Menu
satnaruci.jpg
Autor: Dušan Tadin

5 Mikrobrendova koje svako želi u kolekciji

Koji su to Mikrobrendovi na koje treba obratiti pažnju?

Spinnaker: od 170$

Kako i sami kažu, njihovi satovi kroz kombinaciju kvalitetnih materijala i originalnog dizajna, posvećeni su izradi namenskih satova posvećenih životu kako unutar, tako i izvan mora. Akcenat je na dizajniranju pretežno ronilačkih satova. Podjednako su zastupljeni moderni dizajn koji prati današnje trendove, kao i vintage inspirisani modeli kojima posvećuju posebnu pažnju.

Spinnaker Cahill sa svojom vintage estetikom i Mercedes kazaljkama. Izvor: @alekwatches

Koriste kvalitetne, pouzdane mehanizme te u njihovim ronilačkim satovima možete pronaći NH35/36 mehanizam sa automatskim navijanjem, kao i Citizenove (Miyota) mehanizme kalibra 8215 i 9015, dok se „ispod haube“ hronograf modela nalazi Seikov meca-quartz.

Po mom skromnom mišljenju Spinnaker je savršena ulaznica u svet mikrobrendova! Dobićete sat sa odličnim tehničkim specifikacijama po vrlo pristupačnoj ceni.

Dan henry: ~300$

Dan Henry, kolekcionar, osnovao je ovaj mikrobrend sa idejom da stvori pristupačne kolekcionarske satove po ugledu na stare vintage primerke koje je sakupljao. Tačnije, da neke primerke vintage modela do kojih se jako teško dolazi, učini dostupnim kroz svoj brend.

Satovi koje je odlučio da napravi inspirisani su najupečatljivijim primercima iz njegove kolekcije, a nazivi modela dati su prema karakterističnom dizajnu koji je bio zastupljen u periodima razvoja satova kroz istoriju.

Na modelu 1970 se jasno vidi inspiracija od strane vintage kompresor ronilačkih satova. Izvor: @watch_blog_rs

Pored pouzdanih mehanizama koje koriste, Dan Henry nudi kvalitetnu izradu, kao i jedinstven dizajn. Dosta proizvođača ima u svojoj ponudi vintage inspirisane modele, ali se Dan Henry jednostavno izdvaja od ostalih. Ako ste ikada pomislili kako bi bilo lepo da se vratite u prošlost, Dan Henry će vam sigurno pomoći u tome.     

Zelos: 350-1500$

Zelos je jedan od najbrže rastućih mikrobrendova na svetu, prvenstveno zahvaljujući kvalitetu koji pruža. Posebnu pažnju posvećuju proizvodnji ronilačkih satova, gde se izdvajaju svojim jedinstvenim dizajnom.

Do sada ste verovatno primetili da je kvalitet izrade kod mikrobrendova sasvim normalna pojava. Čelik, bronza, titanijum.. Kod većine mikrosa ih možete naći u ponudi. Interesantna je činjenica da Zelos nudi ronilački sat napravljen od titanijuma ili bronze za 400-500$.

Ono čime je Zelos otišao korak ispred je implementiranje potpuno novog materijala za izradu svojih satova, u svetu poznat pod imenom Timaskus. Titanijum Damask, inovativni materijal, napravljen od dve ili više legura titanijuma koje su kaskadne. Titanijumska legura se zatim podvrgava termičkoj obradi da bi se formirali slojevi različitih boja.

Swordfish u titanijumu je primer stepena kvaliteta koju kompanija implementira u svoje satove. Izvor: @alekwatches

Kvalitetni i pouzdani mehanizmi, svaki mikros se može pohvaliti japanskim i švajcarskim kalibrima. A onda opet taj Zelos. Da, i ovde su otišli par koraka ispred predstavljanjem modela Mirage Tourbillon. Skeleton sat, sa turbijon mehanizmom dizajniranim od strane poznate Švajcarske kuće La Joux-Perret. Cena ovih limitiranih modela bila je 10.900$, odnosno 11.900$, zavisno od materijala od kog je bilo izrađeno kućište sata. Da li biste izdvojili ovu svotu novca za ovakav primerak jednog mikrobrenda?

