Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Najbolji sat za svaki dan koji je u vašem budžetu

Sat koji može da ispuni sve zahteve u toku dana i da košta manje od 1.000 evra? Postoji!

Na red je došao Hamilton! Ovaj veoma popularni brend u svom portfoliju ima mnogo interesantnih modela, ali jedan je svakako najpopularniji. Ovo je prvi put da na watchhub-u Sat na Ruci pričamo (pišemo) o Hamilton Khaki Field seriji satova. Ukoliko do sada niste imali priliku da je vidite, spremite se da nakon čitanja recenzije potrošite malo novca!

Hamilton je izvorno američki brend satova osnovan davne 1892. godine, koji se vremenom preselio u Švajcarsku i sada je deo Swatch Grupacije. Selidba u Švajcarsku započeta je pred kraj 20-og veka, čime je ovaj brend dobio na kvalitetu. Izmestivši sedište i proizvodnju iz Amerike u Biel (grad u Kantonu Bern-Švajcarska, sedište industrije satova) kompanija Hamilton stekla je mogućnost da njihovi satovi ponesu oznaku Swiss Made. Pored same oznake, njihovi modeli su sada prolazili kroz rigoriznija testiranja i norme koje su morali da ispune, te je kvalitet Hamilton satova sada neupitan!

Hamilton Khaki Mechanical 38mm; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Ova kompanija ima istoriju dugu više od jednog veka, a svoje mesto u svetu satova su zacementirali u periodu Drugog Svetskog Rata, kada su proizveli oko milion satova za američku vojsku u periodu od 1942-1949. godine. Satovima su opremali svaki vid vojne službe i jedna su od retkih kompanije koja je nastavili tradiciju izrade takozvanih Field satova do danas. U periodu ratova je i nastala Khaki serija satova koja ima 3 varijacije:
Khaki Navy-satovi za pomorce;
Khaki Aviation-satovi pravljeni za vazduhoplovne snage i
Khaki Field-satovi namenjeni pešadiji, tj. Vojnim snagama na zemlji.

Od ove tri serije, vremenom je publika u svetu satova odabrala favorita, te je danas Hamilton Khaki Field postao takozvani flagship model-najprodavaniji model ovog brenda! U današnjoj recenziji našu pažnju zaokupiraće Khaki Mechanical-model koji pokreće mehanizam na ručno navijanje, kućne radinosti, kalibar H-50. Naravno, Hamilton je osavremenio ovu seriju satova i publici pružio izvedbe sa kvarcnim i automatskim mehanizmom.

Favorit publike u svetu satova-Hamilton Khaki Field Mechanical; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Počevši sa ovom recenzijom, Sat na Ruci i Bomar započinju zajedničku saradnju u prezentaciji i popularizaciji kvalitetnih ručnih časovnika. Iskoristite kod SATNARUCIBOMAR1 i postanite deo VIP klijentele u Bomar radnjama, a pri kupovini dobijate besplatnu dostavu na adresu i besplatno graviranje kupljenog sata. O svim detaljima obavestiće vas Bomar-ov call centar, nakon iskorišćavanja koda pri online kupovini.

Dve veličine u čeliku

Khaki Mechanical se proizvodi u dve veličine i sa dve varijante narukvice, ali se tek od ove godine pojavio na metalnoj peskirnoj narukvici. Večita borba između manjih i većih dimenzija značila je Hamiltonu da napravi obe varijante koje će pokriti sve ukuse: 38mm i 42mm. Hamilton je odlično napravio raspon između veličina ova dva modela, za razliku od većine brendova koji prave satove u 2mm razlike. Lično preferiram manje satove, nedavno sam kupio Baltic MR01 u 38mm i ta veličina je savršena za moj zglob (koji je obima oko 18.7cm).

Hamilton Khaki Filed Mechanical 38mm Vs 42mm; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Hamilton Khaki Field napravljen je u čeliku. Obrada čelika na manuelnim modelima je gruba, takozvana bead blasted obrada kućišta-peskirano kućište sa visokim sjajem. Ovaj način obrade čelika na kućištu i narukvici je idealan za sat koji ima vojnu pozadinu i nije mnogo čest u cenovnom rangu do 1.000 evra. Čelik koji je na ovaj način tretiran bezamalo podseća na titanijum. Volim peskirana kućišta, pogotovu što su otpornija na vidljive ogrebotine, dok se sjajno polirana kućišta (mirror polishing tehnika u kojoj se kućište polira tako da se u njemu mogu ogledati detalji okoline) lakše grebu i tragovi su znatno vidljiviji.

