Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Poseta Furlan Marri u Ženevi

Proveravam tako mejlove u ponedeljak ujutru i naiđem na naslov ”Furlan Marri-kratka priča”. Znam da se u timu nismo dogovarali oko pisanja ove teme, bio sam zbunjen i ušao u mejl. Njegova sadžina me je iznenadila!

Autor teksta je ljubitelj satova, gospodin koji nas prati i ako je verovati njegovim rečima, uživa u našem sadržaju (a ja mu verujem jer tekst ispod može da napiše samo inspirisana osoba). Neću ga imenovati ovim putem ali on zna o kome je reč, a tekst koji nam je poslao prenosim u celosti od početka do kraja. Svaka reč ispod je njegovo delo u kojem smo svi u timu uživali i u kojem ćete vi sigurno uživati. Ovo je njegova priča o poseti svetski poznatom mikrobrendu Furlan Marri.

Furlan Marri-kratka priča

Spuštajući se niz Rue de la Mairie, oči se neizbježno zaustavljaju na glavnoj atrakciji Ženeve – legendarnom vodoskoku Jet d’eau. Njegova silueta izdiže se između zgrada kao simbol grada koji neumorno pulsira životom. No, ako pažljivo ne pratimo skretanje u Rue de Nant, mogli bismo propustiti naš današnji predmet zanimanja – sjedište kompanije Furlan Marri.

Na broju 25, iza obične fasade, krije se mjesto gdje se rađa čarolija dizajna. Furlan Marri, jedan od najzapaženijih mikrobrendova u svijetu satova posljednjih godina, privlači pozornost ljubitelja satova svojim sofisticiranim pristupom dizajnu i kvaliteti završne obrade po prihvatljivim cijenama. Organizacija posjete izložbenom salonu protekla je glatko. Nekoliko brzih razmjena mailova i već par dana kasnije, vrata salona, čiji oblik podsjeća na nekakav sigurnosni trezor, polako je otvorila mlada i srdačna zaposlenica FM-a, Camille.

Nakon što smo završili kratki obilazak prostora, Camille nas je pozvala da se udobno smjestimo u elegantan kutak salona, gdje smo nastavili razgovor o povijesti brenda, njihovoj filozofiji i planovima za budućnost.
Dok je Camille strpljivo dijelila svoje znanje o brendu, moj pogled je lutao po stolu pred nama gdje su se s ponosom bile izložene gotovo sve uspješnice Furlan Marrija. U prvom redu ispred nas ležale su dvije kolekcije – ona mehaničko-kvarcna (Nero Sabbia, Rosso Grigio i Castagna modeli) te tri sata iz Sector serije upogonjena mehaničkim mehanizmom La Joux- Perreta. Saznali smo da je trenutni plan držati ove kolekcije stalno dostupnima, kako bi ljubitelji satova uvijek imali priliku uživati u pričama koje one nose sa sobom.

U razgledavanju satova nakratko nas je omeo g. Andrea Furlan, suosnivač ove kompanije i njen glavni dizajner. Nakon pozdrava i kurtoaznog upoznavanja vratio se poslu u svoju malu sobicu premreženu različtim skicama satova koja je pritom u mojoj mašti djelovala kao neki labaratorij Ricka Sancheza. Od ostalih serija – onih limitiranih i nastalih u suradnji s partnerima – moj interes je posebno privukao model Outback Elegy Ref. 2222-A, koji je bio dio ograničene serije stvorene za službenog partnera Time+Tide i prodavao se samo u Australiji.

Furlan Marri Outback Elegy; izvor: Furlan Marri

Ova serija nastala je kao omaž prekrasnim pejzažima Australije a to nam najbolje govori presijavajuća smeđa boja lakiranog brojčanika sa skrivenim nijansama narandžaste – nešto što ne viđamo često u svijetu satova. Kućište mu je završeno s velikom pažnjom prema detaljima, poput dekoracije “perlage” unutar poklopca kućišta, zakrivljenih kazaljki i rimskih brojeva na parnim pozicijama.

Outback Elegy, ionako rasprodan, zapravo nikad nije bio ni dostupan kupcima na europskom tlu. No nakon našeg molećivog pogleda dobili smo mali mig da bi se nekoliko modela iz limitiranih serija, uključujući i njega, ubrzo moglo pojaviti u prodaji na europskom tržištu. Ostaje nam pratiti stranicu i željno iščekivati nove vijesti.

Na upit o budućim planovima dobili smo priželjkivani odgovor. Kompanija se s novom serijom želi još više fokusirati na tehnički razvoj svojih satova pri tom zadržavajući svoj već prepoznatljivi dizajn. Tako će nam nova, treća serija, ponuditi modele s novim „komplikacijama“ poput dana, datuma i sekularnog perpetualnog kalendara.

Pristup Furlan Marrija u ovoj seriji će, kao i do sada, biti izbjegavati kompromis nauštrb kvalitete te pronaći tehnička rješenja i odgovarajuće partnere koji će omogućiti isporučiti takve modele po prihvatljivim cijenama. Jedan kratki pogled u ne tako daleku ali lijepu budućnost je model
nastao u suradnji s Dominiqueom Renaudom i Julienom Tixierom.

Nakon ugodnih pedesetak minuta, vremena koje se u našim glavama činilo puno kraće, Camille nas je ljubazno ispratila i poželjela nam ugodan daljnji boravak u Ženevi. Napustili smo salon sa snažnim osjećajem da zapravo svjedočimo tek početku jedne priče.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.