Menu
satnaruci.jpg
Autor: Aleksandar Šaćirović

Dva nova Tudor Pelagos FXD

Jahting, Red Bull Racing i Tudor-sjajan trio na okupu.

Poznato je da je Tudor jedan od glavnih inovatora u Švajcarskoj industriji satova. Ni ovoga puta nas nisu razočarali, predstavivši dva nova modela u okviru Pelagos FXD porodice.

Ono što je danas po sredi jeste najnovija saradnja Tudor-a i Alinghi Red Bull Racing tima, koji se takmiči u trkama jahti unutar američkog kupa. Blago rečeno – šok za industriju satova, da je Tudor otišao ovoliko daleko. Mada, da li je otišao ?

Kada je prvi put predstavljen FXD, imali smo priliku da vidimo titanijumsko kućište, izradu koju kao da je diktirao neki marinac. Bez puno filozofije, ’’tool’’ ronilački sat spreman da izdrži sve što bacite na njega. Videvši da je Pelagos kolekcija koja se dopada ljudima, Tudor ubrzo izlazi i sa Pelagosom u 39mm takođe u titanijumu.

Ovde s druge strane imamo karbonsko kućište, nešto što čak ni Tudor, koji se nije stideo da eksperimentiše, nije koristio. Što više gledam slike ovog modela, mogu vam reći da mi se sve više sviđa. Crveni akcenti naspram crnog karbonskog kućišta, titanijumski bezel (120 klikova, bidirekcioni) sa karbonskim insertom, i na sve to plavi ciferi… Ova kombinacija boja možda na papiru ne funkcioniše, ali kada vidite gotov proizvod, ovo i te kako ima smisla.

izvor: Tudor

Pelagos FXD M25707KN-0001

Može se slobodno reći da sam iznenađen ovom saradnjom, mada, ako ste ikad gledali trkanje ovih jahti, znate i sami koliko je ovaj sport ekstreman, i koliko zahteva jedan izdržljiv, kvalitetan merač vremena. Tudorov novi ronilački sat se nalazi u kućištu dimenzija kao i prethodni Pelagos FXD, odnosno 42mm, pokreće ga ’’in-house’’ kalibar MT5602 sa 70 sati rezerve snage, COSC sertifikatom tačnosti.

izvor: Tudor

Časovnik je vodootporan na 200 metara, ima fiksne lugove i jednodelni nato sa crvenim akcentima, koji prate crvenu sekundaru i crveni natpis ’’Pelagos’’ na ciferu. Na unutrašnjem prstenu na 12h stoji natpis i ’’Alinghi Red Bull Racing’’ , kao i na titanijumskom poklopcu sa donje strane. Cena: 3.675 dolara.

izvor: Tudor

Pelagos FXD CHRONO M25807KN-0001

Ovo je prvi put da u okviru porodice Pelagos vidimo hronograf i imajući u vidu da je prvenac, sve pohvale za
Tudor. Bicompax postavka hronografa, kao i na ostalim u okviru kalibra MT5813, gde na 9h imamo podregistar ’’male sekundare’’ koja neprestano otkucava, dok na poziciji 3 imamo 45-minutni hronograf.

izvor: Tudor

MT5813 je već viđen mehanizam koji Tudor koristi u okviru Black Bay serije, sa 70 sati rezerve snage, 28.800 vibracija po satu i COSC sertifikatom tačnosti. Ono što mi se posebno svidelo jesu kontrastne ivice podregistara, koje su crvene boje, i daju ovom modelu određenu dubinu. Bitno je naglasiti da ovaj model ima i datum na poziciji 6, za razliku od prethodnog modela koji je ’’no date’’. Cena: 5.075 dolara.

izvor: Tudor

Moje mišljenje je da Tudor nastavlja da dominira kada su u pitanju inovacije, jednostavno predvodi, što jasno pokazuju i ova dva noviteta. Versatilnost Tudorove kolekcije stvarno nema granica.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.