Narukvica sata je urađena od brušenog čelika; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media
Brušeni čelik visokog sjaja izgleda odlično; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Napomenuo sam prečnik od 42mm, ali sa svojih 50mm razdaljine od luga do luga i širine istih od 22mm ovaj sat spada u grupu veoma proporcionalnih. Zbog toga na ruci se nosi znatno manje od 42mm, rekao bih više kao 40.5-41mm. Model na metalnoj narukvici košta 89.000 dinara ili 755 evra (link za kupovinu).

Važna, a možda i najvažnija karakteristika ovih satova je to da se lako uklapaju i u druge varijante kaiševa. U osnovi vojni sat, sa vintage detaljima na ciferu, koji je crne boje, Khaki Mechanical vlasniku omogućava da se igra sa izborom platnenih kaiševa. Ova karaktertistika će naročito doći do izražaja na manjem modelu od 38mm (cena ovog modela je 500 evra), koji ima lep braon cifer (radi se i u drugim nijansama) uz koji se besprekorno uklapa krem platneni kaiš. Takođe veoma čest izbor je i khaki green nijansa zelene boje. Ovaj sat je pravi strapmonster!

Kombinovanje platnenih kaiševa i satova nikada nije bilo lakše zahvaljujući mat ciferu i kućištu od brušenog čelika; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Vojni cifer

Cifer je crne boje sa dosta detalja, ali opet lako čitljiv, zahvaljujući superluminova luminaciji koja se nalazi na kazaljkama i trouglastim indeksima. Ovi markeri koji su vintage inspirisani nalaze se na obodu cifera. Do njih su arapski brojevi koji označavaju časove, bele su boje i daju odličan kontrast crnom ciferu. Interesantno mi je da arapski brojčani markeri nemaju luminaciju na sebi, kao ni minutna pruga iza njih.

SuperLuminova ima zeleni sjaj, koji ćete primetiti kada su indeksi na kojima se nalazi dovoljno napunjeni svetlošću; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Odmah ispod primetićete i arapske brojeve koji idu od 13 do 24. Ovo je zanimljiv detalj. To su oznake za popodnevne časove, a cifer u ovoj konfiguraciji se naziva ‘’vojni cifer’’. Ove brojke nemaju neku konkretnu namenu ili svrhu, ali cifer u ovoj konfiguraciji ostao je zaštitni znak field satova, te se i danas proizvodi. Brend Hamilton nije jedini brend koji proizvodi cifere poput ovoga, ali jeste brend koji je proslavio ovakve brojčanike u svetu satova. Samim tim, posedovanjem Hamilton Khaki Field-a bićete privilegovani, imajući u vidu kakve korene vuče predstavljeni model.

Akcenat na luminaciji kazaljki i trouglastih indeksa; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media
Vintage inspirisani časovni i minuntni indeksi; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Na ciferu ovog sata nema prozora za datum. Ne brinite se! Ukoliko ste ljubitelji ove funckije na satovima, koja je zaista korisna, u okviru Khaki Field serije satova pronaći ćete modele i sa funkcijom datuma. Smatram je odličnom jer je i sam koristim na dnevnom nivou.

Hamilton Khaki Field Mechanical 38mm na zglobu obima 18.5cm; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Kalibar H-50

Par reči o mehanizmu. Na početku sam napomenu kalibar H-50. To je kalibar kućne radinosti koji je Hamilton prvobitno proizveo za model u 38mm. Kada su napravili 42mm veliki model odlučili su da zadrže isti mehanizam, koji ima odlične specifikacije. U ovom cenovnom rangu dominira ETA2824-2, koja ima rezervu oko 48h, što je po mojim standardima zaista mala rezerva rada, ukoliko imate više satova u kolekciji. To znači da ako nosite više različitih satova u toku jedne nedelje, model sa ETA mehanizmima treba češće nositi ili ga morate navijati bar 3-4 puta nedeljno.

