Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Projekat Power Design: Neverovatno specijalizovani satovi

Da li ste upoznati s Seiko Power Design Project? Iskreno, do prije nekoliko dana ja nisam imao pojma o ovome.

Seiko organizuje godišnje takmičenje u dizajnu u Japanu pod nazivom Seiko Power Design Project, koristeći različite teme svake godine. Ova inicijativa pruža izuzetnu priliku dizajnerima da pokažu svoju kreativnost. Prvi Power Design Project održano je 2002. godine, a redovno se održavalo sve do 2009. godine. Nakon trinaest godina, Seiko je oživio Power Design Project 2022. godine kako bi iskoristio rastuće interesovanje za raznovrsne Seikove časovnike.

Seiko Design official

Cilj projekta bio je omogućiti Seiko dizajnerima da istraže suštinu ručnih satova i istraže mogućnosti dizajna, prikazujući svoju kreativnost kroz godišnje teme. Važno je napomenuti da cilj ovog projekta nije samo altruistički, s obzirom da Seiko uvek traži nove dizajne satova koji će privući tržište. Iz prethodnih Power Design projekata proizašli su satovi koji su uspešno komercijalizovani.

Japansko tržište poznato je po spremnosti da preuzme rizike u proizvodnji predmeta s ograničenom ili neispitanom privlačnošću. Ovaj projekat takođe naglašava otvorenost za saradnju s lokalnim umjetnicima kako bi se dizajnirali satovi iz različitih perspektiva. Svake godine, Seiko postavlja smjernice za dizajnere kroz temu kako bi postigli optimalan kreativni izraz u skladu s odabranom temom za tu godinu.

Seiko Design official

Aktuelni Power Design nosi naziv “Nevjerovatno specijalizovani satovi” i fokusira se na avangardni dizajn s funkcionalnim obrtom. Seiko Projekat Power Design Nevjerovatno specijalizovani satovi poziva dizajnere satova da istraže eksperimentalne ideje, fokusirajući se na nekonvencionalni dizajn koji odstupa od uobičajenog, stvarajući inovativne koncepte koji bi mogli biti integrisani u proizvodnju satova.

Pod okriljem Seika, pripremljeno je sedam posebnih satova, kreiranih od strane sedam posebnih dizajnera, kako bi inspirisali svijet satova u 2024. godini. Ovi eksperimentalni modeli otkrivaju jedinstvenu poziciju japanskog giganta u industriji satova. Važno je napomenuti da satovi predstavljeni u okviru Seiko Projekta Power Design “Nevjerovatno specijalizovani satovi” neće ići u serijsku proizvodnju.

Seiko Design official

U nastavku teksta ćemo vam predstaviti koncepte koji će biti izloženi u 2024. godini:

Ambidextrous ima veoma neobičan i promjenljiv izgled, a dizajnirao ga je Kento Ito. Ovaj sat personifikuje prepoznatljiv stil Grand Seika sa decagonalnim bezelom i zaratsu poliranom završnom obradom. Ipak ono što je najinteresantnije na ovom satu jeste što se može nositi i na lijevoj i na desnoj ruci mijenjajući boju u zavisnosti o ugla nošenja. Kada nosite sat na desnom ili lijevom zglobu, izgleda crno ili bijelo.

Seiko Design official

Da bi se postigao ovaj izgled, jedan dio narukvice i kućišta je u standardnoj boji čelika, dok je druga polovina izrađena od crno presvučenog čelika. Zahvaljujući posebnoj strukturi na brojčaniku, susrećete se sa dve različite boje, zavisno od vaše perspektive, a sat ujedno ima po dvije satne i minutne kazaljke.

Seiko Design official
Seiko Design official

Dijete u meni se najviše oduševilo modelom “Hide-and-Seek“, ovaj sat je osmišljen kao instrument za dječju igru ‘’žmurke’’. “Hide-and-seek” je dizajnirao Masanori Kawamura prema pravilima ove dječije igre. Ovaj tool watch omogućava praćenje 1-minutnog brojanja i 10-minutnog vremena na brojčaniku. Sat je namijenjen za tragača kako bi pomogao da igra pravedno i da ne viri kroz prste ili započne traženje prerano.

Seiko Design official

Hide-and-seek” funkcioniše na slijedeći način:

Tražitelj mora otvoriti poklopac i gledati tajmer odbrojavanja sata kroz sočivo dok mu desno oko, da bi sprečilo virkanje, pokriva poklopac koji je upravo otvoren. Kada počne 1-minutno odbrojavanje da bi se skrivači imali vremena sakriti, sat svira melodiju, što znači da se tragači ne mogu kretati jer bi zvuk sata odao njihovo kretanje.

Seiko Design official

Slijedeći koncept nosi naziv Patternmaker. Dizajner Kotaro Usugami osmislio je sat okružen jastučićima koji mogu koristiti modni dizajneri ili krojači, dodatno poboljšavajući kreativnost, ali i funkcionalnost jer sada krojač lako može pronaći svoje pribadače. Još jedan detalj Seiko Patternmakersa uključuju vrstu “odbrojavanja”, gde se trenutni datum prati prikazom za 1, 2 i 3 nedelje, omogućavajući nosiocu da planira svoj raspored kao da gleda pun kalendar.

