Menu
satnaruci.jpg
Autor: Marija Đurković

Značajne ženske ličnosti u svijetu satova

Kroz istoriju, tekovine civilizacije su se usavršavale, unapređivale svoj prvobitni oblik, gordo i smjelo koračajući ka savršenstvu koje nam je danas predočeno.

Najveći korak od aksesoara, modnog dodatka ka funkcionalnom pojmu neophodnosti ostvario je upravo časovnik. Posve je interesantna činjenica da su danas dominantni i nama poznati satovi upravo produkt damskog uticaja na svijet satova. Prvi ručni satovi bili su namjenjeni upravo damama, no tek početkom Prvog svjetskog rata, muškarci ih počinju aktivno koristiti, usljed nemogućnosti da dzepni satovi odole uslovima rovovskog ratovanja.

KAROLINA MURAT

Karolina Murat, napuljska kraljica i sestra Napoleona Bonaparte je dama koja je nosila prvi ručni sat ikada napravljen. Izražavajući tendenciju prema luksuznom nakitu i satovima, Karolina kupuje prvi ručni sat od kompanije Breguet 1812. godine. Kodizajner samog sata bila je upravo kraljica. Bregeov sat oznake 2639, isporučen je nakon nešto više od dvije godine nakon porudžbine sata, te je koštao 4800 francuskih franaka.

Bregeut predstavljen po uzoru na prvobitni model; izvor: Times Ticking

Sam sat se posve razlikovao od svih do tada predstavljenih, narukvica je izrađena od zlatnih isprepletanih niti, tada je i prvi put osmišljen kultni Bregeov ovalni oblik kućišta 2002. godine, Breguet predstavlja liniju Reine de Naples, po uzoru na prvi ručni Breguet sat, te ujedno prvi ikada napravljeni.

Slika Karoline Murat; izvor: Timeline

GROFICA KOSOVIĆ

Jedan od prvih ručnih satova ikada predstavljenih je upravo namjenjen dami, čuvenoj mađarskoj grofici Kosović. Sat je stvorio sam Patek Philippe, na zahtjev pomenute dame. Samu ideju sata je osmislila upravo grofica, pod htjenjem da učini revolucionarni preokret te da sat nosi na ruci. Sat je napravljen davne 1868. godine. Kućište i narukvica sata napravljeni su od zlata. Brojčanik je zaštićen poklopcem ukrašenim krupnim dijamantima sa obje strane brojčanika. Mehanizam sata se sastojao od sićušnog šestolinijskog mehanizma sa pokretnim cilindrom. Danas se sat nalazi u muzeju kompanije.

Prvi Patek Philippe ručni sat; izvor: iPremium Magazine

MARIJA KIRI

Sat Marije Kiri svakako da ima dosta veći uticaj no što pretpostavljamo. Hemijski element radijum otkrili su upravo Marija i Pjer Kiri. Dok je Marija otkrila da radioaktivno zračenje može učiniti da materijali svijetle, što je revolucionarni preokret u svijetu satova. Upravo pomenuto svojstvo za produkt ima luminiscentnu funkciju. Marija Kiri je posjedovala džepni Patek Philippe, koji joj je darovan od strane Ženevskog društva Beaux-Arts zarad doprinosa na polju fizike. Nažalost uvijek te češće od uvijek, najveća pobjeda je upravo i najveći poraz, Marija Kiri je umrla od trovanja radijumom 1834. godine.

Sat Marije Kiri; izvor: Collectabillity

AMELIA ERHART

Čuvena Amelia Erhart, prva žena pilot koja je preletjela Atlanski okean u solo letu, svakako da je jedna od značajnijih istorijskih ličnosti. Njen avanturistički duh odveo je najvjerovatnije u samu smrt, 1937. godine, kada joj se prilikom njenog poslednjeg registrovanog leta „Puta oko svijeta“ gubi svaki trag. Amelia je prilikom svojih letova nosila Longines chronograph, što je slučaj i prilikom poslednjeg.

Model brenda Longines inspirisan Ameliom Erhart; izvor: Longines

Longines monopušer, sa jednim registrom od 60 sekundi, sa 12.68Z mehanizmom na kožnom kaišu. Savremeni model brenda Longines Spirit Zulu Time, inspirisan je pomenutim modelom.

Longines Amelie Erhart, izvor: Experts Watches

ODRI HEPBURN

Odri Hepburn, dama koja je primjer bezvremenske elegancije, stila i prirodne neprolazne ljepote svakako da je vrijedna pomena. Čuvena glumica nije učinila krucijalan istorijski doprinos, no njena gracioznost, te sveobuhvatno jedinstvo ličnosti donijeli su joj svjetsku slavu. Modna ikona, ili pak bolje rečeno ikona moderne elegancije nosila je Longines Dolce Vita časovnik, koji prati čuveni slogan Elegance is an attitude! Nedavno novopredstavljeni modeli svakako da na najbolji mogući način čuvaju sjećanje na čuvenu glumicu.

Odri Hepburn kao zaštitno lice Longinesa; izvor: Longines

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.