Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Građani vladaju pop kulturom

Predstavljamo saradnju između Citizena i Disneya kroz satove inspirisane Disneyem, Marvelom i Star Warsom

Disney je postao neprikosnoveni vladar pop kulture 21. vijeka, osvajajući srca miliona širom svijeta kroz svoje kultne animacije, poput Mikija Mausa, Paje Patka i Disneyevih bajki. Njihova djela ne samo da su obilježila generacije, već su i oblikovala način na koji razmišljamo o pop kulturi. Kroz svaku priču, lik i pjesmu, Disney je uspio da prenese univerzalne vrijednosti i emocije koje povezuju ljude širom svijeta. Uzimajući u obzir njihovu sposobnost da stvore magiju na ekranu, nije iznenađujuće što su uspjeli da prošire svoj uticaj i na druge medije i industrije.

 Disney+ official

Disney je uspio da preuzme pod svoje krilo neke od najvećih franšiza u modernoj istoriji, uključujući Marvel, sa svojim bogatim univerzumom superjunaka, Star Wars, koji je postao sinonim za epsku naučnu fantastiku, i Avatar Jamesa Camerona, koji je postao jedan od najgledanijih filmova sa najvećom zaradom ikada. Sve ove franšize sada su pod Disneyjevom kapom, što svjedoči o njihovom neosporivom uticaju i moći u zabavnoj industriji.

izvor: Audemars Piguet
izvor: Audemars Piguet

Disney je iskoristio svoju ogromnu popularnost, te se osim industrije zabave proširio i na svijet mode, pri čemu su njihovi likovi postali neizostavan dio outfita. Danas možemo vidjeti na svakom koraku odjeću, majice, aksesoare sa Disneyjevim likovima, likovima iz Star Warsa ili Marvela. Ovaj korak nije samo bio potez ka modnoj industriji, već i strategija za dodatno povećanje njihove zarade, prateći trendove i preferencije publike koja žudi za vezivanjem sa omiljenim likovima iz ovog svijeta.

Trend Disney brendiranja nije zaobišao ni svijet satova, gdje su luksuzni brendovi kao što su Audemars Piguet i Gerald Genta izbacili kolekcije satova sa motivima omiljenih likova iz Disneyjevog svijeta. Imali smo priliku da vidimo limitirane serije AP Black Panther i Spider-Mana, kao i Gerald Genta satove sa likom najpoznatijeg miša. Ovaj spoj luksuza i zabave nije samo estetski, već predstavlja i način da ljubitelji satova pokažu svoju naklonost prema omiljenim Disneyjevim junacima na elegantan način.

Ipak, jedan brend se posebno istakao u saradnji sa Disneyem, iskoristivši popularnost Disneyjevih likova da stvori jedinstvene kolekcije satova. Naravno, ovdje govorimo o Citizenu i njihovoj kolaboraciji sa Disneyjem kroz popularnu seriju satova. Kroz pažljivo planiranu saradnju, Citizen je predstavio preko sto satova inspirisanih omiljenim Disneyjevim likovima, pružajući ljubiteljima satova priliku da nose svoje omiljene junake na svom zapešću. Ova saradnja je pokazala sposobnost Citizena da se prilagodi trendovima i preferencijama publike i dodatno proširi svoju kreativnost.

izvor: Citizen

Saradnja između Disneya i Citizena manifestuje se kroz nekoliko serija satova, od kojih su najpoznatije one inspirisane Disneyjevim animiranim likovima poput Mikija Mausa i Paje Patka. Pored toga, tu su i serije inspirisane Disney princezama i negativcima, kao i serije inspirisane popularnim franšizama poput Marvela, Star Warsa, Avatara i drugih. Ove serije satova predstavljaju spoj visokog kvaliteta izrade s detaljima koji odašilju prepoznatljive elemente iz svijeta Disneyjevih filmova, što ih čini omiljenim izborom ne samo za ljubitelje satova već i za ljubitelje Disneyjevih priča. Prema mom poslednjem brojanju, ova saradnja je donijela preko 100 modela i iako nemamo dovoljno prostora da ih sve detaljno obradimo, osvrnućemo se na neke od najzanimljivijih modela koji su privukli našu pažnju.

