Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Audemars Piguet predstavio novi Code 11.59, najbolji do sada

Ovo je godina u kojoj Audemars Piguet pokazuje šta zna i može!

Svetu je sinoć predstavljen novi model u okviru ne tako popularne serije Code 11.59. Audemars Piguet se odlučio da čuvenu funkciju koja nije u proizvodnji od 2003. godine ponovo vrati u svoj portfolio, ali ne u okviru Royal Oak-a modela kako se očekivalo. Code 11.59 Starwheel ref. 15212NB kako glasi pun naziv ovog noviteta ima potencijal da promeni kurs u kojem se kreće prodaja ove nepopularne serije.
O čemu je zapravo reč?

Novi Code 11.59 sa Wanding-Hours tehnikom prikaza vremena; izvor fotografije: Audemars Piguet

Code 11.59

Nova serija satova pod oznakom Code 11.59 lansirana je 2019. godine i u prvom trenutku naišla je na oštre kritike javnosti, koja nije birala reči da predstavi koliko je ovaj sat zapravo promašaj za AP (skraćenica za pun naziv ovog brenda). Naime, Audemars Piguet-u je bio potreban model koji će skrenuti ljudima pažnju u potrazi za adekvatnim AP-om za kolekciju a da to nije Royal Oak. Zasigurno najpopularniji AP-ov model svih vremena nije imao konkurenciju, a kako stoje stvari neće je ni imati.

Audemars Piguet Code 11.59 iz 2019. godine; izvor fotografije: Audemars Piguet

Izbacivši Code 11.59, koji se zasnivao na principu only time (samo vreme-analogni prikaz vremena na ciferu bez centralne sekundare), ova kompanija nije postigla željeni efekat, ali je nastavila da razvija pomenutu seriju. Tako smo u godinama za nama videli odlične hronografe i perpetual kalendare, koji su polako ali sigurno menjali utisak i mišljenje publike u svetu satova. Onda se dogodio ovaj novitet koji će zacementirati Code 11.59 kao nešto što je horologiji i Audemars Piguet-u bilo potrebno.

Starwheel DNK

Starwheel tehnika prikazivanja vremena se zasniva na izradi diska za koji je pričvršćen izvestan broj satelita na kojima su ugravirani numerički časovni indeksi. Krećući se u krug ovi sateliti pokazuju koliko je sati. Preteča ove tehnologije izrade prikaza vremena jeste kaminski sat iz 17-og veka koji je izrađen po porudžbini Pape Aleksandra VII. Naime, Papa je imao problema sa spavanje i poručio je noćni sat koji ne otkucava časove, te je 1683. godine čovek po imenu Pietro Tomasso Campani izumeo i napravio prvi časovnik sa ovom komplikacijom, koji se danas čuva u Britanskom Muzeju. Pietrov sat imao je niz diskova koji su se kontinuirano kretali u krug pokazujući tačno vreme, što je za 17. vek bila revolucija, a Papa je počeo mirno da spava.

Noćni sat sa diskovima za prikaz vremena, 1683. godina; izvor fotografije: British Museum

U uvodu sam spomenuo ovu novu funkciju na referenci 15212NB. Zapravo ona i nije toliko nova imajući u vidu da je Audemars Piguet proizvodio ručne satove sa istom komplikacijom između 1991. i 2003. godine. U tom periodu napravljeni su neki od najboljih i najlepših satova sa ovim načinom prikaza vremena. Napomenuh u rečenici pre ”ručne satove”, jer je AP proizvodio i džepne modele sa zvezdanim točkovima sredinom prošlog veka.

Zadatak za vas pre nastavka čitanja: Da li znate koliko je sati na slici ispod?

Koliko je sati? izvor fotografije: Audemars Piguet

Ovo je veliki sat!