Baltic: 360-1600$

U proteklih nekoliko godina došlo je do oživljavanja kolekcionarstva vintage satova. Ipak, sa ovim oživljavanjem, takođe je došlo i do vrtoglavog rasta cena nekih malo poželjnijih primeraka, zbog čega je mnogim entuzijastima zastrašujuće da zarone u ovaj svet. Baltic se izuzetno uklopio u ovaj trend, ponudivši Aquascaphe ronilački model, mehanički hronograf Tricompax Pandu, kao i elegantniji MR01 sa kojim smo već imali prilike da se upoznamo u Strahinjinoj recenziji na platformi.

Aquascaphe je jedan od najtraženijih modela koje proizvodi Baltic. Izvor: @satornjanac

Baltic je mikrobrend koji nam dolazi iz Francuske. Svojom ponudom kvalitetnih satova je vrlo lako ušao pod kožu kolekcionara. Najčešće korišćeni mehanizmi su Citizenov kalibar 9039, hronograf modele pokreću mehanička Sellita kalibra SW510 i mehanički Seagull kalibar ST1901, dok se u modelu MR01 nalazi upravo i najzanimljiviji mehanizam Hangzhou CAL5000a Micro-rotor.

Horologija se drastično promenila u poslednih nekoliko godina, a Baltic se trudi da ponudi što kvalitetnije, pristupačnije satove koji će se nositi i čuvati za buduće generacije. Možda malo izlaze iz okvira cene od 500€, ali itekako zaslužuju da budu pomenuti među pristupačnim mikrosima koji za svoju cenu nude dosta više od onoga što možete očekivati.

MR-01 je sigurno jedan od najelegantnijih i najinteresantnijih satova u svom cenovnom rangu. Izvor: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Horologija se drastično promenila u poslednih nekoliko godina, a Baltic se trudi da ponudi što kvalitetnije, pristupačnije satove koji će se nositi i čuvati za buduće generacije. Možda malo izlaze iz okvira cene od 500€, ali itekako zaslužuju da budu pomenuti među pristupačnim mikrosima koji za svoju cenu nude dosta više od onoga što možete očekivati.

Maen: 300-800€

Fokus na kvalitetu, materijalima i najsitnijim detaljima samo su neki od atributa mikrobrenda Maen. Bave se dizajniranjem satova sa blagim nagoveštajem prošlosti, ali sa tehnologijom današnjice. Vizija im je jako jednostavna, žele da ponude najbolji kvalitet po razumnim cenama.

Kvalitet je na prvom mestu, u šta se možete lako uveriti već pri prvom pogledu na njihove satove. Završna obrada je na visokom nivou, velika pažnja posvećuje se izradi svakog detalja na njihovim satovima. Ciferi sa peščanim teksturama, kvalitetne čelične narukvice, sferna safirna stakla (Double domed sapphire crystal) vrlo često umeju da vas nateraju da pomislite da je u pitanju dosta skuplji sat nego što stvarno jeste.

Stepen kvaliteta koji za uloženi novac pruža Hudson je apsolutno neverovatan. Izvor: @alekwatches

Pored kvaliteta koji je evidentan kada pogledate njihove satove, treba se osvrnuti i na ono što ne možemo da vidimo, a to su mehanizmi. Ako bismo za čoveka rekli da ima dobru dušu, za Maen satove možemo reći da imaju „kvalitetnu dušu“. Švajcarski mehanizmi koji pokreću Maen satove su Soprod C-125 Elaboré Grade korišćen u GMT modelu, zatim automatski mehanizam Ronda kalibra R-150 sa prikazom datuma na poziciji 3, dok se u modelima sa funkcijom hronografa koristi Top Grade ETA 2894-2 automatski mehanizam (Skymaster koji treba da izađe). Jedini japanski mehanizam koji se ugrađuje u Maen satove je Citizenov (Miyota) automatski kalibar 9122 sa funkcijom trostrukog, odnosno kompletnog kalendara sa prikazom datuma na poziciji 6, kao i dana u nedelji, odnosno meseca u godini na podbrojčanicima.

Originalan dizajn, završnica na vrhunskom nivou su samo neke od stavki koje će prelomiti kada se budete odlučili za kupovinu Hudson-a. Izvor: @alekwatches

Glavni cilj ovog Švedskog mikrobrenda je da satovi koje proizvode prevaziđu sva očekivanja kolekcionara i zaljubljenika. Da li je to stvarno tako? Apsolutno jeste! Kako to znam? Stay tuned!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.