Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Sat koji izgleda mnogo skuplje nego što jeste – Baltic MR01

Baltic MR01 košta samo 550 evra!

Elegantni satovi su nam potrebni. Mislio sam da sam završio sa kupovinom satova za ovu godinu kada se pravo niotkuda pojavio Baltic MR01, koji posmatram već godinu dana. Nisam mogao da odolim i zato danas čitate recenziju mog novog sata u kolekciji.

Baltic je francuski mikrobrend u svetu satova koji pravi zanimljive i kvalitetne satove u poslednjih 20 godina. Široj publici su postali poznati nakon lansiranja GMT model koji je zaista dobar, ali pravu svetsku slavu stiču tek nakon lansiranja MR01-model koji sam pridodao svojoj kolekciji.

Baltic MR01 na kožnom kaišu; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Pre nego pređem na iskrenu recenziju moram vam reći ovo. Baltic svoje satove sklapa u Francuskoj, ali devlove nabavlja iz tri različite regije: kućište i mehanizam stižu iz Hong Konga, kaiševi se proizvode u Franckuskoj, a ostali detalji stižu iz Italije. Brend Baltic o ovome otvoreno komunicira sa publiku i ne krije da je veći deo delova iz Hong Konga. Većina ostalih mikrobrendova krije poreklo delova za satove, ali ne i Baltic.

MR01 je novi model u njihovom portfoliju i slobodno mogu da kažem da je najpoznatiji. Sve količine su rasprodate nakon lansiranja ovog modela, koji se pravi sa sivom, plavom i losos bojom cifera. Ja sam odabrao salmon dial (losos boja cifera-rozikasta boja), jer sam oduvek u kolekciji želeo da imam neki brojčanik u ovoj rozikastoj boji. U svetu vintage satova ova boja je zaista posebna i uglavnom se nalazi na skupocenim modelima Patek Philippe.

Kopča na Baltic MR01; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Baltic MR01, što je skraćenica za Mikro Rotor, je model koji se prodaje jedino putem njihovog sajta i može se isključivo tu poručiti. A onda čekate. I čekate (mislim ako ste u srbiji ili na balkanu). Cena satova je 550 evra kada ih poručujete putem sajta, ali su već u preprodaji dostigli i cenu od 1.000 evra na nekim mestima.

Veličina je bitna

Radi se o 36mm velikom čeličnom satu čiji je raspon od luga do luga 44mm. To su savršene proporcije za moj zglob obima 18.7cm. Debljina sata je ispod 10mm, tačnije 9.8mm. Kada sam ga gledao na slikama delovao mi je tanje, ali zapravo ovih 9.8mm nije toliko veliko za elegantant sat. Tako mała debljina dolazi od mikrorototra u mehanizmu. O tome malo kasnije.

Baltic MR01 je prečnika 36mm; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Kućište je lepo polirano i završna obrada za sat u ovom cenovnom rangu je zaista odlična. Nemam zamerku. Pogotovo mi se dopada završna obrada kazaljki i Brege brojeva (Breguet numerals-numerički časovni indeksi) na ciferu, brojke su besprekorno ispolirane. Brušeni čelik se pojavljuje u centralnom delu kućišta na boku dok je visoko sjajno poliranje prisutno odozgo, kada gledate na sat i na padajućim lugovima. 

Časovni indeksi i kazaljke su odlično ispolirani; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Tu dolazimo do prve mane ovog sata: bezel. Toliko je dobro ispoliran i uglačan da je gotovo nemoguće da bude čist i bez ogrebotina. Ogrebotine dobija, jer je po mom mišljenju preširok, te je izložen udarcima često, mnogo češće nego da je urađen malo uže. Prljanje je rezultat svakodnevnog nošenja i to me toliko ne brine, ali ume da pokvari trenutak naročito onaj u kojem želim da fotkam sat.

Ogrebotine na bezelu su lako vidljive; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Estetika iznad tehničkih odlika

Cifer je na onom satu i alfa i omega. Verujem da cifer prodeje ove Baltic modele. Kućište nije toliko atraktivno, ali u kombinaciji sa hrapavim salmon ciferom ovaj sat izgleda mnogo skupo. To je efekat koji može da donese samo losos brojčanik. Minutna pruga okružuje brege brojke, kazaljke i malu sekundaru. Ona je na ovom satu smeštena između pozicije 6 i 9. Mala sekundara je odlična jer razbija simetriju cifera pogotov ako se nalazi na netipičnoj poziciji (tipičnom se smatra pozicija 6). Unutar oivičene sekundare nalazi se niz koncentričnih krugova sve do samog centra. To ukazuje Balticovu želju da ciferom nadomeste neke male nedostatke i verujem da su uspeli, jer je bar 90% kupaca sat pazarilo samo zbog cifera.

Hrapava tekstura losos cifera; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Kineski Mehanizam

Par reči o mehanizmu. Napomenuo sam da je Baltic otvoren po pitanju porekla delova. Ne kriju da mehanizam dolazi iz Hong Konga, tačnije radi se o Hangzhou kalibru 5000A sa rezervom od 42h. Ovo je u teoriji rezerva dok se u praksi ovaj automatski mehanizam pokazao lošije. Realna rezerva je negde malo preko 24h. Više o samom mehanizmu i mom iskustvu sa njim možete čuti u video recenziji ovog sata ovde.