U poređenju sa vintage modelima iz 90-ih godina kada je prečnik sata bio (pravih) 36mm, savremena izvedba starwheela ima prečnik 41mm. Kućište je napravljeno od belog zlata u takozvanoj ”sendvič” tehnici, jer je unutrašnji deo kućišta izrađen od crne keramike. Veoma domišljato i vizuelno veoma lepo. Svakako nesvakidašnja kombinacija materijala, jer malo ko je do sada uparivao belo zlato i keramika. Zbog sendvič tehnike kućište je malo deblje i iznosi 10.7mm.

Kombinacija belog zlata i keramike; izvor fotografije: Audemars Piguet

Prečnik od 41mm je opravdan i veoma lep na ovom satu, jer ga je Audemars Piguet zamislio kao savremeni novitet. Idući u korak sa vremenom napravili su sjajno ukomponovan sat i dobro je što su odabrali baš Code 11.59, a ne Royal Oak da ponovo plasiraju wandering-hours (wandering bi se najbolje preveo kao lutajući sistem časovnih diskova).

Audemars Piguet Starwheel iz 90-ih godina; izvor fotografije: Amsterdam Vinatge Watches

Poleđina kućišta je prozirna sa safirnim staklom kroz koje se vidi novi kalibar 4310, automatrski mehanizam kućne radinosti koji obezbeđuje rezervu od 70 časova. Ovaj mehanizam došao je kao nadogradnja kalibra 4309 koji je raspolagao istom rezervom. Novi mehanizam je ujedno i najveći koji Audemars Piguet proizvodi sa prečnikom od 32mm!

Poleđina kućišta na novom Code 11.59; izvor fotografije: Audemars Piguet

Svemir na brojčaniku

Na novitetu Code 11.59 cifer igra ključnu i centralnu ulogu. Tri satelita su povezana na centralni disk koji pravi jedan pun okret na svaka 3 sata. Na svakom pojedinačnom satelitu ispisano su 4 broja iznad kojih se nalazi mala strelica koja je uperena na minutni poludisk na poziciji između 10 i 2.
Odgovor na pitanje ”koliko je sati” je da je na slici iznad vreme: 10 časova i 23 minuta.

Prelepi cifer, koji je urađen sa motivom zvezdanog neba, doprinosi eleganciji ovog modela i sigurno će ljubiteljima modernih satova zapasti za oko. Komplikacija starwheel u osnovi doprinosi zapetljanosti brojčanika, koji je pretrpan raznim detaljima, polugama, diskovima, strelicama i brojevima. Zaista mnogo toga se tu dešava, aliAudemars Piguet se ne bi smatrao jednom od tri najveće firme na svetu kada ovo ne bi jednostavno rešavao.

Cifer je fantastičan; izvor fotografije: Audemars Piguet

Disk na kojem su sateliti je gotovo neprimetan. Sateliti su u crnoj boji što se odlično slaže sa zvezdanom podlogom, koja je svetlije boje. Na ovaj način AP je želeo (i uspeo) da onoga ko gleda u sat odmah obuzme osećaj dubine svemira i njegovog crnila. Zvuči pomalo morbidno, ali u crnilu svemira ima nečeg lepog zbog njegove neistraženosti i tajanstvenosti i AP je to preneo na ručni sat!

Cena i dostupnost

Model je dostupan u AP buticima i prodavaće se za 48.000CHF. Cena je razumna i opravdana, pre svega imajući u vidu korišćenje dva različita i nespecifična materijala, a onda i samu komplikaciju.

Ovu cenu možemo porediti i sa vintage modelima iz 90-ih godina. Njihova cena na tržištu kreće se između 40.000-70.000 evra u zavisnosti od konfiguracije i retkosti. Ljubiteljima vintage satova će svakako stariji modeli ostati bliži srcu što zbog dimenzije od 36mm što zbog jednostavnijeg cifera. Neretko su se vintage starwheel modeli radili sa providnim satelitskim diskovima na ciferu koji su, po mom mišljenju, lepši od onih koji se nalaze na novoj referenci. Na kraju sve je stvar ukusa i verujem da će svako od vas pronaći kako one dobre tako i one manje dobre strane novog Code 11.59 Starwheel modela.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.