Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Citizen Eco-Drive Chrono: Pulsometar

Predstavljamo najnoviju liniju Citizen Eco-Drive sa Hronograf funkcijom i pulsnim mjeračem

Početkom januara smo objavili tekst o najnovijim Citizen Eco-Drive hronografima sa ’’Panda’’ brojčanicima. Manje od 20 dana kasnije Citizen proširuje ovu liniju uvođenjem četiri nova modela za evropsko tržište. Novi modeli imaju blago izmijenjeni dizajn sa jednom drugačijom funkcijom u odnosu na prethodni model i smješteni su u Citizenovu kolekciju Chrono Outdoor.

Citizen official

Svi modeli dolaze u čeličnom kućištu dimenzija 43mm i debljinom od 11,66mm sa vodootpornosti od 100m i zatvoreno je klasičnim mineralnim kristalom. Jedan od predstavljena četiri modela je sa crnim PVD premazom dok su ostali u standardnoj boji brušenog čelika.  Takođe, kao i prethodni modeli, i ovaj ima fiksirani chapter ring sa kompas skalom.

Razlika novih modela u odnosu na januarske jeste boja i materijal bezela i skala na bezelu. Bezel novih modela je izrađen u istom tonu kao i kućište i na sebi ima skalu pulsnog mjerača. Pulsni mjerač služi kao alat za mjerenje pulsa i u prošlosti su se modeli sa ovom skalom prodavali kao tool watch (sat alat) za doktore. Ovdje ćemo u kratkim crtama objasniti kako radi pulsni mjerač na hronografu:

CA4600-89A; Citizen official

Pulsni mjerač možete koristiti kako biste izmjerili približan puls (broj pulsa u minuti) u kraćem vremenskom periodu. Puls predstavlja ritmičko proširenje i skupljanje arterija koje se javljaju kao odgovor na otkucaje srca. Normalan puls varira u zavisnosti od starosti, fizičke aktivnosti i drugih faktora, ali uobičajeno se kreće između 60 i 100 otkucaja u minuti u mirnom stanju.

CA4605-85L; Citizen official

Mjerenje pulsa sa hronografom

1. Počnite brojati puls kada pokrenete hronograf.
2. Zaustavite hronograf kada izbrojite 30 otkucaja (broj za zaustavljanje je ispisan na bezelu na poziciji 12)
3. Vrijednost na koju pokazuje kazaljka hronografa je približan puls u minuti.
(Na primjeru sa slike puls u minuti je otprilike 80)

Citizen official

Brojčanici noviteta u skladu sa Citizenovom praksom su besprijekorni i odlično se uklapaju u cjelokupan dizajn ovih modela.  Novi modeli su predstavljeni sa bijelim, crnim, vojno-zelenim i tirkiznim brojčanikom. Na bijelom i tirkiznom brojčaniku se nalaze dva kontrastna podbrojčanika i podbrojčanik sa sekundarnom kazaljkom koji je urađen u istoj boji kao cifer, dok su podbrojčanici na crnom i zelenom modelu iste boje kao i brojčanik. Kazaljke i indeksi su ispunjeni luminacijom i poznavajući japanske proizvođače tu je kvalitet izrade neupitan.

CA4600-89E; Citizen official
CA4600-89X; Citizen official

Citizen oprema sve navedene modele svojim in-house Eco-Drive kalibrom B620. Eco-drive B620 ima funkciju datuma smještenu na poziciji između 4 i 5, kao i hronograf podbrojčanik od 60 minuta i indikator 24 časovnog vremena. Zahvaljujući impresivnoj Eco-Drive tehnologiji Citizen-a, nisu vam potrebne baterije jer ovaj sat koristi svjetlost za punjenje mehanizma. Autonomija potpuno napunjenog sata iznosi 270 dana čak i kada je potpuno odložen u tami. Što se tačnosti tiče, Citizen navodi da mehanizam ima odstupanje od ±15 sekundi mjesečno.

Citizen official

Citizen Eco-Drive Hronografi sa pulsometrom su odličan dodatak njihovim hronografima, a upotreba pulsnog mjerača na bezelu je dodatni plus koji ih odvaja od konkurencije.

Novi Citizen Eco-Drive hronografi će prvo biti dostupni u Španiji  po cijeni od otprilike 220 eura.
Za više informacija o dostupnosti i specifikacijama, posjetite zvaničnu Citizen web stranicu.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.