Menu
satnaruci.jpg
Autor: Dušan Tadin

Šta su to mikrobrendovi i zašto ih volim?

Ja sam Dušan, dolazim iz Beograda i baviću se mikrobrendovima. Uživajte u mom sadržaju!

Kada sam dobio poziv da za portal Sat na Ruci obrađujem temu mikrobrendova zapitao sam se gde se rodilo moje interesovanje za tim proizvođačima satova… Da bih došao do toga, vratio sam se na sam početak, 2015. godinu i moj ulazak u svet satova. Pronalazio sam sebe, i kako je sazrevao ukus, postepeno sam se opredelio za malo kvalitetnije satove, uglavnom japanske proizvodnje, i na kraju sebe pronašao u ronilačkim satovima koje i danas najviše volim da nosim.

izvor fotografije: Dan Henry

Dugo sam se držao „svetog trojstva“ japanske horologije (Seiko, Citizen i Orient) i nosio sve što se nositi moglo, i kada sam se našao u potrazi za novim satom postavio sam sebi pitanje „šta sledeće kupiti“? Pretragom stranih portala sam nailazio na neke brendove sa kojima se do tada nisam susretao. Spinnaker, Lorrier, Dan Henry, Zelos, Baltic, Cristopher Ward, Traska… Samo su neki u moru, meni nepoznatih, proizvođača o kojima se na stranoj Youtube sceni često govorilo. Kada sam se informisao malo detaljnije shvatio sam da sam u stvari naišao na microbrand-ove.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

A šta je sada to?

Ukratko, microbrand je kompanija sa ograničenom proizvodnjom satova koja je obično specijalizovana za određeni stil i koja (uglavnom) nema velike resurse da proizvodi sopstvene kalibre ili druge svoje delove.

Na oglasima sam povremeno viđao microbrand-ove ali sam i dalje bio skeptičan, nisam znao šta me čeka, šta ću dobiti za taj novac koji odvojim na nešto nepoznato. U jednom momentu me je pozvao drug i rekao kako ima nešto novo za mene. Otišao sam da pogledam, i usledio je veliki BUM! Na stolu me je čekao Deep Blue… Gotovo da ništa nisam znao o tom brendu, ali sam tada u stvari shvatio šta je čar microbrand-ova.

izvor fotografije: Dan Henry

Taj sat osim što je imao novi dizajn za mene, bio je veoma kvalitetno napravljen. Od cifera preko bezela do metalne narukvice, svaki detalj, sve je bilo odlično! U startu me je oduševio kvalitet izrade, tu sam već bio dobro zagrejan da ga uzmem, kupio me je! Nakon bliskog susreta sa ovim mikrosom (domaći izraz za mikrobrendove na našim prostorima, koristite ga i vi slobodno), zapitao sam se šta nude ostali, i da li su baš svi toliko pristupačni.

izvor fotografije: Christopher Ward

Jedno je sigurno, a to je da daju mnogo više od očekivanog za novac koji traže. Nude kvalitet završne obrade, nude dosta prelepih detalja, specifičan dizajn, svaki je jedinstven na svoj način, ima neki svoj pečat, jednostavno su drugačiji.

Kod svakih satova koje nude mikrobrednovi ćete pronaći nešto interesantno, nešto specifično, nešto što će vas oduševiti, i nećete se pokajati ako to nešto kupite za sebe. Uvek ćete imati nešto posebno na vašem zglobu, što će vam izmamiti osmeh jer ste drugačiji. Ali nemojte očekivati da će baš uvek nešto posebno biti baš i jeftino. Cene su različite od proizvođača do proizvođača, naravno i kvalitet se razlikuje, ali microbrand nije sinonim za jeftin sat. Jedno je sigurno, nećete se pokajati ukoliko se odlučite da izađete iz zone komfora i uplovite u vode microbrand-ova. Jedan Spinnaker će biti i više nego dovoljan da se za početak susretnete sa jednim microbrand-om.

Zelos Mirage: mikrobrend sa turbijonom u portfolio; izvor fotografije: Zelos

Nikad se ne zna, možda ih toliko zavolite pa krenete u pohod na neke malo ozbiljnije primerke, pa to „nešto posebno“ na vašem zglobu bude Formex ili Halios, ili pak možda Baltic Drago mi je što mi je pružena prilika da pišem o mikrobrendovima, da iznesem svoje mišljenje u vezi ove teme, imajući u vidu da je prilično neistražena na našim prostorima, i bar malo dočaram svoje iskustvo sa mikrosima.

izvor fotografije: Spinnaker

Da li ste se do sada susretali sa nekim mikrobrendom? Koje je vaše mišljenje o njima?

Da li ste nosili neki mikrobrend i koje je vaše omiljeni?

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.