Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

”Daytona killer”: Zenith Chronomaster Sport 38

Da li je ovo najbolji hronograf među luksuznim sportskim satovima?

Jeste. Kratko i jasno. Ako vam moja reč nešto znači nećete se dvoumiti koji odgovor da date ako dobijete slično pitanje u budućnosti, ali za one koji su pomalo sumnjičavi ova recenzija je pravo mesto. Ne samo da će saznati i naučiti sve što treba u vezi ovog popularnog Zenitha nego će se i zaljubiti u njega. Nemoguće je ostati ravnodušan već nakon prve fotografije Chronomaster Sporta koju vidite. Izazvaće kod vas oduševljene u prvi mah, a nedugo zatim i poštovanje.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Da ne bude da previše pričam a ništa ne govorim preći ću pravo u centar, u srž onoga što čini Zenith Chronomaster Sport jednim od najprodavanijih Zenithovih modela u protekle dve godine.

Svaki početak je težak, ali ne i ovaj

Prvog dana njegovog predstavljanja javnost je imala samo reči hvale. Zenith Chronomaster Sport je svetu pokazan 22.01.2021 godine (da, na moj 25. rođendan). Bilo je to čudno vreme jer se ovako velika stvar spremala i očekivala na Watch & Wonders-u, ali Zenith nije mogao da čeka još koji mesec, jer su bili svesni da imaju pobednika. Predstavljen je u dimenziji 41mm, ubrzo je usledila varijanta sa 38mm prečnikom kućišta i ja danas pišem upravo o Chronomaster Sportu u tom manjem kućištu.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Chronomaster serija postoji malo duže, tačnije od 1994. godine kada je model prikazan na Baselworldu. Danas je Chronomaster Sport savremena ikona, jer ga pokreće čuveni El Primero kalibar, jedan od prvih automatskih hronografa koje je svet video te čuvene 1969. godine. Sa pedigreom kakav je imao na teretu, ovaj novi model nije smeo da razočarao, ali nije ni mogao.

Mehanizam je sve!

Ako suštinski posmatramo stvari oko i u vezi satova moramo se složiti da mehanizam, iako nije vidljiv u celosti, nosi značajnu ako ne i ključnu ulogu u svetu luksuznih satova. Napomenuo sam iznad, a i u mnoštvu svojih tekstova pre, koliko je El Primero kalibar značajan kako za Zenith tako i za čitavu horologiju. U slučaju savremenog Kalibra 3600 koji pokreće model o kojem pišem mnogo toga je značajnog.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Kalibar kućne radinosti radi na 5Hz što je veoma retko u svetu luksuznih satova, a naročito u svetu automatskih hronografa. U prevodu kalibar otkucava 10 puta u sekundi. Time se obebeđuju odlične specifikacije ovog mehanizma koje se pre svega ogledaju u rezervi od 60h, koja je uvećana za 10h u odnosu na prethodnu verziju ovog mehanizma.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Druga važna karakteristika je merenje desetog dela sekunde uz pomoć ovako precinzog i dobrog mehanizma. Ovo je postao zaštitni znak Zenitha u prethodnim godinama, jer pored ovog modela istu komplikaciju možemo videti na Skyline modelima u maloj sekundari ili još luđa specifikacija je merenje stotog dela sekunde na Defy Extreme modelima. Imajte na umu da to ne možete naći u konkurentskim modelima u cenovnom rangu od 10 do 15 hiljada evra.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Potrudili su se i oko završne obrade samog mehanizma i vidljivih detalja kroz safirno staklo na poleđini kućišta. Rotor je skeletonizovan sa prepoznatljivom petokrakom zvezdom koja je logo brenda, oko koje se nalaze svi potrebni ispisi, a meni je posebno privukao pažnju detalj utisnotg žiga za oznaku zlata. Detalji i samo detalji…

