Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Novi futuristički MB&F HM8 Mark 2

Novitet koji nije bio najavljivan, samo se pojavio i poneo ovacije publike. Ovako izgleda novi MB&F HM8!

Nakon naše posete sedištu kompanije MB&F interesovanje domaće publike za ovim brendom se povećalo. Iz dana u dan dobijam nove poruke oduševljenja te vam ovaj tekst prenosim u realnom vremenu kako biste razvili još veće simpatije prema brendu MB&F.

izvor: MB&F

Njihova nova horološka mašina (skraćenica za svaki model HM stoji za Horological Machine) nosi oznaku broj 8 ali sa dodatkom Mark 2 što će značiti da je već postojeći model iz serije HM8 unapređen (doduše novom bojom). Prethodni HM8 predstavljen je 2023 godine u beloj i zelenoj boji, oba limitirana na po 33 primerka. MB&F je sačekao da se ta kolekcija rasproda (tačnije zeleni) kako bi se bacili na posao izrade i sada prezentacije noviteta u plavoj boji. Bio im je potreban HM8 Mark 2 u boji (iako je beli još uvek dostupan za poručivanje) atraktivniji su modeli u boji. Tako je nastao novi MB&F HM8 Mark 2 Bluelimitiran takođe na 33 primerka.

Prošlogodišnji novitet HM8 Mark 2 Green; izvor: MB&F

Dizajn HM8 serije usko je povezan sa automobilskim svetom odakle osnivač kompanije Max Busser crpi inspiraciju decenijama unazad. Zapravo ovaj gospodin je u svojoj mladosti želeo da postane dizajner automobila ali u tome nije uspeo. Ostvario se u ulozi dizajnera futurističkih satova koji menjaju nama poznatu industriju i u svoje horološke kreacije utiskuje automobilsku DNA.

izvor: MB&F

HM8 Mark 3 Blue je pokupio sve ono najbolje od prethodnika koji su mu slični i koji su takođe inspirisani vintage automobilima te novi MB&F je fuzija HM5 i njegovog stila jednog superautomobila; kompaktnosti koju ima HM10 i sjajne mehanike ostalih HM8 modela u smislu rasporeda vremenskih indikatora i mehanizama.

MB&F HM5; izvor: MB&F
MB&F HMX; izvor: MB&F

Ovaj sat osim što je razvijen po uzoru na fantastične krivine starih automobila razvijen je i da bude sat za vozače. Satovi za vozače su drugačiji od svega na šta ste navikli. Naime da bi vozač automobila lako očitavao vreme na ručnom satu dok vozi automobil neophodno je da ne okreće zglob kako bi to učinio. Zato je raspored indikatora za vreme drugačiji i položen vertikalno. Ovaj princip prikaza vremena prva je uradila kompanija Amida 70-ih godina prošlog veka.

izvor: MB&F

Kućište MB&F HM8 Mark 2 Blue izrađeno je u kombinaciji više materijala a dominiraju Grade 5 titanijum i safir sa jakom plavom bojom. MB&F je iskoristio boju koja se koristi za farbanje luksuznih automobila i time obojio novo kućište. Otuda ovaj novitet dobija ova presijavanja i kako bih ja to rekao tu ”zvezdanu prašinu”.

izvor: MB&F
izvor: MB&F

Vreme se očitava kroz safirno staklo koje je vertikalno postavljeno na ivici bliže posmatraču a interesantno je da su diskovi za minute i časove u kućištu postavljeni horizontalno. Pitate se kako je moguće da su horizontalno postavljeni a da se pojavljuju vertikalno. To je rešeno uz pomoć jakih sočiva koja su postavljena unutar kućišta pod uglom od 90 stepeni i koja horizontalnu sliku transponuju u vertikalni prikaz. Na vrhu sata, tamo gde je kod većine postavljen brojčanik, nalazi se zlatni rotor mehanizma.

izvor: MB&F

Cena ovog limitiranog modela je 70.000 evra plus takse. Više informacija pročitajte na sajtu MB&F.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.