Menu
satnaruci.jpg
Autor: Jovan Jovanović

Patek imitira Rolex ili postavlja standarde ?

Patek Philippe je u rano jutro 18.10.2022. godine predstavio široku paletu novih modela časovnika. Ne pretrčavajući preko očiglednih osumnjičenih (ref. 5811), ali i ne zadržavajući se na njima preterano, možemo se kratko zadržati na časovniku koji doveo do očekivanih reakcija o tome kako Patek Philippe imitira Rolex. Da, na prvi pogled. Veoma, veoma kratak pogled.

Novi Patek Philippe nosi referentnu oznaku: 5373P-001. U pitanju je časovnik skromnih dimenzija, prečnika 38.3 mm, debljine 12.93mm, koji u sebi nosi: ,,Split second“ hronograf (funkcija koja se takođe zove i ,,Ratrrapante“ hronograf) i to ,,monopusher Rattrapante“ hronograf, u konstelaciji sa perpetualnim kalendarom.

Ček, ček, šta?

Novi Patek Philippe ref. 5373P-001
izvor: Patek Philippe/hodinkee

Da, sve to, ali ništa se ne podrazumeva.
,,Split second“ (Rattrapante) hronograf, je hronograf funkcija časovnika, koja ima dve kazaljke za merenje vremena (dve hronograf ruke). Ova funkcija omogućava korisniku da razdvoji vremenske intervale koje želi da meri, odnosno da meri dva različita vremenska intervala istovremeno.

Rattrapante funkciju izumeo je švajcarski časovničar Adolphe Nicole, 1922. godine. Upravo Patek Philippe napravio je prvi Rattrapante hronograf ručni sat koji je 1999. godine prodat za 1.9 miliona dolara na aukciji, i za tadašnje doba predstavljao je najskuplji ručni sat na svetu. Ratrrapante funkcija izuzetno je komplikovana za napraviti, i veoma je retka na hronograf satovima. Među retkim proizvođačima koji je prave ,,in house“ nalaze se najnaprednije kuće na svetu– Patep Phillipe, A. Lange & Söhne (čuveni IWC Portugieser chronograph Ratrrapante koristi mehanizam IWC caliber 76240. Navedeni mehanizam je ipak u osnovi
ETA mehanizam 7750 na koji je čuveni časovničar Richard Habring dodao ,,split second“ modul – o tome opširnije drugom prilikom).

Patek Philippe ref. 1563 sa Split-Second hronograf funckijom (vintage model)
izvor: hodinkee

Perpetualni kalendar funkcijavečiti kalendar – funkcija je koja je opširna tema sama po sebi, ali bi se najkraće mogla definisati kao – mehaničko rešenje za astronomski problem. Zupčanici, opruge i klackalice oponašaju rotaciju Zemlje oko Sunca. Mehanizam automatski zna da li mesec ima 28, 30 ili 31 dan, kao i da računa prestupne godine, pa navedene informacije tako računa i prikazuje. Plus ,,Moonphase“ odnosno mesečeve mene po danima u mesecu. Perpetualni kalendar treba ispravljati samo na prelazu svakog veka, osim ako je vek deljiv sa četiri stotine. Da, da.


Ukratko (ako je moguće perpetualni kalendar opisati ukratko) ova funkcija predstavlja jednu od najelitnijih, najsofisticiranijih i najprepoznatljivijih funkcija na svetu – ona je sinonim za Patek Philippe. O samoj funkciji opširnije, takođe drugom prilikom. Mehanizam koji sve to omogućava nosi oznaku CHR 27-525 PS Q. U pitanju je mehanički mehanizam na ručno navijanje, koji ovaj časovnik deli sa ostalim sličnim Patek Philippe hronografima (ref. 5372P). Ovaj mehanizam potomak je prvog Patek Phillipe ,,split second“ hronograf mehanizma: CHR 27-525 PS, kojije svojevremeno, 2005. godine, proglašen za najtanji mehanizam svoje vrste na svetu.

Kalibar CHR 27-525 PS Q, kućna radinost
izvor: Patek Philippe/hodinkee

Mehanizam CHR 27-525 PS Q prečnika je 27.3 mm, ima 31 dragi kamen, rezervu rada od 48 časova, radi na frekvenciji od 21.600 (3 Hz) sa 476 delova, i čak 12 mostova.
Sve u svemu u pitanju je sam vrh Patekovog časovničarstva.

Patek ima jednu od najprefinjenijih obrada završnih detalja na mehanizmu, čista umetnost
izvor: Patek Philippe/hodinkee

Sam 5373P-001 izrađen je u platini, okruglog kućišta, visoko polirane konkavne korone, sa ušrafljujućim karikama narukvice, i mat obradom sa strane kućišta. Ispod i iznad kućišta nalaze se podešavanja za perpetualni kalendar. Pozadina sata izrađena je od safirnog kristala, providna je i kroz istu se može videti opisani mehanizam (dolazi i sa opcijom zatvorenog kućišta, pozadine od platine). Kazaljke hronografa tradiocionalno se razlikuju i, na ovom časovniku, crvene su, stvarajući tako tonalitet sa crvenim koncem koji prati konture kaiša – kaiša koji je kombinacija teleće kože (zadnja strana) i tekstila sa prednje strane časovnika. Kopča je izrađena u platini.

Crvene kazaljke kao kontrast crno-sivom podbrojčaniku

Časovnik Patek Philippe 5373P-001, jedan je od najsofosticiranijih časovnika ovog predstavljanja, sa modernim pogledom na svet. On je jasan, direktan, nedvosmislen, ne ostavlja mnogo na maštu posmatraču, on prati modernog čoveka. Upadljiv je i robustan, sportski sat u pravom smislu reči. Mehanički izuzetno tradiocinalan, Patek Philippe koji se može nositi i van kancelarija i van okruženja u kojim lebde reči: fiducijar, portofolio, berza. Novi Patek donosi Moto GP i Formulu 1 u taj razgovor.
Ah, da.

Nije gotovo.

Novi Patep Philippe 5373P-001 predstavlja levoruku orijentaciju, odnosno kruinica i ,,monopusher“ dugme nalaze se na levoj strani, pored cifre 9. Takozvana ,,destro“ orijentacija. Zbog toga provejavaju komentari da Patek Philippe imitira Rolex GMT Master II ref. 126720VTNR.

Ovaj časovnik ne imitira nikoga a čitaocima poručujem – pogledajte Patek Philippe iz 1920. godine koji je prodat na aukciji ,,Christie“ u Ženevi, 12. novembra 2006. godine za iznos od 2.372.000,00 švajcarskih Franaka.

Ciao!

____________

OSNOVNO:

Brend: Patek Philippe
Model: ref. 5373P-001
Tip: Sportsko-elegantni
Materijal kućišta: Platina
Prečnik: 38.3mm
Debljina: 12.93mm
Cifer: Sivi
Tip stakla: Safirno staklo sa višeslojnim antirefleksivnim premazom sa unutrašnje strane
Bezel: Polirani bezel od platine
Vodootpornost: 30m

MEHANIZAM:

Mehanizam: mehanički-ručno navijanje
Kalibar: CHR 27-525 PS Q
Funkcija: Analogno vreme; split-second cronograf; perpetual calendar
Rezerva snage: 48h

CENA I DOSTUPNOST:

Cena: na upit

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.