Seiko Design official

Samoljepljiva traka (Masking Tape), da dobro ste pročitali, ovo je naziv sljedećeg koncepta koji je osmislio Yugo Hibayashi. Ovaj model koristi dizajn sa navojnim kapsulama koji sakriva krunicu i služi kao držač za samoljepljivu traku tako da se ona može mijenjati i na taj način mijenjati i izgled samog sata. Sat može primiti rolnu trake sa unutrašnjim prečnikom od 30 mm i širinom trake od 15 mm do 20 mm.

Seiko Design official
Seiko Design official

Dizajner Akira Yoshida osmislio je model koji nosi naziv Sukiyaki, a ime je dobio po jelu specifičnom za japansku kuhinju. Zabavni detalji uključuju čvrsto kućište koje podsjeća na gvozdeni japanski lonac za pripremanje ovog jela, bezel prilagođen odbrojavanju vremena kuhanja i kaiš napravljen od kože Kobe goveda, koji je otporan na prskanje vode i ulja.

Seiko Design official

Zadnja poslednja dva modela sam ostavio meni najinteresantnije kreacije.

Genijalni dizajner Yu Ishihara kreirao je ručni sunčani sat pod nazivom Sunny Men. Ovaj model je inspirisan sunčevim satom koji datiraju preko 6.000 godina unazad, a Seiko je to uspio svesti na  mini “prenosnu opservatoriju na vašem zglobu“.

Seiko Design official

Ovo mehaničko čudo se od diska na vašem zglobu pretvara u “minijaturnu astronomsku opservatoriju” sposobnu za precizno praćenje kretanja nebeskih tijela sa tačnošću od -1,59 milisekundi dnevno ili -0,58 sekundi godišnje. Poklopac sunčevog sata se otvara i iz njega se izvlači disk i igla koja služila kao “gnomon” (projekcioni štap). Iskreno bih volio da ovaj model u budućnosti ponude u prodaji.

Seiko Design official

I za sam kraj po meni najinteresantniji model Power Design Projekta. Ime ovog modela je Panda Lovers i ovo je pravi Panda sat u svakom smislu nadimka koji nosi. Panda Lovers je kreiran od strane dizajnera Kiyotaka Sakai. Ovaj nevjerovatni umjetnik dizajnirao je sat izgleda stvarne pande pun zabavnih detalja. Kućište je inspirisano Bullhead modelom iz 70-ih godina sa hrono pušerima na vrhu kućišta, a standardni pušeri su urađeni u dizajnu ‘’uši pande’’.

Seiko Design official

Brojčanik Panda Lovers koncepta oslikava lice ove životinje i urađen je sa teksturom krzna, a podbrojčanici hronografa su integrisani u crne padajuće oči. Na obodu brojčanika tachimetrijska skala je zamijenjena sasametrom (bambus metrom) koji može da se koristiti da izračunate broj bambus traka koje panda pojede tokom jednog sata. Finalni dodir sveukupnom dizajnu je bijeli krzneni kaiš na kojem se ovaj model nosi, sve u svemu na zglobu ruke skoro da imate živi primjerak ove životinje.

Seiko Design official

Seiko Power Design Project predstavlja izuzetnu platformu koja objedinjuje inovativnost i umjetnost u dizajnu satova. Sedam eksperimentalnih modela predstavljenih pod okriljem Seiko Power Design Projekta 2024. godine otjelotvoruju raznovrsnost i kreativnost. Od Ambidextrous modela sa promjenljivim izgledom, preko “Hide-and-Seek” sata koji priziva dječiju igru, do Patternmaker sata koji spaja funkcionalnost i estetiku u modnoj industriji. Modeli poput Sukiyaki i Sunny Men satova dodatno ističu Seikovu sposobnost spajanja tradicije sa savremenim inovacijama.

Seiko Design official
Seiko Design official

Najzad, Panda Lovers model osvaja srca ljubitelja satova svojim šarmantnim i detaljnim dizajnom, pružajući jedinstvenu interpretaciju pande na vašem zglobu. Seiko Power Design Project ostavlja snažan utisak svojom vizionarskom perspektivom i postavlja visoke standarde u svetu satova koji sežu iznad klasičnih granica.

Koji od predstavljenih modela bi vi voljeli da vidite u prodaji napišite nam u komentarima na instagram stranici @sat_na_ruci.

2 Komentari

 • IGOR DIMITROVSKI
  februar 2, 2024 at 4:59 pm

  Najbolji sajt za rucne satove na balkanu odlicni ste samo napred.Pozdrav od Bitola Makedonia.

  Odgovori
  • Ognjen Vidović
   februar 4, 2024 at 5:15 pm

   Hvala puno na podršci! Puno pozdrava od tima @sat_na_ruci!

   Odgovori

Ostavi komentar

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.