Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Hulk iz zemlje Izlazećeg Sunca: Citizen Promaster Marine

Titanijumski Citizen Promaster za samo 400 evra!

’’Zelena je nova plava’’ ili barem tako pričaju ljubitelji satova u poslednjih par godina.  Ne mogu reći da se baš 100% slažem sa ovom izjavom jer će za mene plavi cifer uvijek biti nešto neprevaziđeno, boja neba i okeana je nenadmašiva. Od kada je počeo hype oko zelene boje, ja sam tražio sebi jedan sportski sat sa zelenim ciferom i prihvatljivom cijenom, jer da budemo realni, o Rolex Submariner ’’Hulku’’ sam mogao samo maštati. Bilo je tu par modela na koje sam sporadično obraćao pažnju, kao što je Orient Kamasu ili Seiko SRPD, ali jednostavno to nije bilo to, prema tim modelima nisam imao onaj osjećaj oduševljenja koji imam kada nabavljam novi sat.

Citizen Promaster Titanium; autor slike: Ognjen Vidović

Citizen je proizvođač satova koji zvanično postoji od 1930. godine, ali smatra se da je sa poslovanjem počeo još davne 1918. godine. Citizen je prvi proizvođač u svijetu koji je u proizvodnju uveo Titanium kao materijal, prvi japanski potpuno vodootporan sat (Parawater) došao je od ovog proizvođača i ova kompanija je posebno ponosna na svoju ekološku osvješćenost koja datira još od 1976. kada su predstavili prvi analogni sat na solarno punjenje (početak  Eco-Drive revolucije).

Citizenova Promaster serija je kolekcija satova koja se odnosi na profesionalne primjene, tj. “tool watch”. Ova kolekcija podrazumijeva diver (satove za ronjenje), field (satove za istraživanje/ vojsku/ planinarenje i sl.) i pilotske satove.  Citizen priča sa modelima za profesionalnu upotrebu je počela 1960-ih godina sa Citizen Parashock i Citizen Parawater – satovima otpornim na udarce i vodu, ali zvanično PROMASTER kolekcija se pokreće 1989. godine.

Citizen Promaster Sky iz 1989. godine jedan je od prvih Promaster modela ove japanske kompanije

Citizen je prvi proizvođač koji je uveo Titanium u proizvodnju satova i to prije više od 50 godina, tačnije 1970. godine sa modelom X-8 Chronometer. Kroz godine koje su dolazile Citizen je konstantno radio na razvoju titanijumske legure koja će zadovoljiti sve postavljene zahtjeve kupaca. Konačno 2000-ih godina predstavili su material Super Titanium koji je čak 60% lakši od čelika, pet puta otporniji na grebanje od čelika i potpuno je otporan na koroziju.

Citizen Promaster Marine Titanium NY0100-50XE

Sat je vrlo udoban za nošenje i nevjerovatno lagan, u poređenju sa drugim diverima koji su izrađeni od čelika težina ovog modela je 50% manja. Nakon skinutih par linkova i podešavanja narukvice težina mog sata iznosi samo 105 grama. Prečnik kućišta iznosi 42mm sa debljinom od cca 13mm, a ono što je posebno interesantno jeste ’’lug to lug’’ visina od 48mm što ga čini idealnim za većinu zglobova. Sa ovakvim dimenzijama lako ga mogu nositi i oni koji inače biraju prečnik 39-40mm.

Titanijumsko kućište ”pomaže” da sat ovih dimenzija bude veoma lagan i lak za nošenje, a sam materijal veoma kvalitetan; autor slike: Ognjen Vidović

Potpisana navojna krunica na poziciji 8 je zaštitni znak Promaster Marine kolekcije i zajedno sa ’’Fugu style’’ bezelom daju na orginalnosti u moru ’’identičnih’’ divera koje vidimo u prodaji.  Što se tiče završne obrade tu dominira ’’satensko’’ brušenje sa par visokopoliranih detalja i ovakva obrada u kombinaciji sa Super Titanium legurom daje svijetlo sivu boju kućišta koja je estetski puno privlačnija od standardne titanium ’’dim sive’’ boje.

