Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

ETA: Istorija i naslijeđe švajcarske horologije

Istražujemo bogatu istoriju, inovacije i uticaj kompanije ETA na svjetsku industriju satova.

ETA SA Manufacture Horlogère Suisse, poznatija kao ETA, predstavlja jednog od najznačajnijih igrača u svijetu horologije. Priča o ETA počinje 1856. godine u Grenchenu, kada su Urs Schild, 28-godišnji učitelj, i Dr. Jozef Girard osnovali fabriku za proizvodnju mehanizama koja će kasnije postati poznata kao Eterna. Iako su započeli kao skromna radionica, vrlo brzo je postala sinonim za kvalitetne mehanizme i inovacije u svijetu satova.

Razvoj i istorija ETA su toliko bogati da bi se o njima mogle napisati knjige u više tomova. Ipak, mi ćemo pokušati sažeti tu bogatu istoriju u jedan tekst, koji će pružiti osnovni uvid u razvoj ove kompanije.

izvor: ETA sa

Iako je brzo po osnivanju ETA stekla pohvale za svoje mehanizme, fabrika se nije pretvorila u veći brend sve do Theodora, mlađeg sina Urs Schilda, koji je došao na čelo kompanije. Theodor Schild nije samo uspješno vodio kompaniju u 20. vek, već je osnovao i fabriku za montažu satova pored već dobro uspostavljene jedinice za izradu mehanizama. Zahvaljujući Eterninoj tehnologiji i inovacijama, prepoznati su širom svijeta i otvorili su nekoliko filijala, uključujući i granu ETA SA koja je osnovana 1896.

Međutim, njihov početni uspeh nije trajao zauvijek i zbog teških ekonomskih i proizvodnih situacija nakon završetka Prvog svetskog rata morali su se udružiti sa drugim proizvođačima mehanizama kako bi opstali.

Osnivači; izvor: ETA sa

Godine 1926., u nastojanju da formiraju veći konglomerat i riješe probleme vezane za cijenu i proizvodnju, tri najveća proizvođača mehanizama – Eterna, Fabrique d’horlogerie de Fontainemelon (FHF) i Adolphe Michel SA (AMSA) – su se udružili i osnovali Ébauches (francuska reč za ‘mehanizme’) SA. Nova kompanija brzo se proširila kupovinom raznih proizvodnih postrojenja za mehanizme i postala najveći proizvođač mehanizama za satove u Švajcarskoj.
Ali onda je došla Velika depresresija 1929. godine i svi proizvođači mehanizama morali su ponovo da redefinišu svoje poslovanje. To je dovelo do formiranja General Swiss Watch Industry AG (ASUAG). Tokom perioda ASUAG, ključne godine za ETA obuhvataju period od 1931. do 1983. godine. Ovo razdoblje obilježeno je intenzivnom konsolidacijom švajcarske industrije satova.

Proizvodnja 1920-ih; izvor: ETA sa

Nakon spajanja, ETA je počela da proizvodi automatske mehanizme i postala je jedan od rijetkih proizvođača koji su to mogli. Bila je to ekskluzivnost koja je pomogla da ETA stekne divljenje i poštovanje koje i dalje ima. Do 1948. godine, ETA je osnovala svoju školu za izradu satova gde su obučavali zanatlije da im pomognu u izradi i razvoju potpuno novih mehanizama. Jedno od najinovativnijih otkrića koje je osmišljeno bilo je uvođenje kugličnih ležajeva u mehanizam za automatsko navijanje. Na kraju su predstavili Eterna-matic, prvi automatski ručni sat sa ovom inovacijom, i bio je trenutan uspjeh.

Naredna runda krize za ETA i industriju satova došla je sa dolaskom kvarca tokom 1970-ih godina, i slično kao u 1920-ima, gigantski proizvođači suočili su se sa ogromnom prijetnjom svom postojanju. Dok je ASUAG imao velike gubitke, Ébauches SA odlučio je da spoji sve proizvođače mehanizama ASUAG-a, poput FHF, Unitas, Peseux i Valjoux u ETA-u. Kao rezultat, do ranih 1980-ih godina, ETA ne samo da je postala najveći proizvođač mehanizama na svetu, već je i posjedovala neprocjenjivo naslijeđe i stotine godina raznovrsnog znanja o izradi satova koje je naslijedila od kupljenih kompanija.

