Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Napravljen je najkomplikovaniji Audemars Piguet: Code 11.59

Da, dobro ste pročitali, ovo je najkomplikovaniji AP ikada!

Prerano su ga otpisali. Code 11.59 je smatran totalnim promašajem, ali ne bi Audemars Piguet spadao u kategoriju svetog trojstva u svetu luksuznih satova tek tako. Kada su lansirali ovu seriju već prvog dana su bili spremni na to što će se dogoditi u Februaru 2023. godine. Ispisana je istorija i započeto je novo poglavlje koje samo potvrđuje zašto je AP tu gde jeste-na samom vrhu.

izvor: AUDEMARS PIGUET

Da ne dužim priču preći ću na stvar koja je zaista komplikovana, komplikovana kao mehanizam od 1.155 komponenti koliko ima novi Kalibar 1000 koji pokreće novi Code 11.59-najkomplikovaniji ručni AP koji je ikada napravljen. Pun naziv ovog noviteta glasi: Audemars Piguet Code 11.59 Universelle RD#4 i proizveden je u belom i roze zlatu. Ukupno su lansirana 4 modela: dva skeletonizovana (jedan od njih je u roze zlatu) i dva neskeletonizovana modela (oba u belom zlatu, samo druge boje cifera).

izvor: AUDEMARS PIGUET

Audemars Piguet je radio čitavih 7 godina na proizvodnji ovog sata i danas može da se pohvali da ima najkomplikovaniji sat u svom portfoliju. Hrabar poduhvat koji je zahtevao mnogo strpljenja i novčanih sredstava, ali pre svega umeće i znanje.

Za razliku od ostalih satova koji poseduju veliki broj funkcija i koji imaju zaista velika kućišta (preko 45mm), ovaj Code 11.59 ima prečnik zlatnog kućišta ”svega” 42mm i debljinu istog od 15.5mm. Primera radi manji je i tanji je od Rolex Yacht-Master II, a poseduje 24 funkcije više! Kao i kod svakog sata sa komplikacijama vodootpornost je izostala i na ovom satu iznosi svega 20m. Ali da li biste sa satom vrednim 1.5 miliona evra išli u vodu? Ne.

izvor: AUDEMARS PIGUET

Pređimo na pravu stvar-mehanizam. Kao što napisah negde iznad ovaj kalibar sastoji se od 1.155 delova, što je zaista mnogo. Konkurenti u ovom rangu prave komplikovane satove sa mehanizmima od oko 700-900 delova, te informacija da je AP upotrebio 30% više delova i to spakovao u manje kućište nego ostali govori o umeću! Odličan primer je prošlogodišnji Speedmaster Chrono Chime sa izvanrednim kalibrom od 575 komponenti i debljinom kućišta od 17.5mm. Uporedite sa novim Code 11.59 RD#4 i videćete zašto kažem da je AP zadao domaći zadatak ostalima.

izvor: AUDEMARS PIGUET

U ovom novitetu nalazi se čak 40 funkcija uključujući 23 različite komplikacije i 17 zasebnih mehaničkih mini-uređaja koji pokreću sve navedeno i uređuju redosled operacija. U nastavku ću vam samo nabrojati (bez detaljnog objašnjenja) neke od najvažnijih komplikacija koje se nalaze u ovom satu. Imajte na umu da se se svaka komplikovana funkcija može razvrstati u činioce i o njoj se može napisati doktorski rad od par stotina strana.

Neke od komplikacija: grande and Petite sonnerie, minut repeticija, leteći turbijon, polu-Gregorijanski večni kalendar (dan, veliki datum, mesec, godina, astronomski položaj Meseca, indikator mesečevih mena), leteći hronograf koji je ujedno i split-second…

izvor: AUDEMARS PIGUET

Svaka od njih iznad je posao za sebe i sve je stalo u Kalibar 1000 koji je prečnika 34.3mm i debljine samo 8.7mm! Nazvao bih ovo svetskim čudom. Pored svega toga sat se pogoni uz pomoć rotora (znači da je automatski mehanizam) koji radi na 21.600 vibracija po času i obezbeđuje rezervu od 64h. U ovaj mehanizam stalo je 90 dragulja koji drže sve na svom mestu i omogućavaju odličnu preciznost rada.

Povrh svega toga Audemars Piguet je izmestio balansu koja se uglavnom na satovima nalazi negde na obodu prečnika mehanizma u sam centar! Ovo vidim prvi put u svom životu. Zbog manjka prostora dosetili su se da ovo urade umesto da dodaju još jedan nivo mostića čime bi probili debljinu kalibra na 10mm što bi uticalo na debljinu sata sigurno još 3-4mm u globalu, te bi onda ovaj sat bio ”visok” oko 18mm-to bi onda bio promašaj.

izvor: AUDEMARS PIGUET

Malo je reći da sam oduševljen. Do sada sam u karijeri imao prilike tri puta da vidim i probam Code 11.59 modele, ali nikada nešto ovako. Moje divljenje dolazi delom i do činjenice da je AP napravio čak 4 modela, sa 4 različita cifera od kojih su dva skeletonizovana. Iako sam ljubitelj takvih podloga moram reći da se u slučaju ovog sata apsolutno ništa ne vidi kada gledate na cifer. Magično jeste, ali i zbunjuje.

Cene su odgovarajuće komplikacijama i iznose: 1.450.000 CHF za modele sa ”običnim” ciferom odnosno 1.600.000 CHF sa otvorenim brojčanikom. Ja bih odabrao model u belom zlatu sa krem ciferom i crnim podregistrima i ne bih žalio novac, ali ga na svu sreću nemam.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.