Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Prekretnica u zaštiti morskih dubina!

Održivost i ljepota mora u jedinstvenoj kolekciji Seiko Save the Ocean satova.

Seiko Save the Ocean serija predstavlja izvanrednu seriju satova koja je pridobila veliku pažnju ljubitelja širom svijeta. Ova serija nije samo estetski privlačna, već nosi i snažnu misiju očuvanja okeana i podrške različitim ekološkim inicijativama. U ovom tekstu ćemo se detaljnije upoznati sa istorijom Save the Ocean serije, kao i svakom pojedinačnom generacijom predstavljenom od 2018. do 2022. godine.

izvor: Seiko

Nisam planirao da pišem ovaj tekst, ali dok sam radio na recenziji jednog modela iz svoje lične kolekcije, odlučio sam da se pozabavim pitanjima i nedoumicama oko Seiko Save the Ocean serije. Na internetu se često vode rasprave o ovoj seriji, tačnim nazivima/nadimcima za modele unutar serije i slično. Kako bih pružio tačne informacije, kontaktirao sam stručne osobe koje su povezane sa Seikom, ali i druge relevantne izvore da mi pomognu oko ovog teksta. Ovaj tekst je rezultat tih istraživanja i nadam se da će vam pomoći da bolje razumijete i upoznate se sa Save the Ocean kolekcijom.

Save the Ocean serija započela je 2018. godine, kada je Seiko prvi put predstavio ovu liniju specijalnih izdanja satova. Jedan od ključnih partnera u ovoj inicijativi bio je Fabien Cousteau (Fabijan Kusto), istaknuti istraživač i zaštitnik okeana, koji je unuk legendarnog Jacques-Yves Cousteaua (Žak Kusto-a). Fabien Cousteau je nastavio naslijeđe svoje porodice i posvetio se očuvanju okeana kroz brojne projekte i inicijative. Seiko je uspostavio partnerstvo sa Cousteauom kako bi podržao njegove projekte za očuvanje morske sredine.

Zvanični poster; izvor Seiko

Seiko Save the Ocean serija, iako je zvanično predstavljena 2018. godine, zapravo ima svoje korijene u limitiranim modelima koje je Seiko izdao godinu dana ranije. Jedna od tih limitiranih serija koja je predstavljena 2017. godine, a koja je postavila temelje za Save the Ocean liniju, bila je Seiko Blue Lagoon. Seiko Blue Lagoon linija je privukla pažnju kolekcionara i ljubitelja ronilačkih satova svojim prepoznatljivim dizajnom i jedinstvenom plavom nijansom koja je bila inspirisana bojama tropskih laguna. Ovi limitirani modeli su bili vrlo traženi, a Seiko je odlučio iskoristiti taj uspjeh kako bi stvorio nešto posebno – Save the Ocean seriju.

Save the Ocean serija je zadržala istu estetiku i upotrijebila je karakterističnu plavu boju kao osnovni element prvih modela. Međutim, umjesto da se fokusira samo na estetiku, Seiko je otišao korak dalje i iskoristio ovu seriju kao platformu za podizanje svijesti o očuvanju okeana i podršku raznim ekološkim inicijativama.

Seiko Prospex Blue Lagoon; izvor: Seiko

Predstavljena 2017. godine, Seiko Blue Lagoon limitirana serija je igrala ključnu ulogu u stvaranju Save the Ocean serije, čiji je cilj bio podizanje svijesti o ekološkim pitanjima i očuvanju okeana. Ovi satovi ne samo da su estetski privlačni, već su i simbol angažmana Seika u zaštiti prirode i podršci ekoloških inicijativa. Kroz saradnju s Fabienom Cousteauom i fokus na edukaciju o važnosti očuvanja okeana, Save the Ocean serija ostaje snažan podsjetnik na našu odgovornost prema prirodi i potrebu da djelujemo u zaštiti našeg dragocjenog ekosistema.

Seiko Save the Ocean: serija sa misijom

Od 2018. godine, Seiko je predstavio svake godine novo izdanje Save the Ocean serije s jedinstvenim dizajnom inspirisanim morskim temama. Svako izdanje donosi jedinstveni dizajn koji prikazuje različite teme čiji je cilj promocija svijesti o važnosti zaštite morskih ekosistema.

Fabien Cousteau, partner of Seiko Prospex; izvor Seiko

Prva generacija 2018. godine: ’’Humpback Whale’’ (Grbavi kit)

Prva generacija Save the Ocean kolekcije nosi nadimak ’’Humpback Whale’’ (Grbavi kit). Ovi satovi su imali plavi degradirani cifer inspirisan vidljivim naborima na tijelu grbavih kitova. Prvi predstavljeni modeli su bili Seiko Turtle (Kornjača) SRPC91 i Samurai SRPC93. Nedugo nakon prvog predstavljanja kolekcije Save the Ocean ista je proširena dodatnim modelima: solarni hronograf u Tuna kućištu (SSC675) kao i modeli sa crnim PVD kućištima Tuna (SNE518), Turtle (SRPD11) i Samurai (SRPD09).

