Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Franck Muller koji pokazuje čudno vreme?

Originalnost je srednje ime brenda Franck Muller.
(u saradnji sa Kazimirowa Watches&Jewelry)

Gledate u sat i ne primećujete ”nepravilnost”? Zagledajte se u fotografiju ispod i recite nam šta nije u redu sa brojčanikom.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Tako je, arapski časovni indikatori su izmešani nekim nedefinisanim rasporedom koji nema smisla. To je bila želja brenda Franck Muller kada su pre tačno 21. godinu svetu predstavili ”poludeli sat”. Ovo je bukvalni prevod naziva ove komplikacije i rađe bih se držao engleskog izraza Crazy Hours – kako ovaj sat poznaje i prepoznaje čitav svet.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Inovativnost i originalnost uvek su krasili gospodina Franck Muller-a, koji je već na svojim počecima pokazao umeće i želju da napravi nešto što drugi do tada nisu. Tu svoju karakternu osobinu utkao je i u sam brend koji nosi njegovo ime i koji danas pokazuje originalnost u moru neoriginalnosti. Svideo vam se ili ne brendu Franck Muller i njihovim satovima jedno ne može niko da ospori: prepoznatljiv oblik kućišta gde i sa desetinu metara razdaljina svako može da sa sigurnošću da prepozna o čemu je reč.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Da bih vam najbolje predstavio njihovu inovativnost pisaću o satu koji nosi komplikaciju predstavljenu javnosti 2001. godine. Ona je do dana današnjeg ostala neiskopirana i jedinstvena iako je nastala tek početkom 21. veka. Radi se o razbacanom i nedefinisanom rasporedu indeksa koji umesto redosledom od 1 do 12 na Crazy Hours idu sledećim redom: 1 (koji se jedini nalazi na svom mestu), 6, 11, 4, 9, 2, 7, 12, 5, 10, 3 i 8 (na poziciji 12). Čudno zar ne?

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Franck Muller Vanguard je titanijumski sat (u slučaju reference V45 CH AMERICA BR) dimenzija 53.7mm u vidu dužine kućišta i 45mm u prečniku računajući krunicu na poziciji 3. Komplikaciju iznad omogućuje i pokreće kalibar kućne radinosti FM 2800 CH, koji poseduje rotor za navijanje u oba smera, radi na 28.800 vibracija po času i obezbeđuje rezervu rada od oko 42h.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Njegova suština leži u tome da se minutna kazaljka kreće kao i kod ostalih ručnih satova dok se ona koja pokazuje časove kreće tačnim redosledom od 1 do 12 ali nestandardnim kružnim pokretom. Kada minutna kazaljka, koja je ima luminaciju pri vrhu ispuni pun sat (60 min), ona duža časovna kazaljka preskoči sa broja 1 na broj 2 (na poziciji 6). Iako posmatrajući ovaj sat imate utisak da će vas on izneveriti i neće pokazati tačno vreme to je samo privid dok se ne naviknete na tranziciju. Dok sam pisao ovu recenziju i dok sam nosio ovaj sat imao sam taj problem ali nazvao bih to slatkim mukama.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Odabir boja za referencu V45 CH AMERICA BR je zaista sjajan jer crvena dominira u odnosu na crno-sivi sunray brojčanik. Lično ovo je moja omiljena kombinacija boja. Unutrašnji bezel kod Vanguard modela ima minutne podeoke ispisane na po pet minuta: bela slova na crnom okviru.

Kućište je napravljeno iz jednog dela sa safirnim staklom na vrhu. Kaiš od kože sa crvenim koncem i gumenom oblogom iznutra (još jedan sjajan detalj) se kopča na kućište ispod njega te imamo nedostatak klasičnih lugova. To je uslovljeno tonneau shape oblikom kućišta (burasto kućište) i praktično možemo reći da je ovo sat sa integrisanim kaišem. Kopča je takođe titanijumska sa potpisnom brenda.

izvor: Sat na Ruci Watch Media
izvor: Sat na Ruci Watch Media

Cena ovog sata u Kazimirowa Watches&Jewelry je 1.965.000 RSD što je prevedeno u evre oko 16.795 evra. Pretpostavljam da već znate ali nije od zgoreg spomenuti da je Franck Muller brend luksuznih satova čije su cene pretežno preko 10.000 evra. Crazy Hours komplikacija je nesvakidašnja i ne sreće se svaki dan. Cena od 16.795 evra za sat sa kalibrom kućne radinosti koji nudi originalnost u svakom pogledu je opravdana.

izvor: Sat na Ruci Watch Media
izvor: Sat na Ruci Watch Media

Pre nego donesete bilo kakav sud predlažem da stavite ovaj sat na ruku i da pogledate kako vam stoji. njegove dimenznije nisu male i nije namenjen onima koji nisu sigurni u sebe ili svoj odabir. Uostalom rekao bih da Franck Muller i ne kupuju nesigurni ljudi!

izvor: Sat na Ruci Watch Media

OSNOVNO:

Brend: Franck Muller
Model: Vanguard Crazy Hours
Referenca: V45 CH AMERICA BR
Tip:
Sportski
Materijal kućišta: titanijum
Narukvica: koža
Prečnik: 45mm
Debljina: 11mm
Razdaljina od luga do luga: 53.7mm
Cifer: crni sunray
Tip stakla: Safirno staklo
Vodootpornost: 

MEHANIZAM:

Funkcija: Analogno vreme sa izmešanim časovnim indeksima
Oznaka kalibra: FM 2800 CH, kućna radinost
Rezerva snage: 42h
Način pogonjenja/navijanja: automatski mehanizam

CENA I DOSTUPNOST:

Dostupnost: Kazimirowa Watches&Jewelry
Cijena: 1.965.000 RSD (16.720 evra)

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.