Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Citizen Eco-Drive Panda: Nova Chrono Linija

Predstavljamo najnoviju liniju Citizen Eco-Drive sa Hronograf funkcijom

Prije nekoliko mjeseci, tačnije 3. juna 2023, Seiko je lansirao četiri modela iz serije SSB – vrlo privlačne kvarcne hronografe idealnih dimenzija 41,5 x 12,1 x 46,5 mm. Njihov “Panda” model, SSB425, ističe se kao apsolutni pobjednik u ovoj seriji i sve češće imam priliku da ga vidim na zglobovima u mom okruženju.

Seiko SSB425; Seiko official

Samo sedam mjeseci kasnije, najveći konkurent iz Japana, Citizen, predstavlja svoju verziju kvarcnog hronografa sa minimalnim izmjenama i malo drugačijim dimenzijama. Dok ne dobije zvanični nadimak ove modele možemo nazvati Citizen Eco-Drive Panda.

Citizen je predstavio pet novih modela sa Eco-Drive (solarnim) mehanizmom i funkcijom hronografa, svi sa “panda” brojčanicima u različitim izvedbama boja – klasična, ‘’obrnuta’’, plava, tamno zelena i full lume.

Novi Citizen Eco-Drive Panda modeli; Citizen official

Svi Citizen Eco-Drive Panda modeli dolaze u čeličnom kućištu dimenzija 44mm i debljinom od 13mm. Dimenzije su po mom mišljenju prevelike i idealno bi bilo da su ovi modeli spakovani u kućište 42mm. Četiri od pet modela dolaze na čeličnoj narukvici dok je peti model sa full lume brojčanikom urađen u izvedbi crnog (PVD) kućišta sa kožnim kaišem.

Citizen official
Citizen official

Kućište Citizen Eco-Drive Panda modela ima vodootpornost od 100m i zatvoreno je klasičnim mineralnim kristalom. Osim dimenzija, još jedna sitna izmjena koja ih odvaja od konkurenta kojeg sam pomenuo na početku je skala koja se nalazi na chapter ringu (odstojniku). Citizen se odlučio da na vanjskom obodu postavi telemetarsku skalu, dok se na unutrašnjem obodu nalazi skala kompasa. S obzirom da je u pitanju fiksirani chapter ring, kompas skala i nema neki smisao, ali po mom mišljenju ovo je detalj kojim su željeli da se odmaknu od konkurencije.

Citizen official

Brojčanici Eco-Drive Panda noviteta zadovoljavaju najviše standarde industrije, dosljedno slijedeći ustaljenu praksu. Na svim brojčanicima se nalaze dva kontrastna podbrojčanika i podbrojčanik sa sekundarnom kazaljkom koji je urađen u istoj boji kao cifer. Ovaj pristup pruža vizualnu simetriju, naglašavajući samo dva podbrojčanika koji savršeno korespondiraju sa kontrastnim ciferom.
Kazaljke i indeksi su ispunjeni luminacijom i poznavajući japanske proizvođače tu je kvalitet izrade neupitan.

Citizen official
Citizen official

Citizen Eco-Drive Panda modele pokreće in-house Eco-Drive kalibrom B620. Eco-Drive B620 ima funkciju datuma smještenu na poziciji između 4 i 5, kao i hronograf podbrojčanik od 60 minuta i indikator 24 časovnog vremena. Zahvaljujući impresivnoj Eco-Drive tehnologiji Citizen-a, nisu vam potrebne baterije jer ovaj sat koristi svjetlost za punjenje mehanizma. Autonomija potpuno napunjenog sata iznosi 270 dana čak i kada je potpuno odložen u tami. Što se tačnosti tiče, Citizen navodi da mehanizam ima odstupanje od ±15 sekundi mjesečno.

Citizen official

Citizen Eco-Drive Panda Hronografi predstavljaju zanimljiv dodatak kvarcnim hronografima koji su se pojavili u poslednje vrijeme i sigurno će naći svoje mjesto kod ljubitelja malo većih satova. Moja zamjerka na nove modele jesu dimenzije od 44mm, a ”gorak ukus” mi ostavlja i neorginalnost koja je sve više prisutna u ovoj industriji.

Citizen official
Citizen official

Novi Citizen Eco-Drive Panda hronografi će biti dostupni po cijeni od otprilike 330 eura i za početak se mogu kupiti samo u Hong Kongu. U poslednjim godinama, Hong Kong je postao svojevrsno Citizenovo polje za testiranje, gdje nakon dobrih povratnih informacija, modeli koji su prvobitno namijenjeni tom tržištu pronalaze svoje mjesto i na globalnoj sceni.

Za više informacija o dostupnosti i specifikacijama, posjetite zvaničnu Citizen web stranicu.

Citizen official

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.