Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi Speedmaster Chrono Chime: ko je ciljna grupa?

Omega predstavila novi Speedmaster (koji niko ne može da priušti)!

Sinoć je svet satova obradovala vest o tome da je Omega izbacila novi Speedmaster. I dok smo svi očekivali Moonwatch u nekom novom izdanju desilo se nešto što je malo ko mogao da pretpostavi. Omega je svetu predstavila gotovo svima nedostižan model, ali sa komplikacijom (ili dve) koju do sada nisam video da poseduje nijedan drugi sat. O čemu je reč?

Ovo je važan trenutak za horologiju. Počeću od onoga što me je najviše fasciniralo i što bi možda trebalo da ostavim za kraj ovog teksta, ali u trenutku dok ovo pišem sam pod velikim utiskom i to moram iskoristiti da napišem koji red više. Naime, u novom modelu pod nazivom Omega Speedmaster Chrono Chime kuca novi Kalibar 1932 koji su uradili u kolaboraciji sa firmom Blancpain. Mehanizam je na ručno navijanje i obezbeđuje rezervu rada od 60h. Šta je novo u novom mehanizmu?

Nova Omega Speedmaster Chrono Chime u Sedna zlatu sa zvezdanim nebom na ciferu
credits: Omega

Novi mehanizam-kalibar 1932

Da li ste čuli za komplikaciju minut repeticije? Ova funkcija se smatra jednom od najkomplikovanijih za izradu u svetu satova. Ona podrazumeva funkciju u kojoj gongovi, koji se nalaze u mehanizmu, otkucajavu vreme na satu. Ova komplikacija datira iz 1710. godine kada je gospodin po imenu Samuel Watson patentirao mehanizam sa ovom funckijom. Do dana današnjeg ostala je veoma komplikovana za izradu koliko god tehnologija napredovala iz veka u vek. Satovi sa minut repeticijom važe za jedne od najskupljih na tržištu.

E baš ovu funkciju ima novi Speedmaster Chrono Chime, ali u paketu sa split-second hronografom i dodatkom koji niko pre njih nije uradio za ovih 312 godina! Hronograf funckija koja istovremeno meri dva različita vremenska intervala naziva se split-second chronograph. Omega je u novom, 45mm velikom satu od Sedna 18k zlata (patentirana legura roze zlata), povezala ove dve funkcije tako što je napravila gong koji otkucava hrono vreme tačno u sekund! Ovo je prvi put u istoriji satova da je neka kompanija uvezala ove dve funkcije u jednu i po tome je ovaj novitet ozbiljan pečat u vremenu i prostoru u kojem živimo.

Kalibar 1932 je novi i prvi mehanizam ovog tipa u svetu satova;
credits: Omega

Blancpain I Omega inženjeri su 6 godina radili na razvoju i uvezivanju ovog mehanizma. Napravljen je od 575 komponenti. Garancija na rad mehanizma je 5 godina. Jedina stvar koja može da se provuče kao mana, zbog ovako dobrog mehanizma, je njegova debljina. Usled nove komplikacije i velikog broja komponenti kućište ovog sata je debelo pozamašnih 17.3mm.

Moonwatch na steroidima

Spomenuo sam Sedna gold. Kućište i narukvica su napravljeni od ove vrste zlata, koje je jedno od najlepših na tržištu. U suštini dizajn kućišta i narukvice se ne razlikuje od regularnog Moonwatch. Jedina je razlika u veličini, Chorno Chime je Moonwatch na steroidima. Ali cifer je možda najveća zvezda ovog noviteta. Kažem sa razlogom zvezda, jer su cifer i bezel urađeni u motivu zvezdanog neba. Podbrojčanici su napravljeni od Sedna zlata sa giljoše radom i raspoređeni su na pozicijima 3 i 9. Ovaj na poziciji 9 je poseban, jer se kroz njega vide gongovi koji vam otkucavaju izmereno proteklo vreme na štoperici.

Detalji na ovom satu su izvedeni na put perfekcionizma, naročito cifer i Sedna zlatni gijoše podbrojčanici
credits: Omega

Broj proizvedenih satova će biti ograničen, ali za sada nije poznat. Omega je ovim novitetom zapušila usta kritičarima koji su insistirali na tome da je Omega ostala bez ideja u proizvodnjih novih modela. Ovim potezom švajcarska kompanija pokazala je da ima keca u rukavu i to onog koji je istorijski važan. Njihov novi mehanizam će biti predmet izučavanja na raznim tehničkim fakultetima širom sveta, jer je ova inovacija zaista zadivljujuća.

Kome je ova sat namenjen?

Ipak, ništa ne može da prođe bez onog ali. U ovom slučaju to ali je veliko 450.000 evra. Da, ovaj novi Omega Speedmaster košta 450.000 evra! Ovde bih se zadržao i ovo prokomentarisao na sebi svojstven način. Često opravdavam cene skupocenih modela, te me neretko možete čuti kako pričam da su Richard Mille i Jacob and Co. satovi opravdano skupi. Od Omege nismo očekivali sat u ovom cenovnom rangu, jer nam je Omega do sada pružala ”pristupačnije” modele cenovnog ranga od 4.000 evra do 12.000 evra. Nisam u ovaj opseg uključio zlatne modele, ali primera radi nešto najsličnije ovom novitetu je novi Moonwatch Moonshine Gold sa zelenim ciferom čija je cena oko 40.000 evra. Od tog sata do Chrono Chime modela imamo jaz od 400.000 evra. To je velika praznina!

Uživajmo u detaljima ovog sata koji do sada nisu viđeni od Omege, a cenu ostavimo za neku drugu priliku
credits: Omega

Brendovi koje sam spomenuo iznad imaju veću ujednačenost od Omege. Ovim Omega pokazuje inženjersku moć, ali marketing strategija iza ovog noviteta mi nije jasna. Ko je ciljna grupa za ovaj sat? Iz moje perspektive bolje bi bilo da je Omega ovaj sat izvela na put ”muzejske edicije”, ali izbacivanje na tržište sata vrednog pola miliona evra, dok u portfoliju dominiraju satovi ne skuplji od 10.000 evra, je u najmanju ruku promašaj. Možda ja grešim i ostavimo prostora da me neko od vas ubedi u suprotno.

Više o samom satu pogledajte na Omega sajtu.

Zaista je dobar!
credits: Omega

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.