Svaki od satova kolaboracije Citizena i Disneyja slavi jedno doba od 1920-ih do današnjice.

izvor: Citizen

Citizen je vrlo pametno predstavio tehnička rješenja ovih satova te je predstavio satove sa Eco-Drive tehnologijom i kvarcnim mehanizmima, omogućavajući tako visok kvalitet satova uz pristupačnu cijenu.

Iako možda nije najzanimljiv model, ne možemo započeti predstavljanje modela iz ove kolaboracije, a da ne pomenemo možda i najznačajniji model – Steamboat.

Steamboat Willie 1928 AW1788-07W

Animirani film “Steamboat Willie” predstavlja značajan momenat u istoriji animacije, budući da je to prvi film u kojem se pojavio Miki Maus. Ovaj film nije samo označio početak karijere najpoznatijeg miša, već i početak Disneyjeve imperije. Stoga je sat inspirisan ovim filmom možda i najznačajniji u kolekciji jer simbolizuje početak putovanja koji je doveo do stvaranja čitavog Disney svijeta kakav poznajemo danas.

izvor: Citizen

Iz Citizena su istakli da sat “Steamboat Willie” odaje počast crtanoj kratkometražnoj animaciji iz 1928. godine, koja je bila prva takve vrste sa sinhronizovanim zvukom. Ovaj sat, prečnika 40 mm, dolazi sa kućištem od nerđajućeg čelika srebrne boje i zlatnim detaljima i crnim kožnim kaišem. Na brojčaniku ovog modela nalazi se animacija Mikija iz animiranog filma “Steamboat Willie”, koja dodatno naglašava povezanost s istorijskim trenutkom kada se Miki prvi put pojavio na velikom platnu. Ova detaljna animacija dodaje poseban šarm i autentičnost ovom modelu, čineći ga ne samo satom, već i dijelom Disneyjeve istorije koju možete nositi na zglobu. Cijena ovog modela iznosi 275 EUR.

Donald Duck AW1790-05W

Paja Patak je debitovao u crtanim filmovima 1934. godine u “Silly Symphony” i “The Wise Little Hen”. Novi Citizen i Disney sat inspirisan Pajom prikazuje lik kako pokušava da pobegne od ajkule, kao omaž crtanoj kratkometražnoj animaciji “Sea Scouts”.

“Donald Duck je omiljeni lik za rad jer ima toliko različitih raspoloženja koja su uvijek zabavna za crtanje, posebno rani Donald Duck iz 1930-ih. Kada sam vidio plavi brojčanik sata, moj mozak je rekao, ‘uradi nešto nautičko’, i odmah sam došao na ideju teme s ajkulom,” izjavio je dizajner Jeff Shelley.

izvor: Citizen

Sat je prečnika 42 mm i ima brojčanik u tamno plavoj boji sa kaišem od tamno plave kože i kontrastnim žutim šavovima. Grafika ajkule na brojčaniku i indeksi urađeni su luminacijom i svijetle u mraku. Ovaj sat sa Pajom i nautičkom tematikom je vodootporan do 100 metara i cijena mu iznosi 270,00 EUR.

Mickey Racer CA4439-07W

Sledeći model koji mi je skrenuo pažnju je “Miki trkač” sa Chronograph funkcijom. Ovo avanturističko izdanje sa robustnim estetskim izgledom prikazuje Mikija Mausa u punoj trkačkoj opremi na poziciji 12 sati. Miki je prikazan na crnom brojčaniku sa crvenim i žutim detaljima. Kućište je izrađeno od nerđajućeg čelika sa bezelom u crnoj boji sa tahimetrijskom skalom. Racing dizajn dopunjuje crni kaiš od kože i najlona sa crvenim detaljima i klasičnim racing rupičastim dizajnom. Cijena ovog modela iznosi 280 EUR.

izvor: Citizen

Nakon klasičnih Disney animiranih likova, vrijedi istražiti jednu od najpoznatijih franšiza današnjice – Marvel. Marvel serija satova od Citizena je istinska poslastica za ljubitelje superheroja. Ovi satovi predstavljaju spoj izuzetnog dizajna i izdržljivosti, što ih čini savršenim izborom za svakodnevno nošenje. Sa legendarnim Marvel likovima kao inspiracijom, ovi satovi su odraz ne samo moći i hrabrosti likova, već i elegantnog stila koji će privući pažnju gdje god da se pojavite.