Cijene prve generacije se kreću od 350,00 EUR do 550,00 EUR u zavisnosti od modela.

Prva serija pod nadimkom ’’Humpback Whale’’; izvor: Seiko

Druga generacija 2019. godine: ’’Great White Shark’’ (Velika bijela ajkula)

Drugo izdanje kolekcije Save the Ocean je predstavljeno već naredne godine, te postavilo pravilo da se ova kolekcija proširuje sa novim generacijama svake naredne godine. Druga generacija po mišljenju mnogih je možda i najljepša serija unutar ove kolekcije. ’’Great White Shark’’ je krasio svijetlo plavi cifer sa reljefnim brazdama u obliku talasa i nekoliko skrivenih detalja koji asociraju na Veliku bijelu ajkulu.

Prve tri Velike bijele ajkule; izvor Seiko;

Prvo su predstavljna tri modela i to Turtle SRPD21, Samurai SRPD23 i solarni hronograf SSC741, da bi se i ova generacija naknadno proširila. Prva tri modela (Turtle, Samurai i Solar Chrono) dobijaju društvo u još dva izdanja: King Turtle (SRPE07) i četvrta generacija Monstera (SRPE09). Sa novim izdanjima, Seiko nastavlja svoju posvećenost zaštiti okeana pružajući raznovrsne i zanimljive modele za sve ljubitelje satova.

Velika bijela ajkula može pronaći po cijeni od 400,00 EUR do 600,00 EUR.

Proširena druga generacija; izvor Seiko

Treća generacija 2020. godine: ’’Manta Ray’’

Treća generacija Save the Ocean serije je donijela malo glasniji dizajn, osnovni Turtle i Samurai modeli su unapređeni sa kvalitetnijim materijalima, safirnim staklom i keramičkim bezel insertom i u ovoj generaciji oni nose prefix King (kralj). Modeli iz ’’Manta Ray’’ kolekcije su imale vinjeta plavi brojčanik sa blagom teksturom mora i siluetama raža (Manta Ray). Ova inspiracija ražama je bila najdirektnija životinjski inspirisana tema do tada. Kolekciju Save the Ocean ’’Manta Ray’’ su otvorili King Turtle (SRPE39) i King Samurai (SRPE33), oba na čeličnoj narukvici i sa plavim vinjeta ciferom.

Manta Ray karaljevi sa safirom i keramikom; izvor Seiko

Kasnije tokom iste godine treća generacija je proširena kada su predstavljeni ’’Dark Manta Ray’’ modeli King Turtle (SRPF77) i King Samurai (SRPF79) koji su imali tamni plavo-sivi cifer i umjesto čelične narukvice silikonski kaiš u boji cifera.

’’Manta Ray’’ i ’’Dark Manta Ray’’ se prodaju po cijeni od 600,00 EUR do 750,00 EUR.

Dark Manta Ray; izvor: Seiko

Četvrta generacija 2021. godine: ’’Antarctica’’ ili Antartika pingvin

Četvrta generacija se posvetila podizanju svijesti o globalnom zagrijavanju, ova serija Save the Ocean se fokusirala na prikazivanje snježne i morske površine Antarktika. Antarktik je najveći morski rezervat na svijetu i jedan od najdelikatnijih ekosistema, a sa četvrtom generacijom iz Seika su se potrudili da podignu svijest kupaca o tome. Prethodne generacije Save the Ocean su se uglavnom bazirale na Turtle i Samurai modelima, ali sa četvrtom generacijom Seiko mijenja ustaljenu praksu i ’’Antarctica’’ seriju predstavlja u Baby Tuna i Monster kućištu.

Pingvini na snijegu…; izvor: Seiko
i pingvini u vodi; izvor Seiko

Četvrtu generaciju su predstavili modeli sa sniježno plavim ciferima koje su krasili otisci stopala pingvina u snijegu i to Monster (SRPG57) i Baby Tuna kućištu (SRPG59).
Nakon par mjeseci ova generacija je proširena sa još dva modela u istom kućištu, ali sa potpuno drugačijim ciferom Monster (SRPH75) i Baby Tuna (SRPH77). Novi modeli su imali teksturni cifer, ali sa mnogo dubljom plavom bojom koja imitira ledeno morsko okruženje Antarktika sa siluetama pingvina koji “plivaju” ispod zaleđene površine.

Monster i Baby Tuna ’’Antarctica’’ se kreću u cjenovnom rangu od 600,00 EUR do 700,00 EUR.

