Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Vreme je za Rock ‘N Roll: Novi Richard Mille RM66

Rock ‘N Roll nije mrtav-življi je nego ikad!

Pomalo neočekivan novitet brenda Richard Mille. Pomalo i smelo sa moje strane da kažem da je nešto neočekivano od brenda koji se ustalio kao svemoguć u svetu satova. U polju u kojem diktiraju pravila i podižu granice horologije za njih ništa nije nemoguće, ali da li je iko mogao da pretpostavi da će lansirati ponovo nešto inovativno na samom početku 2023. godine?! Rekao bih da je malo ko o tome razmišljao, naročito na ovaj način.

izvor Richard Mille

Pre par trenutaka predstavljen je Richard Mille RM66 Manual Winding Flying Tourbillon! Svakim novim modelom RM ciferi su sve više skeletonizovani. U jednom momentu sam pomislio da su dostigli vrhunac, međutim prevario sam se. Nemojte nikada ništa da pretpostavljate u vezi Richard Mille, jer će vam pokazati da niste u pravu i da oni to mogu.

delovi za novi RM66; izvor fotografije: Pinterest/Richard Mille

U trodelno karbonsko TPT kućište oblika bureta (sat je najširi u njegovoj sredini) postavili su leteći turbijon i detalj horn hand (đavolji rogovi-prepoznatljivi položaj prstiju na ruci, tipičan pozdrav za rokere i simbol buntovništva), koji je ručno izrrađen u 5N roze zlatu od strane ženevskog majstora Olivier Vaucher. Gospodin Vaucher je izradio svih 50 simbola i to svojom rukom! Da nije samo puki simbol i detalj u zlatu na ciferu, ova đavolja ruka pridržava mehanizam sa zadnje strane. Zbog toga je Richard Mille poseban-svaki detalj na njihovom satu ima svoju svrhu i nije tu samo da bi poslužio impresioniranju treće strane. Služi svrsi!

Trodelno kućište sastoji se od gornjeg i donjeg karbonskog sloja sa centralnim delom u titanijumu i roze zlatu;
izvor fotografije: Pinterest

U ovom novitetu uspeli su da poboljšaju transparentnost cifera tako što su kavez letećeg turbijona pričvrstili za kućište samo na jednom kraju (umesto sa 3 ili 4 koliko je do sada bio standard) i time obezbedili višak praznog prostora na ciferu kako bi zlatna kosturska ruka došla do izražaja. Maestralno! U samom centru turbijona nalazi se i kosturska glava još jedan od simbola rock ‘n roll-a. Da je sve podređeno ovoj branši govore i časovni markeri. Obloženi roze zlatom duboko u ciferu, vrh časovnih indeksa urađen je u obliku trazlice za gitaru. Sve je popunjeno SuperLuminova luminacijom.

đavolji rogovi od zlata; izvor: Richard Mille
kavez za turbijon; izvor: Pinterest/Richard Mille

Mehanizam je kalibar kućne radinosti po kojem ovaj model nosi ime: RM66, mehanizam na ručno navijanje. Krunica za navijanje je posebno važan detalj na koji je Richard Mille na svom sajtu skrenuo pažnju ljudima: bilo je neophodno preko 200 sati kako bi došli do pravog rešenja i dizajna i dodatnih 12 sati da se krunica izradi. Na prvi pogled jasno je da se radi o pauku koji je u kavez uhvatio krunicu i na taj način štiti mehanizam od prekomernog navijanja, koji kada je maksimalno navijen obezbeđuje rezervu rada od 72 sata.

Poleđina kućišta; izvor fotografije: Richard Mille

Model je limitiran na 50 primeraka širom sveta sa cenom od 1.015.000 evra! Za više informacija o ovom novitetu posetite sajt Richard Mille ovde.

66Novi Richard Mille RM66; izvor fotografije: Richard Mille
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.