izvor: Citizen

Spider-Man AW1680-03W

Predstavljanje Marvel kolekcije satova sa Spider-Manom je logičan izbor, s obzirom na to da je on jedan od najpopularnijih superheroja današnjice. Citizen je izbacio nekoliko modela posvećenih Spider-Manu, ali ovaj koji ovdje predstavljamo izdvaja se po svojoj atraktivnosti i jedinstvenom dizajnu. Ovaj Citizen sat posvećen klasičnom superheroju Spider-Manu sigurno će oduševiti svakog obožavaoca. Kućište od nerđajućeg čelika od 42 mm ima jedinstven dizajn sa datumom i krunicom na poziciji 4, dok se na brojčaniku ističu crveni i plavi detalji sa ogromnim paukovim logom. Cijena ovog modela iznosi 250 EUR.

izvor: Citizen

Deadpool AW0145-02W i Wolverine AW1435-66W

Sa dolaskom možda i najiščekivanijeg Marvelovog filma posljednjih 20 godina u julu ove godine – Deadpool i Wolverine, Citizen je iskoristio popularnost ova dva superheroja i lansirao dva modela satova posvećena njima. Jedan od modela je posvećen Deadpoolu, dok je drugi posvećen Wolverinu.

Deadpool sat probija četvrti zid sa duhovitošću i namigivanjem. Model je izrađen od nerđajućeg čelika sa crnim premazom, prečnika 42 mm, i nosi se na crnom kaišu sa crvenim štepom, originalno odražavajući Deadpoolov kostim. Crni teksturirani brojčanik prikazuje maskiranu glavu Wadea Wilsona koji vas gleda direktno – naopačke sa pozicije 12 sati dok crveni prsten na brojčaniku nosi natpis “Merc With a Mouth”. Cijena Deadpool modela iznosi 350 EUR.

izvor: Citizen

Drugi model je posvećen Wolverineu i ovo je prvi sat sa motivima jednog od X-Mena. Ovaj besmrtni mutant sa životinjskim čulima, super ljudskom snagom i moćima liječenja dramatično je predstavljen na plavom brojčaniku u vidu poznatih adamantijumskih kandži koje zasijecaju cifer. Žuti spoljni prsten, srebrni markeri, luminozne kazaljke i X-Men logo na poziciji 12 sati upotpunjuju izgled ovog sata. Poleđina kućišta je urezana sa Wolverine logom i natpisom “SNIKT!”, strahovitim zvukom izvlačenja kandži. Kućište prečnika 43 mm izrađeno je od crnog nerđajućeg čelika sa premazom, a prati ga odgovarajuća narukvica. Kako je Wolverine jači od Deadpoola, tako je i cijena ovog modela malo viša, pa se ovaj sat prodaje po cijeni od 430 EUR.

izvor: Citizen

Avengers AW2080-64W

Kada je riječ o Marvelu, ne možemo zanemariti njihov najpoznatiji superherojski tim – Osvetnike. Citizen je iskoristio popularnost Osvetnika (Avengers) i predstavio model sa oznakama ovog super tima. Kućište je od nerđajućeg čelika sa integrisanom narukvicom, oštrih ivica i sa upečatljivim geometrijskim dizajnom širine 42,5 mm. Na brojčaniku su prikazani Marvelovi Osvetnici, uključujući Kapetana Marvela, Hulka, Iron Mana, Kapetana Ameriku, Tora, Crnog Pantera i Crnu Udovicu. Sat i jedinstveni umjetnički stil ističu prve dane ovog nezaboravnog tima, obilježavajući šest decenija nezaboravnih avantura Avengersa. Poleđina kućišta dodatno odaje počast jubileju ovog tima sa natpisom “Marvel Avengers: Beyond Earth’s Mightiest”. Cijena ovog modela iznosi 450 EUR.

izvor: Citizen

Nakon poznatih superheroja, dolazi najpoznatiji naučno-fantastični serijal ikada – Star Wars. Citizen-ovi Star Wars satovi su možda i najinteresantniji modeli ove saradnje, pa ćemo ovde obraditi neke od najinteresantnijih.

