Menu
satnaruci.jpg
Autor: Aleksandar Šaćirović

Novi Longines HydroConquest GMT

Nešto (ne)očekivano od Longinesa-zakasnela reakcija ili pravi trenutak?

Kada je prvi put lansiran 2007, Hydroconquest je bio odgovor industriji satova na temu klasičnog ’’no
nonsense’’ ronilačkog sata. Dugo je bio najlogičniji izbor ljubitelja satova koji su hteli da makar trunku
zagaze u 1000+ EUR segment i počaste se ozbiljnim ronilačkim instrumentom koji može da se snađe u
svakoj prilici, koliko na ronilačkom odelu, tako i u nekoj elegantnoj varijanti.

stari Hydroconquest; izvor: Internet

Hydroconquest je prolazio kroz mnoge faze svoje evolucije – imali smo ga u kućištu od 43mm, pa 39mm, nakon čega je Longines konačno našao zlatnu sredinu i izbacio možda i najnosiviju i najpopularniju varijantu – model dimenzija 41mm. Takođe smo imali evoluciju u materijalima, pa i mehanizmu, aluminijumski bezel je zamenio keramički, a možda malo dotrajalu ETA2824-2 sa 38h rezerve snage je
zamenio Longines-ov ’’in-house’’ L888 sa neznatno usporenim otkucajima (25,200 BPH) ali impresivnom
rezervom snage od 72h.

izvor: Longines

Moj odnos prema Hydroconquest modelima je uvek bio prilično indiferentan. Jako mi se sviđao brend
koji se dobija za relativno mali novac, sviđao mi se stepen izrade i kontrole kvaliteta, sviđala mi se celokupna estetika. Ono što je za mene uvek bila ’’kočnica’’ jesu čuvar krunice, pa i sama krunica, koja je po mom mišljenju predugačka i meni je bila neudobna. Nekako, uvek sam više naginjao ka drugim kolekcijama Longines-a pre nego popularnom HC.

izvor: Longines

Povrh toga, širina lugova je 21mm, te je jako teško naći zamensku narukvicu, za sve nas koji volimo da nosimo satove na nato ili kožnim narukvicama. E sad, ovo je nova era. Delimičan redizajn kućišta, kao da su uslišili potrošače! Redizajnirana krunica, koja i dalje omogućava 300m vodootpornosti, i ti famozni čuvari krunice koji su na ovom modelu takođe drugačji, dosta svedeniji i zaobljeni. Pun pogodak!

Gledajući iz perspektive potrošača, a ne nekoga ko komentariše ovaj novitet, smatram da je Longines uradio pravu stvar time što je, uprkos tome što je dodata GMT komplikacija, zadržao ronilački stil bezela. Time se zadržava funkcionalnost, u smislu da je ovo i dalje ronilački sat, a 24-časovni markeri su suptilno smešteni na unutrašnji prsten koji uokviruje cifer.

izvor: Longines

Sjajan potez po mom mišljenju, jer se time što je dodata funkcija, ne gubi se neka koju je sat prethodno imao. Namerno ovo akcentujem, zato što u poslednje vreme viđam previše satova koji nisu dovoljno dobro dizajnirani, samo se zameni mehanizam i doda se GMT kazaljka, no se bezel promeni iz ronilačkog u bi-direkcioni 24h bezel, te se gubi mogućnost da se s tim časovnikom meri zaron, dužina kuvanja jaja (ono za šta zapravo 90% nas i koristi ovaj bezel) ili bilo šta drugo.

izvor: Longines

’’HC GMT’’ je definitivno izbrušen proizvod, koji je, prošavši kroz mnoge faze svog razvijanja, sada jedan ozbiljan sat, koji ne manjka ni u jednom segmentu. Kalibar L844 takođe radi na 25,200 VPH i ima 72h rezerve snage, kao i L888, što je definitivno jača strana ovom satu. Dolazi u nekoliko varijacija, u 4 boje: zelena, plava, crna i braon. Takođe, ovo je prvi put da je Hydroconquest ponuđen i na nato narukvici, pored standardne metalne narukvice i integrisane gumene (koja je takođe redizajnirana).

No, Hydroconquest ne bi bio Hydroconquest kada ne bi postojala neka mana. Jeste redizajn pun pogodak,
jeste dodata GMT komplikacija, jeste sve to bajno i sjajno – ali ne mogu da opravdam ogroman skok u ceni. Sa 1.650 CHF koliko košta standardni HC poslednje generacije, sada imamo jedan ogroman skok, na 2.600 CHF, što ovu liniju stavlja u koš sa mnogo ’’jakim igračima’’ koji vec decenijama dominiraju ovaj cenovni rang, pa čak i sa nekim novijim satovima koji s razlogom pripadaju tom rangu.

izvor: Longines

Da li je ovo po vama opravdano poskupljenje? Moje mišljenje je, da na papiru ovaj sat stvarno ima sve razloge da košta ovoliko koliko košta. ALI, i to jedno veliko ali, jeste sledeće – da li vam GMT komplikacija na satu vredi koliko jedan jako pristojan ceo sat (950CHF) ? To je pitanje koje će vreme odgovoriti. Siguran sam da će se prodavati, ali da li je Longines skočio sam sebi u stomak ovim potezom…

I to ćemo videti, kada bude izašao redizajnirani model klasičnog divera. Jedno je sigurno, Longines želi da Hydroconquest seriju više približi luksuznom segmentu, te samim tim prestaje da bude najbolji izbor za ulaz u domen švajcarskih satova.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.