Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Rezultati Phillips aukcije u Ženevi

Novembar je rezervisan za najvažnije aukcije u toku godine koje se održavaju u Ženevi. U ovom tekstu vam predstavljam neke od sjajnih rezultata koji su postignuti na aukciji kuće Phillips.

Vikend za nama protekao je u znaku vintage satova. Najpoznatije aukcijske kuće na svetu održale su svoje aukcijske dane na kojima su se pojavili neki zaista retki i skupoceni satovi. U centru mog interesovanja bili su satovi aukcijske kuće Phillips koja je još jednom postavila neke lepe rekorde.

Kao i svaka aukcija vintage satova (koja nije tematska) u poslednjih par godina i ova je počela prodajom savremenih modela. To je politika koju primenjuju aukcijske kuće kako bi razbudile publiku i dale vremena prisutnima da se sakupe, zagreju i spreme za ono najvažnije. Zato se neretko najbolji i najskuplji komadi ostavljaju za kraj prvog i drugog dana. Sala je često prazna veći deo aukcije sve dok ne dođu glavne zvezde na red.

Na aukciji koja je sada održana bilo je toliko dobrih satova da je bila prava šteta propustiti bilo koji sat na repertoaru. Izdvajam vam u nastavku neke od najskupljih satova, neka iznenađenja kao i satove brendova za koje do sada možda niste imali prilike da čujete.

LOT 8 – PATEK PHILIPPE ref. 5016P

Prvi sat koji je nadmašio procenu je ovaj veoma retki Patek Philippe ref. 5016P sa perpetual kalendar funckijom, retrogradnim datumom, turbijon regulatorom i moonphase-om proizveden u platini 2008. godine. Ovo remek-delo sa mehanizmom koji je zaista vredan pomena ima prečnik od svega 37mm. Procena stručnjaka pre aukcije bila je da ovaj sat može da se proda između 300.000 CHF i 600.000 CHF.

izvor: Phillips

Sat je prodat za 787.400 evra!

LOT 12 – ROLEX ref. 6062

Prvi sat koji je probio magičnu cifru od milion evra jeste Rolex ref. 6062 Triple Calendar. Predstavljen je svetu 1950. godine na Baselworldu i debitovao kao najkomplikovaniji Rolex tog vremena. U sebi sadrži tri dodatne funkcije poznatije kao trostruki kalendar: dan u nedleji, datum u mesecu i mesec u godini. Ovaj kalendar upotpunjen je lunarnim indikatorom koji se nalazi na poziciji 6. Rolex nikada pre a naročito nikada posle nija proizveo sat sličnih specifikacija i funckija.

izvor: Phillips

Danas su sve glasnije kritike publike na Rolexove savremene modele i odluku da se ne odvaže da naprave vrhunski elegantni sat, jer su pre više od pola veka bili u stanju nešto tako da urade. Referenca 6062 bila je procenjena na iznos između 1.000.000 CHF i 2.000.000 CHF. Veliki estimate dolazi kao posledica materijala od kojeg je ovaj sat napravljen a koji je 50-ih još uvek bio redak – nerđajući čelik.

Sat je prodat za 2.117.000 CHF!

LOT 23 – GEORGE DANIELS

Doktor George Daniels (Džordž Danijels) je najbolji časovničar 20-ok veka i čovek koji je iz senke menjao industriju. Svaki njegov sat je umetničko delo koji, kada se pojavi na aukciji, ne ode za manje od milion evra! U vreme kvarcne krize nije odustao od tradicionalnog časovničarstva. Otišao je korak dalje u razvoju mehanizama i baš u tom kriznom periodu razvio je Co-axial escapement koji je promenio industriju. Ovaj detalj je izumeo 1976. godine a patentirao 1980. godine.

izvor: Phillips

Co-axial escapement je zapravo deo mehanizma koji služi da eliminiše nepotrebno trenje pri radu zupčanika, a koje bi na duže staze prouzrokovalo kvarove i veći gubitak rezerve rada. Rezultat je, ukratko, precizniji mehanizam i duži interval između servisiranja istog. Ovo je revolucionarni izum čoveka koji je bio samouk! Danas najčešće ovu tehnologiju koristi Omega u svojim mehanizmima koji su zaista impresivni.

izvor: Phillips

George Daniels Anniversary Platinum No1 je model izrađen u 47 primeraka 2010. godine. Model sa ove aukcije isporučen je vlasniku 2013. godine. Sat je napravljen u platini prečnika 40mm. Stručnjaci su procenili da bi ovaj sat mogao dostići cenu od 700.000 CHF do 1.400.000 CHF i nisu pogrešili.

Sat je prodat za 1.143.000 CHF!

LOT 45 – A. LANGE & SOHNE 1

Jedan od najlepših satova na svetu je Lange Kec (Lange One ili Lange 1). Ujedno je i jedan od najtraženijih Lange satova te se na ovoj aukciji pojavio u više različitih izvedbi ali model iz ovog pasusa bio je najskuplji! Nemačka kompanija A. Lange & Sohne je poznata po izradi luksuznih elegantnih (i sportskih) satova u skupocenim metalima: zlatu i platini. Nikada nisu u serijsku proizvodnju ubacili čelične satove sve do modela Odysse 2019. godine.

izvor: Phillips

Lange Kec napravljen u čeliku prečnika 38.5mm 1994. godine jedan je od svega par modela u ovom materijalu koji su ikada napustili fabriku. Koliko je ovo zapravo bilo retko i cenjeno 90-ih godina govori i činjenica da je salonska cena modela u čeliku bila identična kao cena zlatnog Lange 1!

izvor: Phillips

Zbog svoje retkosti i odličnog stanja u kome se nalazi ovaj sat je procenjen na iznos od 100.000 CHF do 200.000 CHF. Prodat je za 241.300 CHF!

