Menu
satnaruci.jpg
Autor: Marija Đurković

Hamilton Khaki Aviation Pilot x Air Glaciers

Iskra odveć iščezla unutar prodorno besprekorne čestice ogledane u jedinstvenom zaštitniku, supstanci koja prijeti okončanju i ujedno daje nadu ka putu vječnosti, zaštitnik mita suštine plavetnila, nepovredivi glečer lavine vreline, Hamiltonov let ka ledenom vrhu!

Tokom istorijskog perioda kreiranja moderne današnjice, te unapređivanja čovječanstva avangradno apsurdnim načinom, čovjek je dospio u bezizlazan ambijent nepogrešive nesigurnosti i neznanja. Neznanja o svemu što ga okružuje, masovno je obitavalo neznanje ogledano kroz strah tokom Velikog Rata. Hamilton je bio jedan od rijetkih satnih brendova koji su svoju časovničarsku ulogu ispunili na jedan odveć plemenit način, stvarali su sigurnost u periodu beznađa!

izvor: Hamilton

Još 1918. godine Hamilton otpočinje produkovanje svoje danas možda i robusno najdominantnije serije, Khaki Aviation Pilot, satova koji su korišteni od strane pilota tokom Prvog svjetskog rata. Prepoznatljiv po svojim Field časovnicima, “istraživačkim” modelima dostupnim po izuzetnom kvalitetu i pristupačnim cijenama, Hamilton je nastavio tradiciju koja ga je vječno obilježila kao kreatora sportskih i vojnih časovnika u prilagodljivom casual dizajnu. Jedan takav časovnik avanturističkog duha nam je nedavno predstavljen, titanijumski Hamilton Khaki Aviation Pilot x Air Glaciers!

izvor: Hamilton

Iz samog naziva zaključujemo da je Hamilton obnovo jedno od brojnih “vazduhoplovnih” partnerstava sa Air-Glaciers poznatom organizacijom za spasavanje helikoptera. Khaki serija podijeljena je u skladu sa vojnim rodovima, te razlikujemo kopno, more i vazduh. Predstavljeni model kao što ste mogli i da zaključite pripada avijaciji. Plasirani novitet posjeduje prodorno plavi sjajni brojčanik smješten unutar titanijumskog kućišta promjera 42 mm, debljine 12,1 mm. Hipoalergeni kvaliteti titanijuma svakako da predstavljaju nesumnjivo idealan izbor materijala, težina sata u odnosu na čelik smanjena je i do 45%.

Na prodornom ciferu smješteni su izrazito čitljivi bijeli indeksi koji posjeduju luminiscentnu funkciju, kao i same široke kazaljke oblika mača, malo pored pozicije tri smještene su funkcije dana i datuma. Indeks na poziciji 12 je istaknutog streličastog oblika, indeksi na pozicijama 3, 6 i 9 su štapićasti, a ostatak pozicija posjeduje arapske indekse. Obzirom na zaštitne boje kompanije Air-Glaciers kazaljka za sekunde je u crvenoj boji, te se idealno uklapa uz “ledeni” cifer, a ista inspiraciju pronalazi u lopatici helikopterovog rotora.

Posmatrajući cifer primjećujemo da na brojčaniku primarnu poziciju zauzimaju minuti, a ne sati, upravo zbog toga kazaljka za sate (koji su smješteni na podbrojčaničkom krugu) posjeduje otvoren vrh, kako bi ukazala na tačno vrijeme. Časovnik dolazi na plavom “čičak” najlonskom kaišu sa kožnom postavom i logom brenda, Hamilton je kreirao i mogućnost lake zamjene kaiša, te uz pomenuti dolazi i kaiš od nubuk kože smeđih antilopa. Vodootpornost sata seže do 100 m.

Hamiltonov mehanizam na automatsko navijanje kalibra H-30 pokreće predstavljeni model, na uštrb smanjenja frekvencije postigla se veća rezerva časovnika koja iznosi do 80 časova. Poleđina kućišta je poluotvorena i pruža djelimičan uvid u rad pomenutog. Cijena modela iznosi 1 495 EUR. Ne tako davno Hamilton je ostvario saradnju sa filmskim grupama kojima je kreirao interesantne časovnike, no povratak ka korijenima kompanije je nešto što krasi ovaj brend i njegove časovnike, čiji titulari posjeduju “sigurnost”!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.