Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Longines kralja Aleksandra I Karađorđevića

Da li je ovo najinteresantniji sat iz dinastije Karađorđević? Aukcijska kuća Sothebys misli da jeste!

Još uvek se nisu slegli utisci o džepnom platinastom Patek Philippe satu koji je prošlog meseca prodat na Monaco Legend Group aukciji a koji je bio u vlasništvu kralja Aleksandra I Karađorđevića. Postignuta je cena od 91.000 evra a više o tom satu možete pročitati ovde.

izvor: Monaco Legend Group

Za svega par dana u Ženevi održaće se aukcija poznate kuće Sothebys na kojoj se pojavio do sad nepoznat primerak koji se takođe dovodi u vezu sa kraljem Aleksandrom I Karađorđevićem. Radi se o 18k zlatnom Longines lovačkom satu sa početka 30-ih godina dvadesetog veka. Longines je bio pionir u izradi pravougaonih satova i možda prva kompanija koja je proizvela sat sa poklopcem, tj. zaštitom za one koji idu u lov. Ovaj predivan primerak ima dimenziju od 24mm u širini (prečnik) i 41mm dužine između lugova što ga čini izuzetno nošljivim satom i u 21. veku.

izvor: Sothebys

Aukcijska kuća Sothebys navodi da je ovo jedan od svega dva poznata lovačka Longines zlatna modela i da uz prikazani sat priloži potvrdu Longinesove arhive ali tu sliku nisu stavili u katalog što me navodi na zrnu sumnje. Evo o čemu je reč.

izvor: Sothebys

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević bio je veliki ljubitelj i poznavalac kako džepnih tako i ručnih satova. Dobar deo njegove zaostavštine danas se krije u muzeju Starih Satova Kraljevine Jugoslavije u Beogradu, koji možete posetiti od utorka do subote u Birčaninovoj ulici. Na tom mestu sam pekao zanat dobre tri godine i video sam mnoge satove koji dolaze iz kraljevske porodice Karađorđević. Takođe početkom godine mi je pružena prilika da posetim Beli Dvor, da vidim i pročitam ono što je ostalo sačuvano u arhivi kraljeveske dinastije a što se odnosi na njihove porudžbine satova ka brendovima Longines, Patek Philippe i Vacheron Constantin. Neke arhivske papire koje sam dobio u poverenju vešto čuvam u svojoj arhivi ali sa vama mogu podeliti fotografiju kralja kako nosi sat na Solunskom frontu (slika ispod).

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević (na slici levo) puši cigaretu noseći duguljasti ručni sat nepoznatog brenda na Solunskom frontu, negde oko 1918. godine; izvor: arhiv kraljevskog dvora porodice Karađorđević

Prilikom svih tih istraživanja zaključeno je da je kralj Aleksandar naručivao satove kako za sebe tako i za ostale dvorane i visoke činovnike u njegovoj vojsci a kasnije i za same vojnike. U želji da poklonjene satove pojedinci čuvaju ceo život, čime bi čuvali i sećanje na kralja koji je ubijen u atentatu u Marseju, kralj je od svakog brenda zahtevao potpisano kućište njegovim AK monogramom. Da bi napravio razliku između satova za svoju kolekciju i onih koji idu u ruke ostalih (čitaj manje bitnih ljudi od njega) Aleksandar je od brendova zahtevao da se na njegove satove monogram ukrasi dijamantima. To je slučaj za džepni Patek Philippe sa Monaco Legend Group aukcije.

kako je nastao monogram kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića – njegovi pokušaji; izvor: arhiv kraljevskog dvora porodice Karađorđević

Sothebys se nije izjasnio o tome da li je ovaj Longines bio u privatnom vlasništvu kralja Aleksandra I Karađorđevića iako imaju pristup arhivskim podacima, ali prikazani Longines nema dijamantski monogram koji bi trebalo da poseduje što me navodi na dva zaključka:
ovo nije sat koji je bio u privatnom vlasništvu kralja već je poručen sa njegove strane za nekog od dvorana koji je sa njim išao u lov;
ovo je sat koji jeste bio u privatnom vlasništvu kralja Aleksandra ali zbog toga što je bio namenjen za lov i vandvoranske aktivnosti kralje je izrazio želju da se na njega NE stave dijamanti.

izvor: Sothebys

Dilema koju imam je možda irelevantna i nepotrebna u ovom slučaju ali meni se to postavlja kao prvo pitanje: Zašto bi kralj naručio tako skupocen (u to vreme oko par hiljada maraka vredan sat) koji je bio u to doba možda i piece unique za nekoga a da nije on sam?

U opisu proizvoda na sajtu aukcijske kuće može se pročitati i da se radi o satu koji je prvobitno poručen/plaćen od strane meksičkog uvoznika Hauser Zivy & Cie. što znači da je sat završio (?) u Meksiko Sitiju i da se ”rodio” bez monograma sa prednje strane. Verovatno nakon pisanja kraljevog dvora ka kompaniji Longines isti je povučen nazad u švajcarsku kako bi se kralju što pre izašlo u susret. Ovaj deo slagalice ostaje nerazjašnjen i verujem da bi detaljno pretraživanje arhive Karađorđevića dalo adekvatan odgovor na pitanje kakva je istorija ovog sata (jer ekstrakt iz arhive nije priložen uz katalog).

izvor: Sothebys

Otuda dolazimo do zaključka da je ovo jedan od retkih, veoma retkih Longinesa koje je poručio dvor porodice Karađorđević a koji na sebi nema potpis domaćeg liferanta Milana T. Stefanovića koji je u to vreme (početkom 30-ih godina) već sarađivao sa dvorom i za kralja poručivao potpisane satove. Ovaj model nije prošao kroz njegovu radnju.

izvor: Sothebys

Ono što me navodi na zaključak da u aukcijskoj kući veruju da se radi o satu koji je lično posedovao Aleksandar Prvi jeste procenjena cena koja se kreće između 60.000 CHF i 120.000 CHF. Naime, ovo je zaista visoka cena za sat poredeći ga direktno sa satom za koji sigurno znamo da je bio u kraljevom vlasništvu a čija se procena kretala između 40.000 i 80.000 evra. Ukoliko se Lonignes lovački sat proda za donju procenu i malo iznad nje njegova končna cena će premašiti postignutih 91.000 evra za platinasti Patek sa safirima što zvuči zaista neverovatno.

izvor: Sothebys

Uz sat dolazi i bordo kutija brenda Longines sa utisnutim monogramom sa gornje strane. Tačna godina sata je 1931. (tri godine pre atentata u Marseju) a sam model je još opremljen i Gay Freres potpisanom kopčom (da li to znači da je originalni primerak došao na zlatnoj narukvici istog proizvođača?). Mnoga pitanje ostaće neodogovorena i nakon završetka aukcije u Ženevi koja se održava u 12.05.2024 godine a za više detalja posetite Sothebys sajt.

AŽURIRANO UŽIVO 12.05.2024 u 13:17h : aukcija je završena a Longines lovački sat sa monogramom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića nije prodat na Sothebys aukciji jer nije postignuta cifra za koju bi morao da se proda tačnije donji limit ispod kojeg prodavac i aukcijska kuća ne žele da idu. Jasno je da još uvek u svetu ne postoji dovoljno velika popularnost i požuda za posedovanjem satova porodice Karađorđević te se dešavaju ovakve situacije. Zbog toga radimo na popularizaciji ove teme prevashodno na našim prostorima kako bi se angažovali oni koji moraju da otkupe ovaj sat!

Više detalja ćemo vam obezbediti u nekom narednom periodu a do tada delite i pišite o ovome.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.