Menu
satnaruci.jpg
Autor: Marija Nikolić

Vodič za dame: kvarcni ili mehanički sat?

Dame: mehanički ili kvarcni?

Da li ste ikad obratili pažnju koje satove žene više nose?

Ako osmotrite izbor satova po prodavnicama, videćete da je jako mala ponuda mehaničkih satova, dok je izbor kvarcnih neograničen. Kao časovničar i žena u isto vreme, pokušavam realno da sagledam obe strane i objektivno uvidim koji su pravi razlozi zbog kojih preovladava kupovina kvarcnih satova u odnosu na mehaničke.

Ako biste radili anketu, i pitali za kriterijume na osnovu kojih žene biraju satove i razloge zbog kojih će se pre opredeliti za jedan a ne drugi, mislim da bi na prvom mestu bila želja da se poseduje više različitih satova po relativno pristupačnim cenama, a ne jedan skuplji. Estete smo, volimo nakit, volimo da menjamo aksesoare u skladu sa različitim odevnim kombinacijama, i tako posmatrajući potpuno je razumljivo da želimo više modela u kolekciji. Mehanički časovnici su neretko deblji, imaju širi prečnik, samim tim malo grublji, što često ženski deo publike može da odbije. 

Kako bismo započeli diskusiju na pravi način, i došli do tačnog razloga zbog kojeg žene češće nose kvarcne u odnosu na mehaničke satove možda je najbolje da odmah na početku objasnimo razliku između ove dve vrste.

Iskreno, većina nas, žena, možda nije očarana mehanikom, zupčanicima i gomilom drugih pokretnih delova unutar sata (vozimo i automobile pa nismo zainteresovane za tehničke detalje ispod haube), ali nas zato mogu privući izgled i završna obrada mehanizma. Zato ako do sad, drage moje, niste nijednom videle kako funkcioniše i kako izgleda jedan mehanički sat preporučila bih vam da odmah pogledate.

Upravo iz tog razloga, većina velikih proizvođača, osluškujući želje i potrebe kupaca, sve više proizvodi modele sa otvorenom donjom stranom kućišta. To ljubiteljima omogućava da uživaju u pogledu na unutrašnjost sata, s ozirom na to da se manufakturne radionice takmiče u ručnom ukrašavanju mehanizma i kreiraju prava mala umetnička dela. 

Iako polazim od sebe lično, i uvek pre biram mehaničke časovnike, razumem potrebu za slabom angažovanošću oko njegovog održavanja. U svetu u kojem brzo živimo, gde skoro svaka osoba na ovoj planeti poseduje pametni telefon sa tačnim vremenom, ne želimo da gubimo dodatne minute na navijanje sata i zbog toga biramo brzo rešenje-kvarc. 

Šta je to kvarcni mehanizam?

Kvarcni mehanizam napaja baterija i on koristi elektronski oscilator koji je napravljen od kvarcnog kristala kako bi precizno merio vreme. To znači da su ovo satovi koji prave grešku u vremenu od maksimum nekoliko sekundi godišnje, takođe otporni su na udare, toplotu, njihove popravke uglavnom nisu skupe, pristupačni su i neretko ih imamo po nekoliko komada. 

Jedan kvarcni mehanizam kompanije ETA

Šta je to mehanički mehanizam?

Mehanizam je srce časovnika. Veliki ljubitelji satova bi vam rekli da, zahvaljujući rotoru i laganim vibracijama dok se navija, mehanički sat je kao živo biće koje živi u simbiozi sa vama i kuca vam na ruci. O mehaničkim s druge strane bih mogla mnogo više toga da kažem, ali objasniću to tako da svi razumemo i možda uspem da nagovorim neku damu da razmisli o prelasku na automatski ili neki navijač (sat sa mehanizmom na ručno navijanje).

Naime, u mehaničke satove ubrajamo automatske i satove na navijanje. Satovi na navijanje su preteča automatika, i danas prava retkost među savremenim mehanizmima. Kako bi vreme na mehaničkom satu bilo što tačnije (gotovo je nemoguća sto postotna tačnost mehaničkog sata),  potrebno je ili da sat svaki dan navijate ukoliko je navijač, ili da ga nosite svakodnevno ukoliko je automatik, na kome ćete morati, ako ga ne nosite redovno, da ponovo podesite tačno vreme svaki put kad se zaustavi.

Citizen-ov automatski mehanizam

Navijač se sastoji od opruge koja se zateže pri navijanju i tu skladišti energiju koju će kasnije u toku dana ravnomerno otpuštati i sat će raditi. Dok kod automatskih mehanizama imamo rotor koji se pokreće zahvaljujući vašim pokretima ruke i time se samostalno navija. 

Ipak vi odlučujete…

Na kraju dana, izgled sata će i dalje biti primarna stvar u našem izboru, mi, žene, moramo prvo sa estetske strane da se zaljubimo u sat, a tek onda kasnije otkrivamo njegove prednosti i mane sa tehničke strane. Veliki proizvođači i dalje ne odustaju od kvarcnih satova kao najpouzdanijih merača vremena, pa tako možete pronaći Patek Philippe, Vasheron Constantin i Audemars Piguet i u ovoj verziji. Svakako, ovom prilikom sam pokušala da vam približim svet mehaničkih satova i da ih u sledećoj kupovini uzmete u razmatranje. 

A mene slobodno kontaktirajte ukoliko vam je potrebna pomoć pri kupovini.

Srećni praznici!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.