Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Top 5 hronografa za manje od 900 evra

Štoperica – jedna od najpoznatijih dodatnih funkcija na ručnim časovnicima. Mnogi koji ulaze u svet satova za prvi sat kupuju hronograf ne znajući ni čemu služi. Privlači nas njihov dizajn, podbrojčanici koji popunjavaju brojčanik i koji mu daju neku do tad neviđenu simetriju. Uprkos tome što funkciju štoperice na satovi malo ko koristi danas ova kategorija satova uz ronilačke ostaje najpopularnija.

Danas vam predstavljam moj izbor 5 zanimljivih hronografa čija cena ne prevazilazi 900 evra! Pokazaću vam kako mehanizam nije presudan pri kupovini hronografa za ovaj novac jer estetika igra ključnu ulogu. Čik recite da ne biste kupili neki od narednih satova samo zato što nema mehanički kalibar!

BALTIC Bicompax 003 Salmon

Za ljubitelje satova manjih prečnika ovaj Baltic je sve što traže. Možda i nećete želeti da čitate dalje nakon svega što saznate o ovom hronografu a naročito nakon spoznaje koliko košta. Njihov Bicompax 003 sa prelepim salmon brojčanikom ima prečnik od 36.5mm, visinu kućišta od 13mm koja je uslovljena ispupčenim hesalit kristalom. Ukoliko ne računate staklo u debljinu sat ima svega 10mm visine. Sa razdaljinom od luga do luga od 46mm ovaj Baltic se nosi na ruci približno kao sat od 38mm.

izvor: Baltic

Sjajne tehničke specifikacije bicompax hronografa (hronografi sa dva podbrojčanika na ciferu) odlično su izbalansirane sa velikom krunicom i pečurka-pušerima. Ovaj tip dugmadi za aktivaciju hronografa je inspirisan vintage dizajnom i po mom skromnom mišljenju su najlepši! Dodatnu funkciju hronografa omogućio je kalibar Seagull ST1901 – mehanizam na ručno navijanje sa rezervom od 42h.

izvor: Baltic

Cena ovog modela na Balticovom sajtu je samo 540 evra!

FURLAN MARRI ref. 1085-A Rose Grigio

Brend koji nas sve više osvaja svojim novim satovima. Među prvima u svetu sam snimio recenziju njihovih satova a ukoliko niste predlažem da posetite ovaj link i da se bliže upoznate sa brendom. Njihov hronograf reference 1085A proizveden je u čeliku prečnika 38mm, debljine 11.3mm sa razdaljinom od luga do luga od 46mm. Skladnost i proporcionalnost su srednje ime za ovaj brend te njihovi satovi na zglobu izgledaju gotovo savršeno. Opremljeni su kožnim kaiševima a konkretno model iz ovog teksta dolazi na kaišu bordo boje.

izvor: Furlan Marri

Safirno staklo čuva ovaj prelepi dvobojni sektor brojčanik, uzdignuto je i time dodaje na debljini koja bi bila i manja od 11mm da je staklo ravno. Brojčanik je sive boje sa svetlim prstenom unutar. Na obodu cifera nalazi se skala za respiraciju. Bikompaks raspored hronografa koji je prisutan i na Balticu iznad, i koji je mnogima lepši nego onaj raspored sa tri podbrojčanika, je simetričan ostatku cifera i gotovo neprimetan zbog svetlih kazaljki.

izvor: Furlan Marri

Sat pokreće Seikov VK64 mekakvarc kalibar sa mehaničkim modulom za hronograf. Cena od 600 evra je opravdana i rekao bih sjajna prilika za sat ove lepote!

SEIKO Speedtimer SSC817

Za manje od hiljadu evra, kao što vidite, dominiraju kvarcni hronografi. Pogon se razlikuje od sata do sata: nekad je to običan kvarc u nekim slučajevima je to sertifikovani COSC kvarcni kalibar, postoje meca-quartz pogonjeni modeli i oni na solarnu energiju. Mehanički hronografi su znatno skuplji i veoma retki u cenovnom rangu u kojem pišem te sam se fokusirao na sve ostalo.

