Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Tick-Tock na ekranu: Satovi u svijetu omiljenih sitkoma – 4. dio

Teorija velikog praska (The Big Bang Theory)

U novom poglavlju našeg istraživanja satova u popularnim sitkomima, stigli smo do serije “Teorija velikog praska” (The Big Bang Theory). Kroz prethodne tekstove, već smo istražili zglobne dodatke likova iz “Prijatelja“, “Dva i po muškarca” i “Seinfelda“, a sada nastavljamo dalje. U ovom tekstu nastavljamo otkrivati svijet horologije unutar omiljenih TV serija, usredsređujući se sada na ekipu simpatičnih fizičara i njihove satove u “Teoriji velikog praska”.

Warner Bros. Television official

“The Big Bang Theory” ili kako je kod nas prevedeno “Teorija velikog praska” je američka televizijska serija koja prati živote četvorice naučnika – Dr Sheldona Coopera, Dr Leonarda Hofstadtera, Dr Rajesha Koothrappalija i inženjera Howarda Wolowitza – čiji se svet promijeni kada se u njihov život doseli Penny, mlada konobarica i glumica. Serija se bavi njihovim profesionalnim podvizima u oblasti fizike, ali naglasak je stavljen na njihove ekscentrične ličnosti, socijalne izazove i jedinstveni humor. Kroz dvanaest sezona, “The Big Bang Theory” postala je jedan od najgledanijih sitkoma sa kultnim statusom.

Warner Bros. Television official

Dr Sheldon Cooper, izuzetno inteligentan teorijski fizičar, predstavlja središnju figuru u seriji “The Big Bang Theory”. Njegova genijalnost nerijetko se ispoljava kroz manjak društvenih vještina i opsesivno-kompulzivne osobine. Osim što je stručnjak u svojoj oblasti, Sheldon je poznat po svojim često neobičnim i nepromjenjivim rutinama, što često dovodi do humorističkih situacija u seriji. Sheldonov karakter je jedinstven po svom egocentrizmu, netaktičnosti i istovremenoj ranjivosti, što ga čini jednim od najupečatljivijih likova u “The Big Bang Theory”.

Warner Bros. Television official

Tokom većine sezona Sheldon nosi sat marke Wenger, tačnije model Wenger Commando City 74714. Ovaj sat karakterišu kućište od nerđajućeg čelika  veličine 40mm koji pokreće švajcarski kvarcni mehanizam sa analognim prikazom vremena. Ovaj model ima funkciju hronografa sa dva manja podbrojčanika prikaz datuma (Big date) smješten na poziciji 6 časova. Cijena modela Wenger Commando City 74714 iznosi oko 350,00 EUR. U kasnijim sezonama serije, primjetno je da Sheldon mijenja sat, a na njegovom zglobu se može videti model sa svijetlim brojčanikom, najvjerovatnije Timex Weekender 38mm.

Warner Bros. Television official

Još jedna napomena, Sheldon je i veliki ljubitelj džepnih satova, posebno modela koje koriste kondukteri u vozovima.

Dr Leonard Hofstadter je eksperimentalni fizičar s blizak prijatelj i cimer Sheldona Coopera. Nasuprot Sheldona, Leonard je otvoreniji za društvene interakcije i često djeluje kao posrednik između svoje ekscentrične grupe prijatelja. Njegova želja za uspjehom u ljubavi i radu dodatno doprinosi dinamici serije, čineći ga suštom suprotnošću svom cimeru Sheldonu.  Leonardova romantična veza sa Penny predstavlja jedan od ključnih zapleta i emotivnih elemenata u ovoj seriji. Njihova ljubavna priča, sa svim izazovima i smiješnim situacijama koje proizilaze iz razlika u njihovim ličnostima, postala je jedan od pokretača i centralnih motiva serije, dodatno obogaćujući dinamiku između likova i doprinoseći humornim momentima.

Warner Bros. Television official

Leonard nosi multifunkcionalni Suunto X-Lander. Ovaj sat prepun je funkcija poput altimetra, barometra, kompasa, zajedno s nekoliko funkcija praćenja vremena. Sumnjam da bi Leonard mogao potpuno iskoristiti sve funkcije X-Lander-a koje su namijenjene aktivnostima na otvorenom. Cijena Leonardovog sata iznosi 250,00 EUR.

Warner Bros. Television official

Dr. Rajesh Koothrappali, poznatiji kao Raj, je astrofizičar iz indije i član glavnog društva u seriji “The Big Bang Theory”. Raj je prepoznatljiv po svojoj nježnoj prirodi, društvenoj nespretnosti i specifičnom hendikepu – nemogućnosti govora pred ženama bez male pomoći ’’vatrene vode’’. Uprkos toj prepreci, Raj je pokazao da je duboko posvećen svojim prijateljima i istraživačkom radu, dok njegova potraga za ljubavi pruža humoristične trenutke u seriji.
Raj na zglobu nosi kultni Casio kalkulator CA53W. Kako i samo ime sugeriše, ovaj digitalni sat dolazi sa funkcijom digitrona tj. posjeduje 8-cifreni kalkulator ugrađen u uređaj, omogućavajući nosiocima da obavljaju sabiranje, oduzimanje, množenje i dijeljenje. Cijena ovog kultnog Casio modela iznosi 30,00 EUR.

Warner Bros. Television official

Howard Wolowitz, MIT-ov obrazovani inženjer, izdvaja se po svom jedinstvenom stilu i ekscentričnom ponašanju. Često prikazan kao samouvjeren i šarmantan, Howard postaje poznat po svojim pokušajima zavođenja žena i specifičnom humoru. Howardov odnos sa majkom, sa kojom živi, a koju nikada ne vidimo u seriji, često je predmet šaljivih komentara i humora. Ovaj neobičan odnos dodatno oblikuje Howardov karakter i doprinosi jedinstvenoj dinamici među glavnim likovima serije.
Wolowitzova uloga u grupi prijatelja često doprinosi komičnim situacijama, a karakteriše ga i ljubav prema visoko tehničkim uređajima, letenju u svemiru i neobičnom izboru odjeće koji se ogleda u njegovim često upadljivim košuljama, ’’rolkama’’ i stilizovanim frizurama.

Warner Bros. Television official

Wolowitza u nekoliko prilika vidimo kako nosi Bulova Classic Ambassador 97B100. Ovaj model odlikuje kvarcni mehanizam, kućište od 37mm u zlatnom tonu, bijeli brojčanik i braon kožni kaiš, a prodaje se po cijeni od oko 150,00 EUR. Interesantno je vidjeti da tokom boravka u svemiru na Međunarodnoj svemirskoj stanici Howard nosi baš ovu Bulovu, a ne neki Omega model.
Howard je jedini od glavnih likova koji u jednom trenutku posjeduje luksuzni sat. Kada njegova supruga (tada devojka) Bernadette dobije posao u velikoj farmaceutskoj firmi, ona odlučuje obradovati Wolowitza ekskluzivnim poklonom – Rolexom. Prema dostupnim informacijama, u pitanju je Rolex President’s, čija vrijednost iznosi oko 25.000 dolara.

Warner Bros. Television official

U ovom tekstu smo istražili svijet ručnih satova unutar još jednog popularnog sitkoma, “The Big Bang Theory”. Kroz likove kao što su Sheldon, Leonard, Raj i Howard, saznali smo ne samo o njihovim jedinstvenim osobinama već i o satovima koje su izabrali za sebe i način na koji taj odražava specifičnosti ovih likova.

Nastavite pratiti naše istraživačke tekstove jer vas čeka još otkrića iz svijeta satova u omiljenim TV serijama.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.