Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Citizen slavi 100 godina sa limitiranim džepnim satom

U čast stogodišnjice prvog Citizen sata predstavljeno je specijalno izdanje džepnog sata NC2990-94A

Ove godine Citizen proslavlja 100 godina od predstavljanja svog prvog sata sa ovim imenom. Prvi model sa ovim imenom je bio džepni sat, predstavljen 1924. godine sa mehanizmom na ručno navijanje – kalibar 16. Taj prvi model postavio je temelje za sve nihove buduće satove, odlikujući se preciznošću, izdržljivošću i privlačnim dizajnom.

Model iz 1924. godine; izvor: Citizen

U čast ovog značajnog jubileja, Citizen predstavlja specijalno limitirano izdanje džepnog sata model NC2990-94A. Ovaj sat nije samo omaž počecima, već je simbol nove ere za ”Građane”, spajajući klasičnu estetiku sa savremenim tehnološkim dostignućima.

izvor: Citizen

Dizajn ovog džepnog sata osmišljen je da odražava klasičnu ljepotu prvog sata dok istovremeno uvodi moderne elemente. Kućište ima prečnik od 43.5 mm i debljinu od 13.4 mm, što ga čini idealno kompaktnim za nošenje. Kućište je izrađeno od titanijumske legure, pružajući izvanrednu otpornost uz minimalnu težinu i zatvoren je sa sferičnim safirnim staklom. Ovaj posebni model dolazi na pletenoj vrpci od čiste japanske svile u dubokoj indigo boji. Stil u kojem je izrađena ova vrpca je tradicionalna japanska tehnika koja se zove Kumihimo.

izvor: Citizen

Brojčanik specijalnog izdanja džepnog sata Citizen NC2990-94A izrađen je sa velikom pažnjom prema detaljima. Brojčanik je izrađen elektroformiranom tehnikom radi dobijanja jedinstvenog uzorka koji podsjeća na teksturu ručno izrađenog papira. Površina brojčanika premazana je prozirnim lakom i polirana, što stvara trodimenzionalni efekat i daje osjećaj dubine. Arapski brojevi i podbrojčanik za malu sekundaru na poziciji 6 dodatno naglašavaju klasičan dizajn, dok plave kazaljke u Breguet stilu pružaju elegantan kontrast u odnosu na ploču u boji slonovače. Ovaj spoj tradicionalnih elemenata i modernih tehnika daje izuzetno čitljiv i vizuelno privlačan brojčanik.

izvor: Citizen

Srce jubilarnog Citizena čini mehanizam na ručno navijanje Cal. 0270. Ovaj mehanički kalibar razvijen je specijalno za obilježavanje 100. godišnjice prvog njihovog modela i kombinuje klasični dizajn i napredne tehnologije. Opremljen slobodno oscilirajućim balansnim točkom, ovaj mehanizam postiže visoku tačnost od -3 do +5 sekundi dnevno što premašuje i stroge standarde za hronometre. Sa frekvencijom od 28.800 vibracija po satu i rezervom snage od 55 sati, Cal. 0270 nudi izvanredne performanse.

izvor: Citizen

Majstori iz Citizena su posebnu pažnju posvetili ukrašavanju Cal. 0270 koji je prava poslastica za ljubitelje finih detalja. Mostovi mehanizma su dekorisani prepoznatljivim Côtes de Genève šarama koje se niježno talasaju i dodaju eleganciju svakom pogledu kroz prozirni poklopac kućišta. Dijamantski brušene ivice mostova i osnovne ploče stvaraju prekrasne refleksije svetlosti, dok perlage, kružni uzorci prekrivaju osnovnu ploču dodatno ističući sofisticiranost ovog sata. Svaki detalj je pažljivo izrađen, naglašavajući posvećenost ne samo funkcionalnosti, već i estetskoj privlačnosti. Ovaj sofisticirani mehanizam predstavlja spoj Citizen-ove stoljetne tradicije i moderne inovacije.

izvor: Citizen

Svaki NC2990-94A prolazi rigorozne testove kvaliteta prije nego što napusti fabriku. Svi satovi su podvrgnuti detaljnim inspekcijama tokom 17 dana, pri čemu se proveravaju u šest različitih položaja i na tri različite temperature. Ovaj pažljivi proces testiranja osigurava da svaki sat zadovoljava visoke standarde preciznosti i izdržljivosti. Kao potvrda kvaliteta, svaki sat dolazi sa zvaničnim sertifikatom o ispitivanju, čime se garantuje da je prošao sve interne kontrole ovog japanskog proizvođača.

izvor: Citizen

Model NC2990-94A je specijalno ograničeno izdanje koje obilježava 100 godina prvog Citizen sata, sa samo 100 primjeraka i bit će dostupan krajem 2024. godine. Ovaj ekskluzivni časovnik dolazi u luksuznom pakovanju zajedno sa sertifikatom o kontroli kvaliteta. Cijena ovog kolekcionarskog sata iznosi 9.000 američkih dolara, što dodatno naglašava njegovu vrijednost i rijetkost.
Za više informacija posjetite zvanični web sajt Citizena.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.