izvor: Citizen

Darth Vader AN3669-52E_F

Citizen Darth Vader sat je nešto nevjerovatno, predstavlja najpoznatijeg lika u Star Wars univerzumu, a možda i najpoznatijeg negativca ikada – Darth Vadera. Detaljni dizajn evocira moćnu autoritarnost prisustva Darth Vadera – boje kazaljki hronografa odražavaju njegovu transformaciju iz Džedaja u Sita, dok se na podbrojčanicima nalaze zeleni i crveni elementi inspirisani njegovim legendarnim oklopom. Kućište ovog sata je dizajnirano u stilu kultnog Citizen modela iz 70-ih koji nosi naziv Tsuno (prevod: rog ili rogonja). Kućište je izrađeno od čelika sa crnim premazom i odgovarajućom narukvicom. Dimenzije kućišta iznose 38 mm i krase ga krunica i hrono pušeri koji su pozicionirani na vrhu sata. Poleđina kućišta gravirana je likom Darth Vadera i klasičnim Star Wars logom. Citizen Darth Vader Tsuno Chrono se prodaje po cijeni od 380 EUR.

izvor: Citizen

C-3PO JG2123-59E i R2-D2 JG2121-54A

Nakon Darth Vadera, dolazimo do dva najlegendarnija droida u ‘’Galaxy far, far away…’’ – C-3PO i R2-D2. Citizen je kreirao specijalne modele sa takozvanim analogno-digitalnim (Ana-Digi) prikazom vremena za ova dva nezaboravna lika. Dizajn ovog modela je inspirisan originalnim Citizen analognim-digitalnim satom iz 1980-ih, ovog puta uvodeći elegantne detalje šrafova, dizajn sa suženom narukvicom i dimenzije od 33,4 mm širine i 45,4 mm dužine. Ovaj upečatljivi sat posjeduje dva analogna podbrojčanika za sate i minute na jednoj strani i sekunde na drugoj, sa dodatnim digitalnim indikatorima za vrijeme, dan, datum i temperaturu.

Razlika između ova dva modela se ogleda samo u boji kućišta i dizajnu brojčanika, gdje je C-3PO kao i ovaj protokolarni droid urađen u zlatnoj boji sa brojčanikom koji imitira dizajn Threepio-vog oklopa, dok je R2-D2 model urađen u srebrnoj boji sa plavo bijelim detaljima Astromech droida. Cijena oba modela iznosi oko 350 EUR.

Duel AW1140-51W

U svijetu Ratova zvijezda, borba između svijetle i tamne strane Sile je vječna. Upravo tu borbu prikazuje ovaj sat, inspirisan jednim od najpoznatijih dvoboja između Lukea Skywalkera i njegovog oca Darth Vadera. Ovaj originalni Citizen i Star Wars sat karakteriše kućište i narukvica od nerđajućeg čelika u dimenziji od 41 mm. Najupečatljiviji dio je svakako brojčanik sa smjelom grafikom čuvenog dvoboja u Cloud Cityju sa neonskim kazaljkama koje simuliraju plavi i crveni lightsaber. Na poleđini kućišta je gravirana Vaderova izjava iz filma “Imperija uzvraća udarac”, “Tvoj nedostatak vjere smatram uznemirujućim.” Cijena ovog modela iznosi 270 EUR.

izvor: Citizen

Avatar Wave AW1708-57W

Na kraju, ali nikako manje važno, ostavili smo jedan sat iz kolekcije Avatar Jamesa Camerona. Ova franšiza je nesumnjivo osvojila bioskopske blagajne širom svijeta, a Citizen je iskoristio tu popularnost donoseći nekoliko modela inspirisanih ovom franšizom. Mi ćemo ovdje predstaviti samo jedan model iz ove Citizen serije. Avatar Wave sat je urađen u diver kućištu od čelika sa velikim kućištem od 46 mm, sa crnim bezelom i sa vodootpornošću od 100 m. Brojčanik ovog modela prikazuje siluetu predatora Leonopteryxa iznad plave površine Pandore dok se na poziciji 12 sati nalazi dodatni logo Avatar franšize. Cijena ovog modela iznosi 250 EUR.

izvor: Citizen

Saradnja između Disneya i Citizena rezultirala je kreiranjem jedinstvene kolekcije satova koja spaja svjetove filma i mode. Ovi satovi ne samo da pružaju tačno vrijeme, već i oživljavaju omiljene likove i scene iz Disney animacija, Marvel stripova, Star Warsa i Avatara na vašem zglobu. Sa svojim inovativnim dizajnom i vrhunskim performansama, Citizen satovi inspirisani Disney likovima postali su nezaobilazan komad za sve obožavaoce pop kulture i ljubitelje satova širom svijeta.

Više o ovoj kolaboraciji pogledajte na zvaničnom Citizen sajtu.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.