Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Modifikacije satova/Watch Mods – 2. dio

Klasični Seiko Modovi

U prethodnom tekstu sam naveo neslužbene klasifikacije modova i tu sam naveo pojam Klasične modifikacije. Napisao sam da se klasična modifikacija smatra true modding-om odnosno samo ovako izrađen mod se smatra ‘’pravim modom’’.

Gledajući strogo teorijski, modovi su stari koliko su stari i ručni satovi, zamjena narukvice tj. kaiša, oštećene krunice, kazaljki, pa čak i cifera bila je praksa od početka proizvodnje ručnih satova.

Seiko 5 Sports SNZG13J1 ”Urban Safari” Mod; vlasnik Moda i autor fotografije: Milan Komljenović

Ipak, modovanje kao subkultura u horologiji svoj zamah dobija krajem 90-ih i početkom 2000-ih godina kada su se na tržištu počeli pojavljivati aftermarket dijelovi za Seiko.

Najveću popularnost modovi stiču prije nekih desetak godina i ona traje i do danas.

Po mom mišljenju ‘’glavni krivac’’ za popularizaciju modova jeste entuzijasta po imenu Damien Lau koji početkom 2016. pokreće Seiko Mods, mjesto okupljanja svih ljubitelja modova, koje danas broji skoro 80.000 članova.

Seiko SKX je pokrenuo trend modifikacije satova i danas 10-ak godina kasnije ovaj trend nije splasnuo, već naprotiv i dalje je na uzlaznoj putanji.

U daljem tekstu ću Vam navesti dijelove koji se mogu modifikovati i na koji način se to radi. Seiko modovi se odnose na modele sa automatskim mehanizmom SKX, Seiko 5 Sports, Samurai, Kornjača, itd. i dijelovi za modifikacije o kojima ću pisati se odnose na ovaj tip satova.

NARUKVICA/KAIŠ

Iako se zamjena narukvice ili kaiša smatra The barely noticeable mod or subtle mod ovo je najčešća izmjena koja se radi na satu. Ovo je najjednostavnija izmjena i pojedinci je uopšte i ne smatraju modifikacijom. Na ovaj način brzo i lako možete sami promijeniti izgled svoga sata iz sportskog u elegantni ili obrnuto.

U svijetu modifikacija, zamjena narukvice je postala podrazumijevana i pojavom sve većeg broja aftermarket naukvica odličnog kvaliteta mogućnosti izmjene dizajna su ogromne.

Hexad narukvica značajno poboljšava izgled Samurai-a; autor fotografije: Ognjen Vidović

Još jedan razlog za zamjenu narukice na Seiko modovima jeste kvalitet orginalnih narukvica. Nije nepoznanica da Seiko narukvice ne prate kvalitet njihovih satova što je dovelo do pojave aftermarket narukvica odličnog kvaliteta. Najpopularnije narukvice koje se koriste na modifikacijama su Jubilee, Hexad, Oyster type, Beads of Rice (BoR), President type, Razor-Wire, itd…

Proizvođači ovog tipa narukvica su dodatno obogatili ponudu sa two-tone opcijama (prim. autora: two-tone=dvije boje; kombinacija linkova u boji zlata i linkova u boji čelika) i narukvicama sa PVD premazom u crnoj boji, boji žutog zlata i roze zlata.

Seiko Alpinist sa two tone Strapcode narukvicom; credits: STRAPCODE

Osim narukvica, popularizacijom modova pojavio se i veliki broj aftermarket nato i gumenih kaiševa koji su se odlično uklopili u bogati dizajn modova.

BEZEL I BEZEL INSERT

Ako su narukvica i kaiš najčešća modifikacija koja se radi, bezel i kristal su sigurno na drugom mjestu po popularnosti. Smatra se da je kompletna priča oko Watch Mods zapravo i krenula zbog bezel inserta. Bezel insert na Seiko SKX je izrađen od aluminiuma i bio je podložan grebanju. Ovo je dovelo do toga da se započne sa zamjenom inserta na bezelu čime je kompletna priča oko modova i započela.

Danas u ponudi postoji ogroman broj bezel insert-a, tako da osim svih mogućih kombinacija boja, inserti se nude u raznim dizajnima i materijalima od kojih su izrađeni, ali i sa opcijom luminacije indexa ili full lume inserta.

Modifikacija bezela na Seiko 5 Sports SRPD55; credits: @self_winder

Ako Vam se sviđa dizajn bezela na Submarineru, Fifty Fathoms ili Seamasteru i želite isti na svom Seiko Modu, bez brige, lako ćete pronaći insert ovog dizajna u raznim kombinacijama boja.

Osim ranije pomenutog aluminiuma danas se mogu pronaći inserti izrađeni od puno kvalitetnijih materijala sa puno većom otpornosti na grebanje i oštećenja, tako da specijalizovane prodavnice dijelova za modovanje nude inserte izrađene od keramike, safira, čelika, resin smole i slično.