U ovu poslednju grupu, grupu solarnih hronografa, spadaju sjajni Seiko Speedtimer satovi. Ovaj model je obrađen u serijalu najbolje alternative za luksuzne satove gde sam model sa belim brojčanikom i crnim detaljima naveo kao kul zamenu za mnogo skuplju Rolex Daytonu Ceramic.

izvor: Seiko

Seiko Speedtimer se proizvodi u tri različite boje a meni je najinteresantniji model referentne oznake SSC817, kojeg odlikuje krem brojčanik. Iako sam navikao od Seika da su im satovi preko 40mm ovaj hronograf ispunjava moje prohteve te je prečnika 39mm sa debljinom od 13.3mm i razmakom između lugova od 45.5mm. Solarni mehanizam V192 pokreće ovaj sat, puni se kroz ćelije postavljene ispod podbrojčanika i ima propisana mesečna odstupanja od +/- 15 sekundi mesečno.

Ovaj Seiko košta 620 evra.

BULOVA Lunar Pilot

Sat koji je bio na Mesecu zaslužuje svoje mesto na ovoj listi. Takođe cenovno zadovoljava postavljeni kriterijum, poseduje sjajan kvarcni mehanizam i uz to podsetiće vas na jedan luksuzni model! Jeste, Speedmaster Snoopy izgled stiže na prvi a bogami i na drugi pogled. Doduše Bulova je malo veća.

izvor: Bulova

Lunar Pilot ref. 98K112 je sat prečnika 43.5mm, debljine 12mm, ali i razdaljinom od luga do luga koja iznosi 51mm. Ovo je veliki sat i na ruci se nosi baš tako kao sat od 44mm prečnika. Bulova je u prošlosti izrađivala (i još uvek izrađuje) ovaj sat sa crnim brojčanikom ali nedavno je predstavljen model sa plavim detaljima. Plava je veoma slična nijansi koja se nalazi na Speedmaster Snoopy modelu. Bezel, podbrojčanici na krem hrapavom brojčaniku kao i čudni hrono pušeri obojeni su ovom bojom.

izvor: Bulova

Nemojte da vas kvarcni mehanizam odbije pri kupovini ovog 820 evra vrednog sata. U njemu se nalazi kalibar kućne radinosti oznake NP20 koji radi na 262 kHz. To je osam puta jače od standardnog kvarcnog mehanizma i time se obezbeđuje odstupanje od svega jedne sekunde na godišnjem nivou. Ovo je jedan od najimpresivnijih kvarcnih mehanizama koji su ikada napravljeni. Njegova cena je 96.490 dinara ili 820 evra.

CERTINA DS Action

Ovaj naziv rezervisan je za ronilačke Certina satove. Ali ako vam uz ronilačke karakteristike ponudimo i hronograf funckiju da li biste ga odbili? Mislim da znam odgovor na ovo pitanje. CERTINA DS Action Chronograph je 43mm veliki sat sa funkcijom štoperice koja dolazi u titanijumskom kućištu i na titanijumskoj narukvici! Izdvojio bih još safirno staklo i vodootpornost od 300m. Sada kada sam vam nabrojao sjajne karakteristike prešao bih na dizajn. 

Iako glomazan ovaj sat se lepo nosi na ruci a pre svega zbog malih lugova i zbog titanijuma. Sat je zahvaljujući ovom materijalu lakši nego oni čelični iste veličine. Certina se potrudila da uklopi boje, jer kao što znate titanijum je tamniji od čelika. Brojčanik ovog sata je sive boje sa diskretnim ali lako uočljivim podbrojčanicima. Ono u čemu je Certina definitivno pogrešila jesu veliki arapksi časovni indeksi koji samo čine ovaj sat natrpanim.

izvor: Certina

Skrenuo bih pažnju i na previše teksta na već dovoljno zauzetom brojčaniku ali kvalitet ovog sata je na prvom mestu. Teško da može bolji hrono-dajver da se kupi za ovaj novac. Estetiku ostavljam vama na sud, svoje sam rekao. Treba još da vam spomenem da je ovo sertifikovani COSC mehanizam, kvarcni kalibar Eta G10 212 i da mu je cena oko 875 evra.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.