Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Seiko: Legenda slavi 110. rođendan

Seiko slavi 110 godina od prvog “Laurel” ručnog sata sa novim limitiranim modelima

Priča o Seiku započinje davne 1881. godine kada je dvadesetjednogodišnji Kintaro Hattori otvorio radnju za popravku i prodaju časovnika u japanskom mjestu Ginza.

Trideset dvije godine kasnije, tačnije 1913. godine, Hattorijeva fabrika Seikosha svijetu predstavlja “Laurel” prvi ručni sat proizveden u Japanu. “Laurel” je postavio temelje za razvoj industrije i proizvodnju ručnih satova u ovoj zemlji.

Seikosha ”Laurel” krasio je bijeli cifer, istaknuti crveni marker na poziciji 12 sati, specifični font arapskih brojeva i plave kazaljke. Ovi karakteristični dizajnerski elementi su se očuvali u nizu modernih Seiko satova kao omaž originalnom modelu, a najupečatljiviji nosioci ovih karakteristika jesu modeli koje ćemo danas predstaviti.

Seikosha ”Laurel”; izvor: Seiko

Limitirani modeli u čast 110. godišnjice prvog ručnog sata u Japanu.

Seiko je poznat po velikom broju limitiranih serija koje odaju počast raznim istorijskim trenucima, prirodi, modi, industriji itd… Ovakav način poslovanja postao je ustaljen kod Seika, a da li je dobar ili loš pokazat će vrijeme koje je pred nama.

Iako lično nisam pristalica Seikove politike beskonačne proizvodnje limitiranih izdanja, limitirani modeli predstavljeni u čast 110. godišnjice Seikosha “Laurel” zaista su me osvojili. Kombinacija bijelih, krem i srebrnih cifera na ovim modelima je fantastična i bez obzira na trenutne modne trendove, bijela i crna boja brojčanika ostaju bezvremenski klasici koji će oblikovati ovu industriju još dugo vremena.

”Laurel” re-edicija – Seiko Presage SPB359; izvor: Seiko

Prvi model predstavljen u čast 110. godišnjice prvog ručnog sata u japanu jeste skoro identični omaž, a može se smatrati i re-edicijom ”Laurel’‘ i predstavljen u januaru 2023. godine.

Seiko Presage SPB359 je elegantni retro-ručni sat koji slavi 110. godišnjicu legendarnog Seiko ”Laurela” iz 1913. godine i predstavlja njegovu re-ediciju u pravom smislu te riječi. Ovaj limitirani model kombinuje tradicionalni dizajn sa modernom mehanikom, krase ga bijeli emajlirani cifer sa svim detaljima koji su krasili brojčanik “Laurel”, crvena oznaka za 12h, arapski brojevi, mala sekundara i plave kazaljke. Seiko izlazi iz svoje zone komfora i SPB359 dolazi na autentičnom kaišu sa kompaktnim kućištem od nerđajućeg čelika i dimenzijama od 37,5mm. Sa inspiracijom iz prošlosti i izvanrednim detaljima, SPB359 je pravi biser za kolekcionare i ljubitelje klasičnih satova.

Seiko Presage SPB359; izvor: Seiko

Od predstavljanja Presage SPB359 u januaru iz Seika nije bilo većeg oglašavanja po pitanju ovog jubileja sa izuzetkom Prospex Glečer modela SPB333 koji je imao bijeli cifer i plavu sekundaru. Ipak Seiko ne bi bio Seiko da propusti priliku kao što je ova i da ne iskoristi dio svoje istorije kao inspiraciju za nekoliko limitiranih serija, tako da je u septembru predstavljeno čak 9 limitiranih modela sa oznakom Celebrating the 110th anniversary of Watchmaking.

