Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Lorus i Alba: alternativa za Seiko

Lorus i Alba su pristupačne alternative za popularne Seiko modele

Seiko je neosporno najpopularniji brend na Balkanu, prepoznat po pružanju izuzetnog kvaliteta za cijenu. Međutim, u poslednje vrijeme Seiko prate mnoge kritike zbog podizanja cijena bez značajnog unapređenja kvaliteta i materijala svojih modela. Zbog toga smo odlučili predložiti nekoliko pristupačnijih alternativa za popularne Seiko modele. S obzirom da mnogi od nas preferiraju Seiko predstavit ćemo vam pet alternativa koje dolaze iz Seikove kuće, brendove Lorus i Alba.

izvor: Lorus

Oba ova brenda, Lorus i Alba, su zapravo dio Seiko grupacije te proizvode satove nižeg cjenovnog segmenta te na taj način popunjavaju prazninu koja je nastala pomjeranjem Seika u viši cjenovni rang. Oba proizvođača koriste čelik kao osnovni materijal za kućišta, hardlex kristale (koja su također Seikova specijalnost) te Seikove kvarcne i automatske mehanizme. Kvarcni mehanizmi sa solarnim punjenjem ili baterijom su identični onima koji se koriste u Seiko modelima, dok su automatski mehanizmi uglavnom bazirani na poznatim i pouzdanim 7s26 i 7s36, koji su se koristili u ”starim” Seiko 5 modelima.

izvor: Alba

Alba AL4217X1 – 100 EUR

Seiko je dugo poznat po svojim pouzdanim field satovima koji su bili dostupni po pristupačnim cijenama, poput modela SNK i SNZG, a od nedavno i Seiko 5 Sports SRPG koji se kreće oko 300 EUR. Međutim, za one koji traže ekonomičniju opciju unutar Seiko grupacije, Alba model RL417BX9 nudi izvanrednu alternativu po cijeni za manje od 100 EUR. Ovaj sat je izrađen od čelika s mat završnicom i ima kućište promjera 42 mm. Brojčanik je u klasičnom vojno-zelenom dizajnu s luminoznim indeksima i kazaljkama, te dolazi s dvodijelnim tekstilnim kaišem u istoj boji kao i brojčanik, što ga čini praktičnim i atraktivnim izborom za svakodnevnu upotrebu.

izvor: Seiko; Alba

Lorus RL447BX9 – 130 EUR

Lorus je svoj model RL447BX9 dizajnirao inspirisan kultnim Seiko 6139 hronografom, poznatim kao “Pogue”, koji je popularan još od 70-ih godina. Lorusov model karakterišu veće dimenzije od orginalnog modela i pristupačna cena, sa automatskim mehanizmom (nije hronograf) u čeličnom kućištu sa jubilej narukvicom. Sat ima srebrni sunburst brojčanik sa prozorima za datum i dan na 3 sata. Brojčanik je ukrašen srebrnim kazaljkama i crvenom sekundarom, dok ga okružuje plavo-crveni ”Pepsi” bezel. Lorus RL447BX9 je vodootporan do 100 metara (10 bara) i pokreće ga automatski mehanizam baziran na Seikovom kalibru 7s26. Iako nije hronograf, za cenu od 130 EUR, Lorus pruža izvanrednu vrijednost i stil.

izvor: Seiko; Lorus

Lorus RL417BX9 – 140 EUR

Jeste li ikada razmišljali kako bi izgledao spoj Alpinista i SKX-a? Lorus nam sada nudi upravo to – model koji popularno nazivamo “Lorus Alpinist” kombinuje kućište inspirisano SKX-om (bez rotirajućeg bezela) s brojčanikom inspirisanim legendarnim Alpinist modelom iz 1959. godine. Dok su Seikovi Alpinist modeli poznati po visokoj ceni, Lorus za pet puta manje novca nudi izuzetno kvalitetan sat, vjerno odražavajući dizajn Alpinista iz 60-ih godina. Lorus RL417BX9 je izrađen od nerđajućeg čelika i ima prečnik od 42 mm. Crni brojčanik je upotpunjen prozorom za dan i datum i luminescentnim bež premazom na kazaljkama i indeksima dajući dašak retro dizajna ovom modelu. Ovaj sat pokreće japanski automatski mehanizam Seiko Epson Y676 (čitaj 7s26/36).

izvor: Seiko; Lorus

Alba AL4249X1 – 150 EUR

Seiko Tuna ima jedan od najprepoznatljivijih dizajna u modernoj horologiji, a najjeftiniji modeli Baby Tune iz Prospex kolekcije prodaju se po cijeni od 500 EUR, pa na više. Mi vam predstavljamo alternativni model sa gotovo identičnim dizajnom koji dolazi iz Albe i nosi oznaku AL4249X1. Ovaj model dolazi u kućištu prečnika 43 mm, karakterističnog Baby Tuna dizajna sa dvostrano rotirajućim bezelom i silikonskim kaišem. Takođe, ovaj model pokreće isti automatski mehanizam kao i prethodne modele koje smo naveli i baziran je na Seikovom 7s26 kalibru. Sa cijenom od 150 EUR, Alba AL4249X1 nudi izvanrednu vrijednost za ljubitelje Seiko Tuna dizajna.

izvor: Seiko; Alba

Lorus RL437AX9 – 150 EUR

Seiko Presage, posebno Sharp Edged serija, su prelepi modeli sportsko elegantnog dizajna koji se mogu uklopiti u sve varijante. Ipak, sa cijenom od preko 800 EUR, nisu svi u mogućnosti da sebi priušte jedan ovakav model. Na sreću, tu je Lorus koji nudi odličnu alternativu Seikovom Sharp Edged-u. Model Lorus RL437AX9 ima vanvremenski dizajn kombinacije čeličnog kućišta i plavog brojčanika sa teksturnim uzorkom. Klinasti indeksi, dauphine kazaljke, plavi teksturni brojčanik i automatski mehanizam – ovaj Lorus ima sve to i kao dodatni plus dolazi na čeličnoj narukvici. Kućište ovog modela je od nerđajućeg čelika skladnih 42 mm, a kao i sve navedene modele, i ovaj pokreće pouzdani automatski mehanizam baziran na Seikovom 7s26 kalibru.

izvor: Seiko; Lorus

Kao što smo vidjeli, postoji mnogo pristupačnih alternativa za popularne Seiko modele koje nude kvalitet, stil i pouzdanost. Brendovi kao što su Lorus i Alba, a koji su dio Seiko Grupacije, uspješno popunjavaju prazninu nastalu pomjeranjem Seika u viši cjenovni rang.

Ako su vam se svidjele naše preporuke alternativa za Seiko modele i želite da vidite još naših prijedloga, pišite nam u komentarima ili na naš Instagram nalog. A mi ćemo se potruditi te pronaći model koji mogu biti alternativa Samuraju, Kornjači, Sumo, Presage Cocktail Time i slično.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.