Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Piece Unique Patek Philippe ref. 6301

Only Watch aukcija iznedrila je još jedan jedinstveni Patek Philippe.

Poznata aukcija pod nazivom Only Watch održaće se u toku ove godine uprkos prošlogodišnjoj aferi koja je za cilj imala gašenje ove humanitarne organizacije koja se bavi prikupljanjem novca za lečenje bolesne dece. Pojedinci iz sveta satova pokušali su da ukaljalju ugled humanitarne organizacije zbog navodnog prikrivanja dela informacija o raspolaganju i trošenju sakupljenog novca.

Cilj aukcije je da se svi brendovi širom sveta ujedine u humanoj misiji i da za posebnu priliku proizvedu jedan sat koji nikada do tada nisu napravili. Otuda i logično objašnjenje za naziv aukcije Only Watch. Prošle godine se nije održala zbog pomenutih razloga ali se ove godine vraća na velika vrata. Svi brendovi koji su predstavili modele u 2023. će iste ponuditi ove godine osim Patek Philippe koji se prošle godine nije oglašavao. Ostali smo uskraćeni za informaciju koji Patek Philippe će biti ovogodišnji piece unique sve do sada.

Svetu je predstavljen model referentne oznake 6301A-010 prvi i jedini čelični Patek Philippe sa petite i grand sonnerie komplikacijom proizveden u čeliku! Patek se odlučio da i ove godine za Only Watch pripremi čelični sat sa veoma komplikovanim mehanizmom kao što je GS 36-750 PS IRM sastavljen od čak 703 komponente sa rezervom od 72h za vreme i 24h za otkucavanje vremena (sonnerie power reserve).

Kalibar je večičine čak 37mm te je Patek morao da razmišlja o većem kućištu za ovaj model kako bi sve elegantno stalo. Otuda dolazi obrazloženje za prečnik od 44mm za novi 6301A sa debjinom istog od 12mm. Zaista netipična veličina za elegantni Patek Philippe ali ovde je u prvom planu mehanizam sa svim njegovim komplikacijama: grand i petite sonnerie, minut repeticija, indikator rezerve rada, indikator rezerve za otkucavanje časova.

Da mehanizam bude u drugom planu (što je gotovo nemoguće) potrudio se tim ljudi koji su radili na brojčaniku ovog sata. Sivkasto-plavi brojčanik ručno je rađen sa gijoše teksturom u emajlu što ga čini besprekornim. Imajte na umu da se ovakvi brojčanici rade isključivo ručno a u proces šaranja uključena je samo jedna osoba koja satima sedi i bez prestanka vrti točak mašine koja iscrtava brojčanik dok časovničar drugom rukom podešava jačinu i dubinu šare. Časovni indeksi su zapravo baguette sečeni dijamanti, njih 12 a indikatori rezerve rada postavljeni su na pozicije 3 i 9.

Procenjuje se da bi ovaj Patek Philippe ref. 6301A mogao da se proda po ceni od 1.500.000CHF i 1.800.000CHF. Ipak verujem da su svi koji su procenjivali ovaj sat bili zaista skromni i da će njegova cena biti ona sa 8 cifara (iznad 10 miliona CHF).

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.