Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi Chronoswiss ReSec Manufacture

Da li ste do sada videli živopisniji sat sa kvalitetnijom završnom obradom?

Prilikom našeg boravka u Ženevi za vreme Watches&Wondersa posetili smo i štand brenda Chronoswiss na kome nas je sjajno ugostio Maximilian koji nam je predstavio njihove novitete. Meni je to druga godina zaredom kako posećujem njihov štand te sam znao da me očekuje sjajno gostoprimstvo i još profesionalnija prezentacija novih satova.

Ukratko Chronoswiss je mlada kompanija osnovana 1983. godine i koja je danas pozicionirana kao nezavisna kompanija koja proizvodi luksuzne satove sa veoma specifičnim komplikacijama na prelepim brojčanicima koje do sada svet satova nije video. I zaista, njihov Delphis od prošle godine je novitet o kome se u krugovima ozbiljnih ljudi u svetu satova mnogo pričalo. Moram da napomene da čitavu kompaniju čini svega 14 osoba te još više očarava činjenica da su prva kompanija koja je uspela da napravi zakrivljeni emajlirani gijoše brojčanik zbog čega su direktno od legende Kari Vutilainena (ili Vutilajnen) dobili poziv i pohvale (Kari Voutilainen je jedan od najboljih časovničara na svetu, još uvek živ a poznat je i po ručnoj izradi brojčanika koji spadaju među najbolje ikada proizvedene).

izvor: Chronoswiss

Danas Chronoswiss predstavlja tri nova ReSec Manufacture modela u čiji je DNK unet zapis o satu koji pokazuje vreme uz pomoć tri kazaljke koje nisu povezane na istom mestu. Časovna, minutna i sekundna kazaljka su razdvojene i svaka ima svoju primarnu funkciju i svaka od njih lebdi iznad prelepog brojčanika. Sva tri noviteta su limitirana na po 100 primeraka što je karakteristično za Chronoswiss satove jer ponavljam u ovoj kompaniji radi samo 14 ljudi!

izvor: Chronoswiss

Ukoliko se prvi put susrećete sa Chronoswiss brendom sigurno će vaš prvi utisak biti veličina ovih satova. Jesu veći od onoga na što ste navikli ali su nošljivi, veoma nošljivi. Prečnik je 42mm sa debljinom od 14.2mm a pomenuta nošljivost dolazi pre svega od materijala od kojeg su satovi naprevljeni. Izrađeni su u titanijumu (Grade 5) dok je jedan od tri obložen zlatom. Od modela do modela se razlikuje obrada titanijuma te je na Helium modelu (narandžasti) kućište matirano dok je na Vertical Red (crvenkasti) kućište visokog sjaja.

izvor: Chronoswiss

Mene posebno oduševljava kombinacija futurističkog dizajna prikaza vremena sa neočekivano jarkim bojama cifera i kako je sve to ”savremeno” uklopljeno sa jednim vintage detaljem – krunicom. Na ReSec Manufacture modelima nalazi se velika luk-krunica (onion style crown) koja se pojavila pre sto godina na prvim pilotskim Zenith i Longines modelima. Nije zaživela u svetu satova ali Chronoswiss se hrabro odlučio da istu postavi na ReSec modele i napravili su pun pogodak.

izvor: Chronoswiss
izvor: Chronoswiss
izvor: Chronoswiss

Ove satove pokreće veoma kvalitetan automatski mehanizam koji se može videti kroz safirno staklo na poleđini kućišta – La Joux-Perret oznake C 6005. Mehanizam radi na 4Hz i obezbeđuje 55h rezerve rada.

Cena satova je: 14.800 evra za Vertical Red, 15.300 evra Helium i najskuplji je onaj sa zlatnim bezelom i zlatnom krunicom Obsidian sa 23.400 evra. Više informacija o ovim satovima saznajte na sajtu chronoswiss-a.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.