Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

”Wristshot” za početnike – kako da sat na ruci izgleda dobro i na slici?

Osećam neku odgovornost da pišem na ovu temu. Kada sam napravio stranicu na Instagramu @belgrad1an_watches, želja mi je bila da dokumentujem svoje putovanje kroz svet satova, kao i svoj napredak u svetu fotografije. Stranica je počela sa fotkama koje su bile blago rečeno amaterske. Instagram me je sproveo kroz strani „Watch community“ gde sam imao prilike da vidim da ljudi prave spektakularne fotografije satova, i što je najcrnje, to nisu neki ultra-luksuzni satovi, već nešto što ćete često videti na ruci prolaznika oko sebe.

Ja sam osoba koja uvek voli da stalno unapređuje svoje veštine, te sam gledao tutorijale na Youtube, dopisivao se s ljudima, kupio savete kako bi napravio bolju fotografiju. Nedugo zatim sam kupio i fotoaparat, te otvorio vrata jednom potpuno novom hobiju – ali to nije tema današnje priče, o tome možda neki drugi put.

Gotovo je sigurno da svako ko je ljubitelj satova voli da vidi dobru fotku. Poenta je da te fotografije, sem ukoliko nisu uslikane u nekom profesionalnom okruženju, svako od nas može da napravi svojim telefonom.

Želim da sa vama podelim par saveta koje sam na svom primeru. Podeliću primere šta bi to trebalo izbeći, i na kraju kako to može da izlgeda.

Koristiti glavnu kameru !

Uzećemo jedan sat kao primer, i njime se voditi kroz celu priču.

Prva stavka koju želim da spomenem jeste da uvek pri fotografiji uvek koristite glavnu kameru na vašem telefonu. Zašto? Zato što svi proizvođači telefona sav svoj fokus guraju u ’’main’’ kameru. Kamera širokog ugla ili zoom kamera neće moći da valjano uhvate detalje, ili će softverski izobličiti sliku. Želja da uz sat uhvatite i okolinu u kojoj se nalazite će u mnogome unazaditi fokus na sat.

Kazaljke !

Da, tajming je bitan. Da li ste primetili da je na 95% fotografija satova koje vam se dopadaju vreme na 10:10 ? To nije slučajno – ta pozicija kazaljki će na pravi način ’’otvoriti’’ cifer, kazaljke neće prekriti logo i natpis koji stoji ispod. Takođe onda i kazaljke dolaze do punog sjaja. Ova ’’poza’’ je takođe popularna kao ’’smajli’’ jer izgleda kao da kazaljke prikazuju osmeh. Različite iteracije razdvojenih kazaljki po levoj i desnoj strani su u 01:50, 03:40, i 08:20. U svim ovim pozicijama kazaljke su na suprotnim stranama i prave balans na ciferu. Takođe, ako već pričamo o tajmingu, uvek je lepo da pogodite da sekundara stoji suprotno od minutne ili satne kazaljke, i da ne prekriva logo, odnosno natpise ispod. U celoj priči oko pozicije kazaljki je najbitnija simetrija. To je zapravo cilj. Ukoliko je u pitanju hronograf gde imate više registara, ili pak GMT – eksperimentišite ! Nađite pozicije kazaljki u kojima će vaš sat na najlepši mogući način biti prikazan.

Fokus je sada na satu, kazaljke su na mestu, ali nešto još uvek fali, zar ne ?

Svetlo !

Jako je velika razlika u tome da li ćete sat uperiti ka suncu ili naći neku pogodnu lokaciju gde osvetljenje nije toliko agresivno. Čak će se i profesionalni fotografi složiti sa mnom u činjenici da je najbolje svetlo – dnevno svetlo. Pod tim, ne mora da znači da morate šetati okolo tražeći hladovinu ili nadstrešnicu kako bi napravili dobru fotku, nekad je dovoljno samo da se okrenete od sunca i već je druga priča.

Pozicija !

Da ne dužim – detalji sata neće biti u prvom planu ukoliko sat slikate iz prevelikog ugla. Sat je najbolje slikati ravno iznad (top down) da bi se videla kompletna linija kućišta i uhvatili svi oni detalji na kojima je proizvođač radio. Naravno da može da se ’’uhvati ugao’’ no ne treba preterivati jer u tom slučaju može doći do distorzije i sat opet neće biti prikazan onako kako ga vi vidite. Blago podignuta ruka ispred sebe, ili čak skroz uz telo, može da prikaže i trenutnu odevnu kombinaciju i doda fotki još veću dubinu i više detalja. Takođe, treba skrenuti pažnju na to da krunica koja je zabijena u kožu usled iskrivljene ruke ne pomaže. Pomerajte telefon da bi ste uhvatili lep ugao, a ne ruku, odnosno sat.

Sklonili smo se sa jakog sunca, opustili ruku da se krunica ne zabija u šaku, sada to već počinje da liči na nešto.

Edit !

Da se ne lažemo – svaka fotografija je po malo ’’doterana’’. Ogromna je razlika između onog što prvo vidite kada uslikate fotku, i onog što može da ispadne od nje. Svaki telefon ima aplikaciju za ’’editovanje’’ fotografija, ja preferiram Lightroom, ali to je već stvar izbora. Podesite svetlost, oštrinu, igrajte se sa opcijama koje su vam pružene kako bi izvukli maksimum iz svoje fotografije.

Sada je sat u apsolutno prvom planu, sve je na svom mestu, blago ”doterana” slika sada u punom sjaju prikazuje ovog lepotana.

Želim na kraju balade da se ogradim, i kažem da ja nisam majstor za fotografiju, ovo o čemu sam pričao nisu pravila niti ih tako treba shvatiti. Ovo su samo saveti koji će vam možda (a možda i ne) pomoći da unapredite fotkanje svojih satova.  Fotografija je, na kraju priče, ipak vid umetnosti, a u tom kontekstu, lepota je u oku posmatrača.

Voleo bih da vidim vaše fotografije i napredak ! Slobodno me tagujte na @belgrad1an_watches na Instagramu, ili ukoliko imate neko pitanje, tu sam da odgovorim.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.