PRESAGE Serija

Seiko Presage SPB401

Novi model Presage serije inspirisan je dizajnom ”Laurela” u gotovo svakom detalju. Bijeli emajlirani brojčanik djelo je majstorske ruke Mitsuru Yokosawe i njegovog tima, oznaka za “12” je urađena u crvenoj boji, a takođe ima i klasične plave kazaljke. Ovaj model pokreće 6R27 mehanizam i limitiran je na 1.500 komada.

izvor: Seiko

Seiko Presage Sharp Edged SPB413

Novi Sharp Edged model zadržava sve elemente Sharp Edged serije uz suptilni omaž ”Laurela” u vidu bijele boje brojčanika, crvene oznake na unutrašnjem prstenu na poziciji ’’12’’ i plave sekundne kazaljke. Ovaj model pokreće 6R55 mehanizam i limitiran je na 2.000 komada.

izvor: Seiko

Seiko Presage Style60’s SSK015

I poslednji model iz Presage kolekcije je Style60’s sa GMT komplikacijom. Ovaj model urađen u stilu 60-ih ima srebrni brojčanik , plave kazaljke sa vintage/krem luminacijom i crvenim trokutom na poziciji 12. Ovaj model pokreće 4R34 mehanizam sa GMT komplikacijom i limitiran je na 3.500 komada. Očekivana cijena ovog modela će biti oko 670,00 EUR.

izvor: Seiko

PROSPEX Serija

Seiko Prospex Speedtimer SFJ009

Speedtimer je Seikov solarni hronograf predstavljen kao dio Prospex seirije i ima mogućnost mjerenje proteklog vremena do 1/100 sekunde. Ovaj limitirani model ima bijeli brojčanik sa crnim podbrojčanicima. Kazaljke na podbrojčanicima ističu se u crvenoj boji u čast ”Laurela”. Ovaj model pokreće 8A50 solarni mehanizam sa hronografom i limitiran je na 3.500 komada.

izvor: Seiko

Seiko Prospex Alpinist SPB409

Vjerovatno najljepši model ove limitirane kolekcije jeste novi Alpinist sa GMT funkcijom. Ovaj model se odlikuje srebrnim brojčanikom i krem rotirajućim prstenom sa oznakama strana svijeta. Omaž ”Laurel” modelu se vidi u plavim kazaljkama i crvenom oznakom za Sjever na rotirajućem prstenu. Plave kazaljke su ispunjene luminacijom u krem boji koja odgovara boji unutrašnjeg prstena. Ovaj model pokreće novi Seikov 4R54 mehanizam sa GMT komplikacijom i rezervom snage od 72 sata. Ovaj model je limitiran na 3.000 komada. Očekivana cijena ovog modela će biti oko 1.500,00 EUR.

izvor: Seiko

5 SPORTS Serija

Seiko 5 Sports SRPK41

Još jedan nezaobilazni model je Seikova čuvena 5-ica, ovaj put 5 Sports u takozvanom Field style kućištu i sa novom narukvicom sa 5 linkova na ovom modelu. Brojčanik je krem boje sa crvenom 24 časovnom skalom i plavim kazaljakama. Ovaj model pokreće pouzdani 4R36 mehanizam i limitiran je na 6.000 komada.

izvor: Seiko

ASTRON Serija

Seiko Astron SSJ019 i SBXY069

U Seiko porodici Astron je, poput ”Laurela”, sinonim za inovaciju. Počast ”Laurelu” Seiko je iskazao kroz dva Astron modela SSJ019 i SBXY06. Oba navedena modela su urađena u titanijumu sa srebrno bijelim ciferom, plavim detaljima na podbrojčanicima i crvenim natpisom na poziciji ’’12’’. Prvi model pokreće GPS sinhronizovani solarni mehanizam 3X62, dok drugi pokreće radio kontrolisani 8B63 mehanizam. SSJ019 je limitiran na 800 komada, dok je SBXY069 limitiran na 300 komada.

SOLAR Serija

Seiko Solar SBPX149

Poslednji najavljeni model Celebrating the 110th anniversary of Watchmaking kolekcije je Seiko Solar klasičnog izgleda od 38,7 mm, vrlo jednostavnog klasičnog dizajna. Ovaj model odlikuje bijeli cifer sa ”Laurel” arapskim brojevima, crvenom oznakom za 12 i plavim kazaljkama. Ovaj model koji pokreće solarni V157 mehanizam, nudit će se samo na tržištu Japana i limitiran je na 500 komada.

Svi navedeni modeli su dostupni od oktobra 2023. godine kada će biti predstavljene i cijene novih modela za koje nisu navedene u tekstu. Više informacija na zvaničnom Seiko sajtu.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.