Peta generacija 2022. godine: ”Glacier”

Najnovije izdanje Save the Ocean serije ponovo pomjera granice i u ovoj generaciji su predstavljeni high-profile modeli koji su inspiraciju pronašli u legendarnim Seiko Diverima iz XX vijeka. Nove modele prate i nove cijene koje kada se uporede sa počecima Save the Ocean serije idu i do 100% gore. Svaki od modela pete generacije ima brojčanik inspirisan glečerima i ledenim strukturama koje su otkrili pioniri koji su istraživali Arktik i Antarktik.

Moderna reinterpretacija legendarnih divera u seriji iz 2022. godine; izvor Seiko

Novi modeli su predstavljeni sa ciferima koje krasi vertikalna tekstura leda u tri različite nijanse bijele ili plave boje. SPB297 je baziran na dizajnu 62MAS ronilačkih satova iz 1965. godine, SPB299 je reinterpretacija originalnog 1968. Automatic Diver 300m Hi-Beat ref. 6159-7001 i SPB301, nekonvencionalna verzija klasičnog Willard kućišta, sa bijelim brojčanikom i plavim bezelom. Nove modele pokreće kalibar 6R35, unapređenje u odnosu na prethodne Save the Ocean generacije sa kalibrma 4R.

Peta generacija sa unapređenim modelima donosi i nove (čitaj više) cijene i ”Gelečer” modeli se kreću u rasponu od 1.300,00 EUR do 1.500,00 EUR.

Šta da očekujemo u budućnosti…

Seiko je već pokazao da ima izvanrednu sposobnost da nas iznova oduševljava svojim estetskim i dizajnerskim izborima u kolekciji Save the Ocean. Uzimajući u obzir njihovu posvećenost zaštiti okeana i podršku organizacijama koje se bave očuvanjem morskog života, sigurno možemo očekivati da će i buduće generacije biti jednako privlačne i impresivne. Seiko je brend koji je poznat po svojoj inovativnosti i kreativnosti, tako da nas sigurno čekaju još uzbudljive i inspirativne kolekcije Save the Ocean.

Prelijepi ”tiffany” glečer na SPB299; izvor: Seiko

I za kraj…

…Sredstva od prodaje serije Save the Ocean Seiko satova doniraju se nekoliko uglednih organizacija koje se bave zaštitom okeana i morskih ekosistema. Seiko je uspostavio partnerstva s organizacijama poput Fabien Cousteau Ocean Learning Center (FCOLC), Ocean Conservancy i Coral Reef Restoration Foundation, kao i sa PADI AWARE Foundacijom.

Fabien Cousteau Ocean Learning Center (FCOLC), osnovana od strane Fabiena Cousteaua, unuka legendarnog istraživača okeana Jacques-Yves Cousteaua, ima za cilj edukaciju o važnosti očuvanja okeana i promociju održivog korištenja morskih resursa. Sredstva koja Seiko donira FCOLC-u kroz prodaju Save the Ocean satova podržavaju njihove programe istraživanja, edukacije i očuvanja okeana.

Fabien Cousteau Seiko partner; izvor: Seiko

Seiko takođe sarađuje s organizacijama poput Ocean Conservancy, koja se bavi zaštitom morskih ekosistema, i Coral Reef Restoration Foundation, koja se fokusira na obnovu koralnih grebena. Donacije Seika putem prodaje Save the Ocean satova pružaju podršku njihovim projektima zaštite i obnove okeana.

Jedno od glavnih partnerstava Seiko ima sa PADI AWARE Foundation, neprofitnom organizacijom koja se bavi zaštitom morskog okruženja. PADI AWARE Foundation radi na podizanju svijesti o važnosti očuvanja okeana, koralnih grebena i morskih ekosistema, te promovisanju održivog ronjenja i ekološki odgovornih praksi. Sredstva od prodaje Save the Ocean satova doniraju se PADI AWARE Foundation-u kako bi podržala njihove programe zaštite morskog okruženja, obnovu koralnih grebena i borbu protiv zagađenja okeana.

Primjer uspješne saradnje; izvor: Seiko

Ova partnerstva sa organizacijama poput FCOLC-a, Ocean Conservancy-ja, Coral Reef Restoration Foundation-a i PADI AWARE Foundation-a omogućavaju Seiku da usmjeri sredstva na konkretne projekte i inicijative koje imaju stvaran utjecaj na očuvanje okeana i morskih ekosistema.

Save the Ocean serija je ne samo sjajan izbor za ljubitelje satova, već i simbol podrške očuvanju okeana i ekološkim inicijativama. Svaka serija predstavlja jedinstveni dizajn inspirisan određenom morskom temom i pruža priliku da se sudjeluje u važnoj misiji zaštite životne sredine. Seiko Save the Ocean satovi su ne samo snažan modni izraz, već i podsjetnik na našu odgovornost prema prirodi.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.