Logo brenda Hamilton prati formu ostalih indeksi na ciferu, što je veoma retko u svetu satova da se logo prilagodi drugim detaljima; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

U slučaju H-50 kalibra rezerva je produžena i iznosi 80h. Sa ovom rezervom rada ste obezbeđeni gotovo čitave nedelje, tačnije sat treba da navijate maksimalno dva puta nedeljno ukoliko ga nosite sa vremena na vreme. Ali imajte na umu da ko poseduje Khaki Field nosi ga mnogo češće. Krunica sata nije ušrafljujuća i time se obezbeđuje vodootpornost od 50m. Što pominjem krunicu ovako niotkuda? Ona je možda i najvažniji deo manuelnih satova. Ručno navijanje satova je lep postupak kojim se gaji tradicija i vlasniku omogućava da se što više poveže sa satom. Predložen broj okretanja krunice pri navijanju je između 15-25 punih okreta.

Moje mišljenje o satu

Svrstao bih Khaki Field seriju u kategoriju odličnih daily satova. Svakodnevno nošenja podrazumeva da sat bude što izdržljiviji i otporniji na male traume koje doživljava. Peskirani čelik će vam to obezbediti! Druga važna karakteristika satova za svakodnevno nošenje je lakoća kombinovanja. Hamilton Khaki Field, koliko je dobar na metalnoj narukvici, podjednako je lep i na platnenim kaiševima, koji su odlični u ovim zimskim danima kada nosimo jakne.

Odlično se kombinuje, pogotovo u zimskim danima kada nosimo jakne; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Ponovo bih naglasio da su ovi satovi dostupni u dve dimenzije. Preproučujem da probate i verziju u 38mm iako volite veće satove, jer ovih 38mm nije toliko malo, jer je lug-to-lug 47mm. Zbog toga ovaj model se nosi na ruci kao 39mm. Prvi Khaki Field modeli su rađeni u sličnoj dimenizji i ova varijanta će vas najviše približiti tom periodu kada su ovi satovi nastali. Cena ovih satova je opravdana-za 500 ili 755 evra dobijate mehanički sat sa safirnim staklo, odlličnog kvaliteta čelika i simpatičnog cifera, koji se lako kombinuje u svakodnevnim prilikama.

Hamilton Khaki Field Mechanical 38mm na platnenom kaišu; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Kome bih preporučio ovaj sat?

Polazim od sebe. Da li bih ja nosio Hamilton Khaki Field? Bih. Bez razmišljanja bih ovaj sat pridodao kolekciji, ali mdoel u 38mm (iz gorepomenutih razloga). Hamilton Khaki namenjen je onima koji su strastveni ljubitelji horologije kao nauke o vremenu kao i ljudima koji tek ulaze u svet mehaničkih satova. Ukoliko želite da sa kvarcnih modela pređete u svet mehaničkih onda je Khaki Mechanical prava prva stepenica na koju morate zakoračiti. Predložio bih svima da isprobaju obe varijante i da onda donesu odluku o veličini.

Čitanjem ovog teksta ste već nadomak kupovine, jer sat ovih specifikacija, a da je pritom jedinstvenog dizajna, teško da ćete pronaći u rangu između 500-800 evra. Za više informacija o kupovini i dostupnosti satova posetite sajt Bomar.rs.

—————

OSNOVNO:

Brend: Hamilton
Model: Khaki Field
Tip: Sportski/field
Materijal kućišta: brušeni čelik visoko sjaja
Prečnik: 42mm (38mm)
Debljina: 10mm (9mm)
Cifer: vojni, mat crna
Tip stakla: Safirno staklo sa višeslojnim antirefleksivnim premazom sa obe strane
Bezel: brušeni čelik visokog sjaja
Luminacija: Swiss Super– LumiNova® na indeksima i kazaljkama
Vodootpornost: 50m (5 bar)

MEHANIZAM:

Kalibar: H-50
Funkcija: Analogno vreme
Rezerva snage: 80h
Način pogonjenja/navijanja: Manuelno-ručno navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Dostupnost: BOMAR.RS
Cena: 755€ (42mm); 500€ (38mm) – salonska

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.