Najljepši dio ovog modela je svakako njegov sunburst zeleni cifer koji je odlično ukomponovan sa unutrašnjim bezelom i bezel insertom u identičnoj nijansi. Dubina zelene boje i super titanium sivog kućišta i narukvice ostavlja utisak ležernog sportskog stila koji se može lako ukombinovati u svakodnevne odjevne kombinacije. Cifer je lako čitljiv sa poliranim indeksima i kazaljkama. Interesantan detalj je crvena minutna kazaljka koja pravi sjajan kontrast na sunburst zelenom ciferu. I kazaljke i indeksi su sa luminacijom koja je blago plave boje i odstupa od ’’lume pip’’ na bezelu kod kojeg je lume zelene boje. Ovo nije velika zamjerka, ali iskreno ja bih volio da se te dvije luminacije slažu.

Sunburst cifer zelene boje se odlično uklapa sa aluminijumskim bezelom iste boje
autor slike: Ognjen Vidović

Bezel je odlično fiksiran, sa 60 klikova što je možda iznenađujuće s obzirom da je skoro postao standard da bezel ima 120 klikova. Uprkos ovome rad bezela i poravnanje je savršeno i nema povratnog rada. Aluminijski flat bezel insert i mineralno staklo su malo zastarjeli, ali to je standard kod svih japanskih proizvođača i izgleda da ćemo keramiku i safir morati još malo da sačekamo kod Japanaca u ovom cjenovnom rangu.

Narukvica je čvrsta, dobro izrađena, sa punim linkovima i punim endlinkovima. Kod završne obrade kao i kod kućišta ovdje dominira ’’satensko’’ brušenje sa par visokopoliranih detalja, a najveći plus koji su kod mene dobili sa milled kopčom savršenog kvaliteta sa push button zatvaranjem i osiguračem. Citizenovi japanski konkurenti bi mogli na ovom primjeru ponešto naučiti i prepisati o kvalitetu narukvice i kopče. 

Citizen Promaster Marine Titanium prečnika 42mm; autor slike: Ognjen Vidović

’’Ispod haube’’ ove zvjerke kucka in-house kalibar 8203 koji radi na 21.600 vph sa rezervom snage od cca 40 sati. U pitanju je pouzdani robusni mehanizam sa dan/datum komplikacijom i  preciznosti +/- 20 sekundi na dan. Mehanizam je sasvim pristojan za ovu cjenovnu katergoriju sata i u praksi je puno precizniji od deklarisanih specifikacija.

Moje mišljenje o satu

Osvrćući se par godina unazad, Citizen ljubitelje satova svaki put nanovo oduševi sa modelima koje predstavi. Iskreno vjerujem da će u godinama koje dolaze ovaj japanski proizvođač dominirati u cjenovnom rangu do 500,00 EUR. Dokaz za to vidim u ovom modelu o kojem sam govorio, ali i u kompletnoj Promaster seriji. Uzimajući u obzir materijale, dizajn i kvalitet izrade Citizen Promaster Titanium sa zelenim ciferom je jedan od najboljih modela u ovom cjenovnom rangu i kupovinom ovog sata dobijate puno više nego što to drugi proizvođači mogu ponuditi.
Ako bih trebao navesti neku manu ovog modela to bi jedino bila njegova nefotogeničnost. Sat je izrazito težak za fotografisanje i lično garantujem da je uživo 5x ljepši nego na fotografijama.

Zeleni sunburst cifer u kombinaciji sa zelenim bezelom je pun pagodak u ovum titanijumskom satu
autor slike: Ognjen Vidović

—————

OSNOVNO:

Brend: Citizen
Model: Promaster Marine
Tip: Sportski/ronilački
Materijal kućišta: titanijum
Prečnik: 42mm
Debljina: 13mm
Cifer: sunburst zelene boje
Tip stakla: mineralno
Bezel: aluminijumski
Vodootpornost: 200m (20 bar)

MEHANIZAM:

Kalibar: kućne radinosti 8203
Funkcija: Analogno vreme; Dan-Datum
Rezerva snage: 40h
Način pogonjenja/navijanja: automatsko navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Cena400500€ (preporučena tržišna)

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.