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Preklapajući podregistri

Novi Chronomaster Sport zadržao je taj detalj preklapajućih podbrojčanika u tri različite boje koji su bili i ostali simbol prepoznatljivosti modela sa El Primero kalibrom. Prvi put su viđeni pomenute 1969. godine na modelu ref. A386 i veoma mi je drago što ih je Zenith vratio na novitet. Ovaj sat se izrađuje u dve boje brojčanika: crna i bela. Ne bih mogao da se odlučim koji mu bolje stoji ali veći kontrast podbrojčanici prouzrokuju vizuelno na belom ciferu.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Neprimetno, a opet lako za očitavanje, na poziciji između indeksa 4 i 5 nalazi se prozor za datum. Korisna funkcija koju Zenith plasira u svoje hronografe gotovo oduvek. Teksta je veoma malo na bročaniku i nalazi se pretežno na gornjem delu, a pre svega su to naziv brenda, naziv kalibra i oznaka od 36.000 vibracija po času.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Zbog funkcije brze centralne sekundare koja ne meri ”normalne” sekunde, Zenith je u morao da žrtvuje jedan podbrojčanik i da regularnu hrono sekundaru smesti u podregistar na poziciji 3 dok je na poziciji 6 registar za merenje intervala do 60 minuta. Kao što primećujete nedostaje registar za merenje proteklih časova, jer se poslednji podbrojčanik tretira kao mala sekundara sata koja uvek radi. Tehnički ovo je sat sa čak 3 sekundare!

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Brojčanik je okružen keramičkim bezelom na kojem su izdeljeni podeoci za mernje 1/10 dela sekunde. Prednost keramike u odnosu na aluminijumski bezel je ta što je otporna na ogrebotine i vizuelno se one uopšte i ne primećuju za razliku od ogrebotina na aluminijumu, koje upijaju svaku svetlost. Uostalom ne bih mogao da zamislim ovaj sat sa alu bezelom…

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Dimenzija za svakoga

Možda sam o ovome trebao negde na početku ali nikad nije kasno. Nije kasno jer ako ste došli do ovog dela teksta velika je verovatnoća da ste se već zaljubili u Chronomaster Sport te vas podatak o dimenziji može samo još više zagrejati za kupovinu ovog sata. Radi se o prečniku od 38mm, ali sa produženim lugovima stoji kao 39mm i debljine je 12.5mm. To na gotovo svakom zglobu izgleda odlično. Iako se izrađuje u dimenziji od 41mm ja pre biram 38mm.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Napominjen da je moj glob obima 18cm (da biste mogli da napravite poređenje na osnovu slika) i da može da iznese sat veći od 38mm, ali mi ne treba. Uz takozvane ”mushroom pushers” (hrono pušeri u obliku pečurke) kućište dobija dodatno na većem obimu (vizuelno, jer se oni ne mere kada se meri prečnik sata) i 38mm, ponavljam, ne izgleda malo na ruci. Možete to videti i sami.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Cena čeličnog modela na metalnoj tri link oyster narukvici sa kopčom koja ima sigurnosi preklop iznosi 11.900 evra i dostupan je na ovom mestu.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Zlato je zlato…

Model u žutom zlatu dolazi na kaišu i neverovatan je (pravi se i na zlatnoj narukvici ali ga ovaj put nismo probali). Zlato dodaje na luksuznom izgledu (jer to je zlato), ali opet ne preterano, jer to i dalje izgleda kao sportski hronograf koji možete nositi u svakodnevnim prilikama. Na zlatnom modelu se još više do izražaja dolazi umeće Zenithovih majstora, a pogotovo ukoliko se zagledate u završno poliranje i sređivanje ivica kućišta. Magično.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Veličina i težina zlatnog sata su idealni. Kaiš je preudoban a cena simpatična: 23.000 evra! U ovom cenovnom rangu ulazite u kategoriju u kojem je izbor zaista širok, ali zlatan hronograf ovih specifikacija gotovo da ne postoji. To ovaj sat stavlja van konkurencije, stoji sam i čeka na svog narednog vlasnika. Prenost koju bih dao zlatnom modelu jeste ta što izgleda napadnije ali ne preterano i to pre svega zbog kaiša crne boje koji ide uz crni keramički bezel.

autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media

Video prezentaciju čeličnog modela na kaišu možete pogledati odmah ispod.

—————

OSNOVNO:

Brend: Zenith
Model: Chronomaster Sport
Tip: sportski
Materijal kućišta: čelik/žuto zlato
Prečnik: 38mm 
Debljina: 12.5mm
Cifer: beli ili crni 
Tip stakla: Safirno staklo sa višeslojnim antirefleksivnim premazom sa unutrašnje strane
Luminacija: Super LumiNova
Vodootpornost: 50m (5 bar)

MEHANIZAM:

Kalibar: El Primero 3600
Funkcija: Analogno vreme, datum, hronograf sa merenjem 1/10 sekunde, mala sekundara
Rezerva snage: 60h
Način pogonjenja/navijanja: automatsko navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Dostupnost: Maestro Jewelers Beograd
Cena: 11.900 evra (čelični na narukvici) i 23.000 evra (auto zlato na kaišu)

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.