, teško biste poverovali da je ovo najmanji model u ponudi koji možete pronaći kod Doxe! Kućište je sa klasifikacijom vodootpornosti od 600 metara što osigurava masivan ušrafljujući poklopac, kao i ušrafljujuća krunica na poziciji 4. Prečnik kućišta iznosi 40mm, 47,6mm razmak od luga do luga, širina narukvice pri lugovima je 20mm što sve zajedno čini SUB600T izuzetno udobnim satom! Možda bi se jedino visina od 14,15mm mogla izdvojiti kao parametar koji bi nekome zasmetao.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Iskreno, i mene je malo šokirala činjenica da sat prečnika 40mm, sa odličnim razmakom od luga do luga, dolazi sa visinom od čitavih 14,15mm, što je samo milimetar niže od, recimo, Seikovog Marinemaster modela koji je dosta veći u prečniku. Meni lično, ova visina sata ne bi predstavljala neki problem pri svakodnevnoj upotrebi, jednostavno ćete uvek osetiti sat na zglobu zbog malo višeg težišta. Težina modela na narukvici je 180 grama, dok je u kombinaciji sa Doxa gumenim kaišem to nešto manje i iznosi oko 150 grama.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Za malu razliku u masi, odnosno veću masu sata sa gumenim kaišem od uobičajene, zaslužna je masivna preklopna čelična kopča. Mala novina kod gumenog kaiša je baš u toj kopči, koja vam omogućava prilagođavanje kaiša zglobu, a da pri tom ne morate fizički skraćivati dužinu kaiša, odnosno ne morate da ga sečete, i time gubite mogućnost ponovnog proširenja. Ovo je prvenstveno bitno baš zbog primarne namene ovog sata, a to je ronjenje! Pri zaronu u samo nekoliko pokreta možete produžiti kaiš i staviti sat preko ronilačkog odela!

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Kako se koristi bezel na ronilačkom satu?

Bezel je još jedan jako bitan element kod ronilačkog sata, ako ne i najbitniji. Na SUB600T modelima imate opciju odabira čeličnog brušenog bezela što je bliže tradicionalnom modelu, dok je druga opcija malo modernija i podrazumeva insert bezela izrađen od keramike.

Da biste bezbedno ronili, neophodno je tačno znati koliko dugo možete da ostanete pod vodom bez zaustavljanja za dekompresiju prilikom izranjanja. Doxa je ovoga puta otišla korak dalje i na jednosmerni bezel uključila podeoke ograničenja bez dekompresije američke mornarice- referencu za bezbednost ronioca.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Patentirani bezel SUB-a (patent je istekao 1987. godine) ima dve odvojene skale na insertu bezela za pouzdano izračunavanje i praćenje vremena ronjenja, spoljni prsten sa skalom za dubinu i unutrašnji prsten sa minutnim podeocima. Rotiranjem bezela, centralni podeok sa pozicije 12 (lume pip) potrebno je pozicionirati u ravni sa vrhom minutne kazaljke, i od tog momenta kreće merenje. Na osnovu tih merenja ronilac proračunava koliko je kiseonika preostalo u boci, odnosno koliko dugo može ostati pod vodom.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Preciznost i pouzdanost!

Da bi ova merenja bila precizna, potrebno je da i mehanizam sata bude pouzdan i precizan. Doxa je maksimalno ispoštovala ovaj parametar, te je za pokretanje sata iskoristila automatski mehanizam čija je baza Selitta mehanizam kalibra SW200 koji ima prikaz datuma pored standardne tri kazaljke.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Rezerva snage iznosi oko 38 sati, dok mehanizam radi na 4HZ, sa funkcijom hakovanja sekundare, brze promene datuma, kao i ručnog navijanja. Navedeni kalibar izuzetno je pouzdan, jeftin je za servisiranje, i što je najbitnije pokazao se kao izuzetno precizan u radu!

Moderni vintage

Nije Doxa baš sve zadržala od prvog SUB600T modela, morala se malo prilagoditi trendovima današnjice. To je po mom skromnom mišljenju najviše uspela odabirom palete boja koje krase nove modele. Tiffany manija definitivno i dalje ne jenjava. Nisam preveliki fan Tiffani nijanse. Kada je Patek napravio bum sa tom bojom nisam u sebi govorio da „moram imati neki sat u toj boji“, nemam ga i dalje u kolekciji. Ali zašto sam onda od svih boja ovog modela izdvojio baš Aquamarine? Kada sam istraživao ovaj model, snimio Tiffany boju, prva pomisao mi je bila da je to pravi moderni vintage sat!

izvor: Sat na Ruci Watch Media

U poslednjih nekoliko godina moju pažnju privlače vintage modeli ronilačkih satova, ali se nikada nisam odlučio da uplovim u te vode. Retro je opet u modi! Tako i u svetu satova. Veliki broj proizvođača svojim reizdanjima uspešno vraća u život legende koje su ih proslavile. Na takav korak odlučila se i Doxa, i to je po mom mišljenju uradila veoma uspešno!

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Doxa SUB600T kao i ostali Doxa satovi dostupni su u Kazimirowa radnji, koja je od nedavno svojoj ponudi priključila ovaj sjajan brend. Posetite njihov salon u tržnom centru West65.

Da li postoje bolji satovi u ovom cenovnom rangu od Doxe? Možda postoje.. Ali!! Da li postoji švajcarski brend u ovom cenovnom rangu koji je bolje od Doxe napravio moderni vintage za svačiji ukus? Ako mene pitate.. Odgovor je jedno veliko NE!
Pa, koju biste Doxu SUB600T izabrali?

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.