Reklamni plakat; izvor: ETA sa


Dok se kvarcna kriza nastavljala i dok su se dugovi gomilali, proširena ASUAG konačno se udružila sa svojim glavnim rivalom, asocijacijom Swiss Watch Manufacturers Association (SSIH), formiranom 1929. godine, koja je obuhvatala 28 kompanija, među kojima su bile Tissot i Omega. Ova udruženja su se spojila 1983. godine kako bi formirala SHM grupu, preteču današnjeg Swatch Group-a, najveće svjetske kompanije za proizvodnju satova.
ETA je u ovom periodu takođe počela da istražuje i proizvodi kvarcne mehanizme, prilagođavajući se novim trendovima i zahtjevima tržišta. Iako su kvarcni satovi postali sve popularniji, ETA je zadržala svoju stručnost u proizvodnji mehaničkih mehanizama, što joj je omogućilo da i dalje bude lider u industriji satova.

izvor: ETA sa

SHM je preimenovan u Swatch Group 1998. godine, reflektujući prelazak ka modernizaciji i širenju poslovanja kompanije. Ovaj korak označio je ključnu tačku u istoriji ETA-e, budući da je postala jedna od centralnih figura u okviru ove globalne korporacije.

Kao dio dugoročne strategije Swatch Grupe početkom 2000-ih godina, ETA je pokušala prekinuti saradnju sa proizvođačima koji nisu članovi Swatch Grupe. Međutim, to je donijelo nove izazove, posebno u vezi sa regulativama i zakonima o tržišnoj konkurenciji. Jedan od ključnih problema s kojima se ETA suočila bio je vezan za antimonopolske propise i istrage koje su sproveli švajcarski regulatori. ETA je optužena za monopolističko ponašanje jer je kontrolisala značajan dio proizvodnje mehanizama u industriji švajcarskih satova. Sve ovo je dovelo do istrage švajcarske Komisije za konkurenciju i zahtjeva da ETA nastavi snabdjevati mehanizmima i druge kompanije van Swatch Grupe.

Predstavljanje kalibra 2892; izvor: ETA sa

ETA mehanizmi su kroz godine postali omiljeni izbor mnogih poznatih proizvođača satova širom svijeta. Neki od najvećih korisnika ETA mehanizama uključuju renomirane brendove kao što su Omega, Longines, Rado, Hamilton, Certina, Tissot i mnogi drugi. Iako je logično da brendovi u vlasništvu Swatch grupacije direktno sarađuju sa ETA, mnogi drugi brendovi su prepoznali pouzdanost, preciznost i izdržljivost ETA mehanizama, te su ih uključili u svoje vodeće modele satova. Neki od proizvođača koji sarađuju sa ETA i njihove mehanizme ugrađuju u svoje satove su IWC, Breitling, Tudor, Sinn, Panerai, ali mnogi drugi…

ETA mehanizmi su se pokazali kao ključni elementi u stvaranju visokokvalitetnih satova koji zadovoljavaju standarde vrhunske izrade i performansi. Ova saradnja između ETA i vodećih svjetskih proizvođača satova doprinjela je jačanju ugleda i dominaciji ETA kao vodećeg dobavljača mehanizama u satnoj industriji.

I pored toga što je prošla kroz mnoge obrte, strast ETA-e za izradom vrhunskih mehanizama nikada nije izbledjela i nastavila je da inovira i usavršava svoje kalibre. Tokom godina, proizveli su nekoliko mehanizama koji su pokazivali njihovo stručno znanje u proizvodnji i montaži ove ključne komponente. Neki od najznačajnijih mehanizama koje su proizveli su ETA 2824-2, ETA 2892-A2 i ETA 7750.

ETA 2824-2 i Doxa

ETA 2824-2, poznat kao “work horse” među ljubiteljima satova, predstavljen je još 1982. godine. Ovaj automatski mehanizam, koji radi na frekvenciji od 28.800 vibracija na sat, sastoji se od 25 dragulja i ima sposobnost skladištenja rezerve snage od oko 38 sati. Danas je to jedan od najpoznatijih kalibara na tržištu i sinonim je za pouzdanost i tačnost.

