Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Tick-Tock na ekranu: Satovi u svijetu omiljenih sitkoma – 6. dio

The Office

Serijal Tick-Tock na ekranu nastavlja svoju ekspediciju kroz svijet horologije, ovog puta istražujući kultnu američku verziju serijeThe Office. Iako možda kod nas nije dostigao kultni status kao na “zapadu”, ovaj sitcom, urađen u formi pseudo-dokumentarca, definitivno ima svoju bazu fanova.

NBC Universal Television official

“The Office” je američka humoristička serija koja se emitovala od 2005. do 2013. godine, bazirana na istoimenoj britanskoj seriji, i prati svakodnevicu zaposlenih u jednom od ogranaka izmišljene kompanije.  Glavni lik je Majkl Skot, regionalni menadžer ove kompanije, kojeg je maestralno odglumio Stiv Karel. Serija je poznata po svojoj duhovitosti i pružanju uvida u dinamiku radnog mjesta i međuljudske odnose. Nezaboravne scene ovog sitcoma su postale inspiracija za hiljade internet mimova (prim. autora: mim ili meme je vrsta popularnog sadržaja koja se širi internetom putem društvenih mreža, blogova, imejlova i raznih aplikacija za komunikaciju Mimovi se uglavnom javljaju u formi fraze, kratkog snimka, pokretne -gif ili obične slike.)

NBC Universal Television official

Michael Scott, regionalni menadžer u seriji “The Office”, je centralna figura koju genijalno tumači Steve Carell. Karakteriše ga kombinacija nespretnosti, neobičnog humora i često neprimjerenog ponašanja. Michael se trudi da bude omiljen među svojim zaposlenima, ali često ne uspijeva u tome zbog svoje nedosljednosti i nesnalažljivosti u vođenju tima.
Tokom serije vidimo da na zglobu svoje ruke nosi Timex Perpetual Calendar T2D611 sa crnim brojčanikom i na crnom kožnom kaišu. (Postoje informacije na internetu da je oznaka ovog modela zapravo T2D601). Ovaj model se svojevremeno prodavao po cijeni od cca 100,00 USD, ali je toliko popularizovan zbog ovog sitcoma da se polovni modeli na ebayu kreću po 2.000,00 USD.

NBC Universal Television official

Što se tiče Steve Carella, tj. Michael Scotta, postoje dvije interesantne priče koje se tiču satova.
Naime, na zidu kancelarije Michaela Scotta nalazi se uokvireni sertifikat koji ga opisuje kao “ponosnog vlasnika kvalitetnog Seyko ručnog sata” (“the proud owner of a Quality Seyko timepiece.”) Ovo se očigledno odnosi na Seiko, ali nisam uspio ništa detaljnije saznati o ovome.
Druga interesantna informacija jeste da je Steve Carell prilikom napuštanja serije cijeloj ekipi kupio i poklonio po Rolex. Ovo je potvrdila glumica Kate Flannery : “Kada je Stiv napustio The Office, svakome je poklonio Rolex. Još uvijek ga nosim. Podsjeća me na to nevjerovatno iskustvo,”  izvor: Yahoo.

NBC Universal Television official

Dwight Schrute kojeg glumi Rainn Wilson je jedan od najupečatljivijih likova u seriji “The Office“, poznat po svojoj ekscentričnosti, opsjednutosti poslom i lojalnosti prema kompaniji u kojoj je zaposlen. On je prodavac i asistent regionalnog menadžera i često se ističe svojim čudnim navikama, kao što su ljubav prema borilačkim sportovima, oružju, uzgoju repe i pokušajima da preuzme vlast. Njegov odnos sa kolegama, posebno sa Michael Scottom, često je izvor komičnih situacija. Dwight na zglobu redovno nosi Casio Data Bank DBC30-1 sa opcijom kalkulatora. Cijena ovog modela je oko 130,00 USD, ali trenutno je vrlo teško pronaći ovaj model na zalihama kod prodavaca.

NBC Universal Television official

Jim Halpert, kojeg tumači John Krasisnki je prodavac u ovoj fiktivnoj kompaniji gdje radi sa svojim kolegama. Pored poslovnih poduhvata, njegov lik je dobio i romantičnu priču, budući da je oženio Pam Beasley, koleginicu iz kancelarije. Jim je poznat po svojoj sklonosti ka zbijanju šala na račun kolege Dwighta Schrute. Jim-a u seriji redovno viđamo sa Victorinox Swiss Army “Infantry” satom. Ovaj model ima kućište od 41mm, pokreće ga kvarcni mehanizam i cijena mu se kreće oko 400,00 USD.

NBC Universal Television official

Daryl Philbin, kojeg glumi Craig Robinson, je lik koji je započeo kao radnik u skladištu, ali se vremenom popeo do pozicije šefa skladišta. Daryl je poznat po svojoj opuštenoj prirodi, humoru i inteligenciji. Osim toga, Daryl je često bio podrška svojim kolegama, pružajući im mudre savjete i podršku u teškim situacijama. Na promotivnoj fotografiji serije “The Office” Daryl nosi sportski digitalni sat bez naziva brenda.

NBC Universal Television official

Andy Bernard, kojeg je utjelovio glumac Eda Helmsa, karakteriše se kao nesiguran lik obilježen složenim odnosom sa roditeljima. Iako prikazan kao nesiguran, on istovremeno ispoljava i sebične i arogantne stavove dok se suočava i sa ozbiljnim izazovima u kontroli bijesa. Tokom serije često ističe svoje obrazovanje na Kornelu kao izvor ponosa i samopouzdanja. Andy-ev lik je prema glasovima gledalaca proglašen za jednog od najdosadnijih likova u sitcomima u XXI vijeku. Andy na zglobu nosi sat kompanije koja se bavi prodajom opreme za lov i ribolov, Orvis. U pitanju je model koji se više ne proizvodi i nisam uspio naći podatke o cijeni za ovaj model.

Kroz naš serijal “Tick-Tock na ekranu” istražujemo svijet satova u popularnim sitcomima, pružajući uvid u fascinantne detalje koji često prolaze neprimjećeno. Vaše mišljenje nam je važno, pa vas pozivamo da u komentarima na našoj Instagram stranici podijelite koji od modela iz “The Office” vam se najviše svidio. Takođe nastavite pratiti naše tekstove i ovaj serijal jer vas očekuju još mnoga uzbudljiva otkrića i priče iz omiljenih televizijskih serija.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.