Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Citizen ”odgovor” Seiku za Grand Seiko

Da li ste znali za Citizenovu liniju luksuznih satova? Predstavljam vam njihove novitete koji će vam promeniti mišljenje (na bolje) o ovom brendu.

Seiko je sa svojim Grand Seikom zauzeo poziciju najpoznatijeg luksuznog sata koji dolazi iz Azije. Tu dileme nema, tačka! Ipak u istoj zemlji jedna druga, konkurenstka grupacija, svima nama poznata kao Citizen, proteklih godina radila je na razvitku luksuzne serije svojih satova i polako upoznaje svet sa njima. Nedavno su predstavili dva noviteta u okviru serije The Citizen kolekcije. O njima više reči u nastavku.

izvor: Citizen

Materijal od kojeg su proizvedena dva noviteta The Citizen kolekcije jeste titanijum u posebnoj leguri i posebnom završnom obradom koja jednom od dva noviteta daje toplu boju roze zlata. Prvi problem na koji sam naišao u slučaju ovih satova jeste njihov naziv i njihov podnaziv (naziv modela). Citizen se najmanje potrudio oko ovoga te je luksuzne satove nazvao gotovo identično kao jeftinije modele te reč THE CITIZEN ne mogu ni da prevedem na naš jezik. Drugi problem jeste oznaka modele. Nisu se potrudili da ovim zaista prelepim satovima dodaju adekvatana naziv već je svaki od njih obeležen običnom referentnom oznakom: AQ4100-22W i AQ4106-00W.

izvor: Citizen
izvor: Citizen

Zajednička odlika oba noviteta su novi brojčanici koji su inspirisani japanskim ukrasnim papirom pod nazivom Washi Papers. Papir u bojama koji je par puta čvršći od običnog se u japanskoj kulturi pretežno koristi za izradu ukrasnih elemenata a Citizen ga je iskoristio, ukrasio i postavio na brojčanik. Odlika ovih brojčanika je takođe da je cifer delom proziran i kroz isti prolaze sunčevi zraci koji napajaju sat neophodnom solarnom energijoim.

izvor: Citizen
izvor: Citizen

Kućište je prečnika 38.5mm sa debljinom 12.2mm a vizuelni identitet zaista na prvi pogled odaje utisak ”aha, ovo je veoma slično Grand Seiku”. U tome nema ničeg lošeg. Razlika između The Citizen i Grand Seiko leži u mehanizmu i u brojčanicima. The Citizen AQ4106-00W i AQ4106-22W pokreće njihov mehanizam na solarno punjenje A060 koji ima neverovatnu preciznost od +/- 5 sekundi na godinšnjem nivou. Takođe ima sposnosbnost rada 18 meseci bez izvor svetlosti dok se putem krunice može setovati samo časovna kazaljka kako bi preciznost one minutne ostala na visokom nivou. Zaista sjajan kalibar čija je preteča patentirani Eco-Drive.

izvor: Citizen
izvor: Citizen

Kazaljke, indeksi i otvor za datum na poziciji 3 su visokog poliranja i da, podsećaju na Grand Seikove. Nažalost ne mogu da se oduprem tom utisku. Vodootpornost ovih elegantnih satova na kožnom kaišu je 100m a staklo koje prekriva cifer je od safira. Cena je na visini zadatka. Model za zelenim brojčanikom (neko će videti i plavu… mrzim ovu nijansu koja je između) i čija je ref oznaka AQ4106-22W je 3.925$ dok je AQ4106-00W u boji roze zlata 4.125$.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.