Kako su bezel i bezel insert povezani tako je uz zamjenu samog inserta popularno zamijeniti kompletan bezel. Na ovaj način mogućnosti dizajniranja moda su uveliko proširene. U ponudi su različiti stilovi i dizajni bezela u boji čelika, ali i sa PVD premazima u raznim bojama, od mat crnog do boje roze zlata.

Neki od najpopularnjih dizajna za bezel su slim bezeli koji smanjuju debljinu vašeg sata, ali i stilovi najpopularnijih luskuznih satova današnjice, tako da se u ponudi može naći Sub, Seamaster, Coine edge, MM style i slično.

Zamjena bezel inserta kod Seiko 5 Sports SSK003; credits: @self_winder

Danas je moguće da diver bezel zamijenite sa pilotskm ili fluted bezelom čime izgled vašeg sata drastično mijenjate.

KRISTAL (STAKLO)

Bezel i kristal često prate jedan drugog, često postavljanje određenog tipa bezel inserta zahtjeva i promjenu kristala, tako da slope bezel insert obavezno ide uz Double domed kristal, flat insert uz flat kristal i slično.

Prvenstveni razlog za zamjenu kristala jeste kvalitet, skoro svi zamjenski kristali koji se koriste u izradi modova su napravljeni od safirnog stakla. Kako je safir kvalitetniji i čvršći od fabričkog hardlexa, samim tim je otporniji na oštećenja i grebanje.

Osim samog kvaliteta u ponudi su aftermarket safirna stakla različitog dizajna, a neki od najpopularnijih su Falt, Single domed, Double domed, Top Hat itd. Još jedna prednost safirnog stakla jeste antirefleksivni premaz koji posjeduje, te zahvaljujući tome ljepota vašeg cifera dodatno dolazi do izražaja.

Double domed safirni kristal; credits: @self_winder

Važna napomena prilikom zamjene kristala jeste da se obavezno mora provjeriti da li kristal odgovara uz postojeći bezel. Različiti dizajni i veličine bezela, inserta i kristala mogu biti nekompaktabilni i ne mogu se postaviti zajedno na sat.

CIFER (BROJČANIK)

Zamjena cifera postaje sve popularnija poslednjih godina i na tržištu se pojavio veliki broj cifera u ponudi. Osim velikog broja aftermarket cifera koji se mogu pronaći u online prodavnicama nije nemoguće nabaviti i orginalne Seiko cifere. Na ovaj način možete kombinovati originalne dijelove i napraviti model koji ne postoji na tržištu, npr. originalni cifer Seiko Samurai-a ili Kornjače ubacite u vaš SKX i dobijete nešto potpuno unikatno i originalno.

U moding zajednici je zaključeno da iz Seika prećutno odobravaju izradu modifikacija, a jedan od dokaza za to jeste relativno laka dostupnost orginalnih dijelova koji se koriste u izradi modifikacija. Ponekad na tržištu cifer i kazaljke noviteta koji još uvijek nije predstavljen budu u ponudi prije samog modela. Još jedna korisna informacija, originalni dijelovi se označavaju kao OEM  (prim. autora: Original Equipment Manufacturer; orginalni dio proizvođača)

OEM Zimbe Tuna cifer u SKX kućištu; credits: @self_winder

Velika prednost Seika u izradi modifikacija jeste univerzalnost određenih dijelova. Većina Seiko 5 modela, stari i novi (Sports, SRPD, SRPE i sl.) i većina Prospex automatik modela koriste cifer dimenzija 28,5mm. Seiko Presage serija muških modela odstupa od ovoga, ali ženski modeli (Presage manjih dimenzija) takođe imaju cifer 28,5 mm. Ovo je velika prednost u izradi modova jer je kombinovanje dijelova vrlo lako.

Još jedan dio koji prati cifer se zove chapter ring i u pitanju je odstojnik koji odvaja cifer od kristala i kućišta. Uz pomoć ovog dijela moguće je kombinovati cifer od 28,5 mm sa kućištima raznih dimenzija, jer ovaj dio popunjava prazninu u kućištu i drži cifer na mjestu.

Chapter ring nije univerzalan dio i razlikuje se od modela do modela. Originalni Seiko chapter ring je izrađen od plastike i uglavnom bojom prati cifer. Za razliku od orginalnih, aftermarket ponuda je znatno bogatija, te su u ponudi odstojnici izrađeni od čelika, u raznim bojama, sa i bez oznaka i sa mogućnosti luminacije.

KAZALJKE

Univerzalnost Seiko dijelova osim kod cifera je primijenjena i kod kazaljki. Svi Seiko automatski mehanizmi iz 7s/4R/6R/NH serije koriste identične kazaljke i cifere.

Kazaljke za Seiko modove imaju najveću i najraznovrsniju ponudu od svih dijelova. Osim OEM kazaljki u ponudi je veliki broj kazaljki različitog stila, boje i luminacije. Neki od najpopularnijih stilova su Mercedes, MM300, GS style, Snowflake, Baton kazaljke u raznim bojama i različitom luminacijom.