LOT 104 – MB&F x ALAIN SILBERSTEIN

Sa jedne strane kompanija koja ne zna za granice i koja svojim dizajnom srlja kreira nepoznatu i apstraktnu budućnost i sa druge strane umetnik, čovek koji je svetsku slavu stekao izradom satova i mehanizama sa ludačkim ukrasima i bojama koje ne mogu nikako da vam promaknu. Kada imate ovakav skup ljudi na jednom mestu zagarantovana je zabava.

izvor: Phillips

Ta zabava dolazi u vidu modela pod nazivom Horological Machine 2.2 “Chocolate Box” Unique Piece koji su uradili u saradnji 2010. godine! Radi se o napravi koja pokazuje vreme i koja ima nesvakidašnji oblik pravougaone ploče dimenzije 59mm x 38mm. Kućište je proizvedeno u titanijumu sa silicijumskim PVD premazom braon boje. Na desnom delu se nalazi otvor za vreme u vidu retrogradne minutare i skakajućih časova (retrograde minutes and jumping hours) dok se u levom podbrojčaniku (ili jednostavno brojčaniku) nalazi retrogradni indikator datuma.

izvor: Phillips

Procena je bila na 25.000 CHF i ne veća od 50.000 CHF a onda se dogodilo čudo. Sat je prodat za neverovatnih 304.800 CHF, što je čak 6 puta više od najviše procene stručnjaka!

LOT 106 – F.P. JOURNE Sonnerie Souverain

Najbolji (novi) satovi na svetu dolaze od kompanije F.P. Journe. Kada kažem novi mislim pre svega na satove koji se proizvode u 21-om veku. Za vintage svet znate ko je broj jedan! Na aukciji koja je održana u petak i subotu prošle nedelje pojavilo se dosta satova ove kompanije a jedan je skrenuo veliku pažnju. U pitanju je njihov čelični sat koji za svet satova predstavlja vrhunac. Predstavlja rezultat iznad kojeg se ne može dalje otići u tehničkom i inženjerskom pogledu. Ovaj sat posmatrajte kao savršeni ručni sat. Tačka.

izvor: Phillips

Zašto je toliko hvaljen? Hvaljen je zbog mehanizma koji niko nije uspeo ovako dobro da uredi i koji ima istovremeno funkciju Grande Sonnerie i Petite Sonnerie, minut repeticiju i indikator rezervne snage rada. Prve dve funkcije su funkcije otkucaja tačnog vremena u realnom vremenu. Suština je u tome da ovaj sat ima obe funkcije ugrađene na jedan mehanizam i da je moguće koristiti zasebno Grande Sonnerie (G), biti u fazi mirovanja Silence (S) ili koristiti Petite Sonnerie (P) – na ciferu prikazani na poziciji 7.

izvor: Phillips

Funkcija se odabira pritiskom na dugme na poziciji 4, krunica je na poziciji 3 a na poziciji 2 se nalazi dugme za aktiviranje minutne repeticije. Mnoštvo tehnoloških pronalazaka i patenata stalo je u kućište prečnik 42mm i debljine svega 12.5mm. Procenjeni iznos je bio od 500.000 CHF do 1.000.000 CHF a postignuta je cena od 1.079.500 CHF!

LOT 120 – PATEK PHILIPPE ref. 3700

Patekov Nautilus je veoma popularan. Kada se pojavio 1976. godine na Baselworldu svet je odmah znao da ima nešto novo i drugačije. Odmah je u drugi plan bacio najvećeg konkurenta tog vremena Royal Oak. Dve godine nakon predstavljanja u Bazelu, Patek je napravio platinasti model koji imamo prilike da vidimo ovde. Radi se o trećem poznatom Nautilusu referentne oznake 3700 koji je ikad otkriven. Prethodna dva su već našli svoje vlasnike a ovaj je čekao na novog.

izvor: Phillips

Phillips-ovi stručnjaci procenili su da bi ovaj model mogao da se proda za rekordnu vrednost. Njihova procena je bila sasvim tačna. Sat je prodat za 2.450.500 CHF što ga čini najskupljim Nautilusom ref. 3700 koji je ikada prodat na aukciji!

LOT 169 – PATEK PHILIPPE x CARTIER

Za kraj ovog dugačkog teksta ostavio sam još jedan Patek Philippe. Katalog satova je bio pušten u javnost mesecima pre aukcije i odmah su kolekcionari širom sveta odabrali svog favorita iz senke. To je bio ovaj Patek referentne oznake 2455 napravljen u žutom zlatu sa zlatnom narukvicom i potpisanim ciferom. Na brojčaniku je osim logoa brenda postavljeni potpis brenda Cartier!

izvor: Phillips

Cartier je prodavao Patek Philippe satove u svojim buticima u drugoj polovini 20-og veka i zbog toga imao pravo na potpis brojčanika (i u slučaju ovog sata potpis na kopči). Sve to, kao i fantastično stanje ovog 34mm velikog sata govorilo je kolekcionarima da bi ovo mogao biti pun pogodak i sjajna kupovina jer mu je procena bila skromna od 10.000 CHF do 20.000 CHF.

Dogodilo se to da je sat prodat za neverovatnih 279.000 CHF!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.