Menu
satnaruci.jpg
Autor: Dušan Tadin

Predstavljen PRX killer: Christopher Ward Twelve

Da li stvarno nešto može da poremeti popularnost Tissot PRX-a?

Integrisana narukvica je definitivno postala trend. Veliki broj proizvođača satova se do sada pohvalio svojim novitetom kojim se priključio ovom trendu. Nekako sam prema ovim modelima bio ravnodušan, video sam u njima samo dobru opciju „sata za svaki dan“, ali nisu uspevali da mi izmame osmeh na lice. Neke modele sam probao u salonima, preveliki ili premali, uglavnom sam svakom našao neku manu.

Moje mišljenje bilo je nepromenjeno sve dok jedan engleski mikrobrend nije rešio da se priključi ovoj igri. Da, engleski! Christopher Ward! Visoko su rangirani u svetu mikrobrendova, ako se i dalje mogu nazivati mikrobrendom s obzirom na to koliko su daleko otišli ispred ostalih, za šta je najviše zaslužan kvalitet izrade njihovih satova. Iako je brend engleski, svi njihovi satovi ručno se izrađuju u Švajcarskoj.

izvor: Christopher Ward

Gledano sa aspekta upotrebe satova, najčešće satove možemo podeliti na one koji vas prate u svakodnevnim aktivnostima, sportske, izdržljive, sposobne da odgovore na sve zahteve koje stavite pred njih, dok sa druge strane imamo elegantnije modele, da nam budu pratnja u nekim posebnim prilikama ili aktivnostima u kojima ih nećemo izlagati prevelikim rizicima. Christopher Ward rešio je da to objedini lansiranjem ovog modela. Sa zadovoljstvom vam predstavljam Twelve!

izvor: Christopher Ward

Pre svega, treba obratiti pažnju na materijale od kojih su izrađeni i mehanizme koji pokreću ove lepotane. Tu imamo satove izrađene od nerđajućeg čelika u koje se ugrađuje dobro poznati švajcarski mehanizam Sellita kalibra SW200-1, poznat po svojoj preciznosti i pouzdanosti, sa rezervom snage od 38 časova, frekvencijom rada od 4hz (sekundara ima 8 otkucaja u sekundi što znači da glatko klizi u radu), kao i anti-shock sistem koji doprinosi održavanju preciznosti u radu kada se sat suoči sa bilo kakvim iznenadnim udarcima.

izvor: Christopher Ward

Pored čeličnog modela imamo model izrađen od titanijuma u koji se ugrađuje takođe švajcarski mehanizam Sellita, samo je sada u pitanju model SW300-1 COSC, koji takođe radi na frekvenciji od 4hz, ali sa rezervom snage od 56 časova, a zbog svoje preciznosti spada u kategoriju hronometar, testiran je od strane Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres u različitim uslovima i pozicijama kako bi se osigurala visoka preciznost u radu! Detalji, detalji, detalji!

Vratio bih se na svoj prvi tekst objavljen na ovom portalu gde sam naveo da pojedini mikrosi nude dosta kvalitetne satove koji su na neki način posebni. Christopher Ward veliku pažnju posvećuje izradi svakog detalja koji krasi njihove satove, i tek kada i sami budu oduševljeni time što urade, sigurni su da će to nešto ceniti i kupci njihovih satova. To je slučaj i sa ovim modelom.

izvor: Christopher Ward

Završna obrada je na jako visokom nivou, pored kvalitetnih materijala korišćenih u izradi, svakom detalju na ovom satu je posvećena posebna pažnja . Cifer je nestvaran! Dolazi nam u sivoj, glečer plavoj, beloj i teget boji. Naravno da se na svakom ciferu nalazi logo, ali ovde ga ima svuda! Malo bolje pogledajte!

izvor: Christopher Ward

Kućište i narukvicu krasi kombinacija linearno brušenih, peskiranih i poliranih detalja. Da, čak tri tehnike završne obrade! Kao ljubitelj sportskih satova, posebno sam bio oduševljen kada sam primetio branike krunice (crown guard) na ovom satu koji na neki način dodaju sportsku notu modelu namenjenom za svakodnevnu upotrebu.

Ako se osvrnemo na dimenzije, primetićemo da kao i većina proizvođača satova Cristopher Ward teži dizajniranju sportskih modela manjeg prečnika, pa ovde imamo sat prečnika 40mm. Visina čeličnog modela je 9,95mm, dok je titanijumska verzija visoka samo 9mm, sa razmakom između lugova od 44,5mm! Možete li da zamislite kako to leži na ruci? E sada bih iskoristio priliku da se vratim na naslov ovog teksta!

Zašto sam Twelve nazvao ubicom Tissot PRX-a?

Twelve i PRX ne bi bilo pravedno porediti prema kvalitetu izrade, detaljima i karakteristikama mehanizma jer je Twelve dosta skuplji uodnosu na PRX, ali s obzirom da im je namena ista, tipski su isti satovi, iskoristio bih priliku da ih uporedim po samo jednom kriterijumu koji je meni presudan za kupovini svakog sata. Ergonomija! U ovom slučaju konkretno mislim na širinu lugova i način na koji će narukvica prigrliti vaš zglob.

izvor: Christopher Ward

Na Twelve-u su lugovi dosta uži pa oko bezela te nema nepotrebnog neiskorišćenog „prostora“ kao što je slučaj kod PRX-a gde sat deluje dosta veće nego što jeste kada ga stavite na ruku. Kada sam probao PRX od 40mm imao sam osećaj kao da nosim sat od minimum 43mm na zglobu. Kada je u pitanju narukvica i njen sistem kačenja za kućište, primetićete da na Twelve pri samom kućištu narukvica „sklizne“ niz zglob, dok je kod PRX malo udaljena zbog prvog linka, što meni nije bilo najudobnije kada sam imao priliku da probam sat, a na kraju balade i presudno da ne kupim sebi PRX.

Vratimo se ponovo na našu zvezdu, i poslednji, nekima i najbitniji detalj, a to je cena. Za čelični model potrebno je izdvojiti 1.350€, dok cena titanijumske verzije iznosi oko 2100€.

Da li ste se do sada susreli sa ovim brendom? Koje je vaše mišljenje o Twelve modelu?

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.