Seiko SRPD79 mod; credits: @jack_hypoxia

Kazaljke se mogu naći u zlatnoj, srebrnoj, crnoj ili plavoj boji sa poliranom ili brušenom završnom obradom i luminacijama u plavoj (BWG9), zelenoj C3 Super-LumiNova ili vintage/patina boji.

KUĆIŠTE

Zamjena kućišta je moguća, ali kod ove zamjene već prelazimo iz modifikovanja u build, tako da ću detaljnije o kućištima pisati prilikom pripreme teksta o Build modovima.

Napomenut ću samo da je u ponudi veliki broj konverzionih kućišta kojima odgovaraju svi dijelovi koji se koriste na SKX-u čime je omogućeno potpuno odstupanje od Seiko dizajna i prilagođavanje finalnog sata vašem zamišljenom dizajnu.

SKX kućište sa krunicom na 3 o’clock bez čuvara krunice; credits: @jack_hypoxia

Osim konverzionih kućišta u ponudi su i klasična Seiko kućišta, kao i kućišta sa manjim izmjenama, pa tako možete izraditi SKX sa krunicom na 3h ili SKX bez čuvara krunice i sl.

Kao i kod ostalih dijelova koji su izrađeni od čelika i ovdje je ponuda obogaćena kućištima sa PVD premazom, te imamo kućišta u crnoj boji, boji roze ili žutog zlata, pjeskarena kućišta i slično.

MEHANIZAM

Seiko je postao najpopularniji brend za modovanje zbog svoje univerzalnosti i mogućnosti kombinovanja dijelova. Ovo se najbolje ogleda u mehanizmima koje Seiko nudi zasebno u  prodaji i koje ugrađuje u svoje modele. Svi mehanizmi iz serije 7s/4R/6R/NH se mogu međusobno kombinovati. Svaki od ovih mehanizama se može ubaiciti u kućište koje odgovara jednom od njih i za svaki od navedenih odgovara isti cifer, kazaljke, disk dana ili datuma i ključ.

Modovanje tj. zamjena mehanizma najčešće se radi kod SKX-a i to zbog zastarjelosti 7s26 mehanizma. U dosta slučajeva moderi žele unaprijediti mehanizam svog SKX moda sa mehanizmom koji ima opciju ručnog navijanja i hakovanja sekundare i za to najčešće koriste Seiko SII NH36 mehanizam.

Automatski mehanizam SII NH36A; credits Seiko Instruments Inc. (SII)

Mehanizmi sa oznakom NH su takozvani workhorse mehanizmi poznati po svojoj stabilnosti, dugotrajnosti i povoljnoj cijeni. Zbog svega navedenog, ove mehanizme kupuje veliki broj drugih brendova i ugrađuje ih u svoje modele.

NH mehanizme proizvodi Seikova sestrinska firma koja se zove Seiko Instruments Inc. (SII) i u praksi ovi mehanizmi su identični 4R mehanizmima, osim što nisu brendirani SEIKO logom.

KRUNICA

I za kraj krunica.

Iz prethodnih primjera je viđeno da se na Seiko satovima mogu izmijeniti tj. modifikovati svi dijelovi, tako da je isti slučaj i sa krunicom. Aftermarket ponuda krunica je velika kako po bojama, tako i po dizajnu i završnoj obradi. Najčešće se na modove postavlja potpisana krunica. S obzirom da veliki broj Seiko modela ima sterilnu krunicu, moderi orginalnu krunicu mijenjaju sa krunicom koja ima gravuru slova S ili Seiko logo.

Detalji mijenjaju sve, Seiko 5 Sports SRPD69; credits: @jack_hypoxia

I ovdje moram napomenuti da se obrati posebna pažnja prilikom kupovine zamjenske krunice, jer jedan tip krunica odgovara samo za određeno kućište i nije moguće kombinovanje na više modela.

Iako većina modove povezuje sa Seikom ovo nije jedini brend koji se modifikuje. U narednim tekstovima ćemo obraditi druge brendove koji se uz Seiko najčešće modifikuju.

Osim toga u ovom tekstu sam pomenuo dijelove koji se mogu modifikovati i poneke opcije koje se nude, u zasebnom tekstu ću preporučiti prodavce navedenih dijelova, ali i opremu i alate koji su vam potrebni ako odlučite da se sami posvetite ovom hobiju.

Na kraju moram iskoristiti priliku da se u ime tima Sat na ruci zahvalim dvojici profesionalnih modera koji nam pomažu prilikom pisanja tekstova o Modovima. Oni su dvojica najtalentovanijih modera u svijetu i satovi koje oni prave su nevjerovatni. U ime tima satnaruci.com zahvaljujem se Long Tran-u (@self_winder) i Jack Hypoxia (@jack_hypoxia) na nesebičnoj pomoći i mogućnosti da njihove modove podijelimo na portalu Sat na ruci.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.