Automatski mehanizam pokreće Baltic MR01; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Šta je mikrorotor? To je mali rotor automatskog mehanizma putem kojeg se sat navija. Kod automatskih mehanizama navkli smo na glomazne rotore koji popunjavaju bar jednu polovinu pozadine kućišta. Mikrorotor sa druge strane vizuelno je lepši, atraktivniji, omogućava kompaniji da napravi tanji kalibar, jer se rotor nalazi utisnut unutar mehanizma, a ne van (kao što je to slučaj sa regularnim velikim rotorima). Druga prednost ješte mogućnost ukrašavanja mehanizma. 

Završna obrada mikrorotora automatskog mehanizma; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Iako je završna obrada mostića i rotora rađena pod mašinom urađena je i više nego dobro. Zaista nisam skoro video ovako dobru završnu obradu kalibra na satu do 1.000 evra. Mogu da se usudim da kažem da ovakvu obradu nemaju ni skuplji satovi, čak i oni iz kategorije luksuznih. Ovo bih naveo kao veliki plus i još jedan detalj koji je prelomio da kupim Baltic MR01. Ja sam osoba koja voli estetiku i njoj podređuje veći deo uslova pri odabiru satova, jer da sam gledao tehničke karakteristike ne bih se toliko zalepio za ovaj Baltic.

Završna obrada mehanizma je za svaku pohvalu; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Na satu se nalazi Hesalite kristal, nešto najsličnije pleksiglasu. Znači nema safira što je pomalo razočaravajuće. Takođe vodootponost je minimalna. Krunica nije ušrafljujuća i ona je možda najveći tehnički promašaj ovog sata. Premala je. Jednostavno nemoguće je sa lakoćom operisati krunicom. Kada je izvučem u poziciji za podešavanje vremena mučim se da je okrenem u bilo kom smeru, jer moji prsti obuhvataju kućište sata.

Moje mišeljenje o satu

Hodinkee je ovaj sat nazvao ‘’estetskim pobednikom’’. Slažem se sa njima. Dimenzija, cifer, layout brojčanika i njegova boja plus lepi lugovi čine da je ovaj sat pravi pobednik u estetskom smislu. U tehničkom smislu i nije baš pobednik. Neodstatak je mala rezerva rada, mala krunica koja mora biti malo veća i na kraju neprijatan zvuk koji se čuje kada sat uzmete u ruku. Dok ga nosite ništa nećete čuti osim mikrorotora i to u nekim momentima. Ali kada sat skinete sa ruke i dva tri puta pipnete staklo ili poleđinu kućišta čućete kao da je neki deo otpao. Taj deo mi najviše smeta na ovom Balticu. Ako želite da čujete kako to zapravo zvuči pre nego porulite sat pogledajte video ovde.

Baltic MR01 je jedan od najfotogeničnijih satova sa kojima sam se susreo do sada;
autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Ja sam moj MR01 platio 700 evra. To znači da sam platio 150 evra preko salonske cene za ovaj model. Ovo je prvi sat koji sam u životu platio više nego što košta u radnji. U ovom slučaju me za to nije briga, jer mi se sat mnogo svideo i premija od 150 evra je zanemarljiva jer sam dobio sat koji sam želeo. U poslednjem dropu pokušao sam da naručim Baltic ali bih čekao isporuku do avgusta 2023. godine. Toliko nisam čekao ni na Oyster Perpetual 36mm. Tada sam definitivno odlučio da ću ga platiti više samo da ga dobijem.

Kome bih preporučio ovaj sat

Svako ko želi da bude drugačiji treba da potraži jedan Baltic. Ne mislim samo na MR01. Istražite ovaj brend i dopašće vam se jedan ako ne i više njihovih satova. MR01 vam treba ukoliko ste kao ja od onih kojima estetika radi o glavi. Dopašće vam se svaki ćošak ovog cifera i mogućnost da menjate kaiševe svih boja, jer na salmon cifer sve ide. Dimenzija od 36mm nije za svakoga, ali elegantan sat treba da bude baš ovakav. Nećete se pokajati. Ukoliko se dvoumite pogledajte moju recenziju na Youtube kanalu gde će vam se sat još više približiti. Naročito onaj deo oko neprijatnog zvuka.

Mnogo zabave za malo novca-tako bih opisao ovaj Baltic; autor fotografije: Sat na Ruci Watch Media/iDook media

Sve u svemu ovo je prava kupovina sa kojom sam zadovoljan. Ovim zatvaram ovu divnu godinu u kojoj sam mnogo toga poklonio, većinu prodao i kolekciji dodao dva super sata: OP36 sa tirkiznim ciferom i ovaj Baltic MR01. Uživajte u satovima i nosite ih, menjajte sa prijateljima i razmenjujte iskustva. U tome je čar kolekcionarstva. Recenzije poput ovih vam služe samo da uživate u onome što nemate priliku da vidite svaki dan i da se potencijalno zaljubite u nešto novo!

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.