Dostupan je u četiri kvalitetna nivoa – standardnom, elaboriranom, vrhunskom i hronometarskom – ETA 2824-2 pokretao je bezbrojne satove koje su proizveli razni brendovi poput IWC-a, Hamiltona, Tissota i drugih. Neki proizvođači satova takođe su koristili ovaj mehanizam na različite načine, dodajući module i funkcije, a da pri tom nisu kompromitovali osnovne karakteristike preciznosti i trajnosti.
ETA i dalje proizvodi ovaj efikasan, ali pristupačan mehanizam, ali su izgubili patent na njegov dizajn, stoga, na tržištu postoji nekoliko klonova ETA 2824-2. Najpoznatiji je napravio Sellita, švajcarski proizvođač mehanizama koji je osnovan 1950. godine i delovao je kao jedna od glavnih spoljnih kompanija za montažu ETA mehanizama sve do 2003. godine. Sellita takođe proizvodi klonove ETA 2892-A2 i ETA 7750.

ETA 2892 i Sinn

ETA 2892-A2, lansiran krajem 90-ih godina, smatra se najboljim mehanizmom koji je ikada proizveo ovaj švajcarski proizvođač. Zahvaljujući svojoj debljini od samo 3,6 mm, ovaj kalibar široko se koristi za napajanje “luksuznih” švajcarskih satova i dostupan je u tri klase, elaboriran, vrhunski i hronometarski. Mehanizam je prvi put privukao pažnju kada je Omega odlučila da ga koristi kao osnovu kako bi uključila svoj prvi koaksijalni escapement koji je drastično smanjio trenje u poređenju sa uobičajenim švajcarskim ravno-levernim escapementom.

Ova modifikovana verzija ETA 2829 preimenovana je u Omega 2500 i pokretala je satove iz njihovih vrhunskih kolekcija, poput Seamastera i De Villea. Drugi brend koji je koristio ovaj mehanizam bio je Breitling. Prilagodili su ga da se uklopi u hronograf modul i postavili su mehanizam unutar nekoliko satova, uključujući čuveni Transocean Automatic Chronograph. I nakon više od dvije decenije od njegovog lansiranja, ETA 2892-A2 i dalje dominira u industriji satova i široko ga koriste mnogi proizvođači.

ETA Valjoux 7750 i IWC

7750 je nesumnjivo najpopularniji hronografski mehanizam ikada. Ranije poznat kao Valjoux 7750, jer je kalibar prvobitno napravila Valjoux, švajcarska kompanija za proizvodnju mehanizama koju je ETA akvizirala 1983. godine. Zahvaljujući svojoj trajnosti, povoljnom dizajnu i jednostavnoj masovnoj proizvodnji, ovaj kalibar je stekao ogromnu popularnost i do 2000-ih godina pokretao je većinu hronografskih satova dostupnih na tržištu.

Omega ga je koristila u svojoj Speedmaster liniji, TAG Heuer je opremio svoje Aquaracer i Link satove sa njim, IWC je ovaj mehanizam uključio u svoju Pilot Chronograph kolekciju, a ostali brendovi poput Tissota, Paneraija i Longinesa takođe su koristili ETA 7750, sa ili bez modifikacija. Dostupan sa opcijom frekvencije od 21.600 vibracija na sat ili 28.800 vibracija na sat, ovaj kalibar može skladištiti rezervu snage od 48 sati i ima 25 dragulja, zajedno sa brojačima za minute, sekunde i sate. Standard besprijekornog performansa i tačnosti, mehanizam je i dalje u proizvodnji iako je prošlo više od pet decenija od njegovog lansiranja, i nastavlja da privlači pažnju kolekcionara satova.

ETA od skromnih početaka kao dio Eterna fabrike u 19. veku, razvila se u vodećeg proizvođača mehanizama širom svijeta. Njihova istorija je obilježena brojnim prekretnicama, uključujući spajanja sa drugim kompanijama poput FHF i Valjoux, kao i izazove kao što su kvarcna kriza i problemi sa antimonopolskim zakonodavstvom. Ipak, kroz sve te izazove, ETA je ostala sinonim za kvalitet, pouzdanost i inovaciju u svijetu satova.

Danas, ETA i dalje dominira industrijom proizvodnje mehanizama, sa širokim portfolijom proizvoda koji pokrivaju sve, od osnovnih automatskih mehanizama do složenih komplikacija. Njihovi mehanizmi su srce mnogih vrhunskih satova, od klasičnih švajcarskih brendova do modernih mikrobrendova. Bez obzira na promjene u tehnologiji i tržišnim uslovima, ETA ostaje kamen temeljac švajcarske industrije i simbol izvrsnosti u izradi mehanizama.

Više o ovoj fascinantnoj kompaniji i njihovoj istoriji možete pronaći na njihovom zvaničnom sajtu.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.