Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Seiko SpeedTimer Solar SSC947 “Pogue”

Seiko je predstavio Prospex SpeedTimer Solar SSC947 kao Odu vintage 6139 “Pogue” modelu

Seiko je predstavio još jedan dodatak svojoj Speedtimer Solar kolekciji, a novi model je potpuno inspirisan jednim od najpoznatijih hronografa i najpoznatijim Seiko vintage modelom – Seiko Chronograph 6139-6002, poznatijim kao “Pogue” model. Seiko 6139 ”Pogue” je jedan od najzanimljivijih i najprepoznatljivijih satova iz 1970-ih. Ovaj model je dobio nadimak “Pogue” po pukovniku Williamu R. Pogueu koji je nosio sličan sat tokom NASA Skylab misije 1973. godine, čime je postao prvi automatski hronograf nošen u svemiru.

Kada smo već pomenuli 6139, moramo se kratko osvrnuti na istoriju ovog čuvenog mehanizma:

Toko 60-ih godina odvijala se žestoka trka u svijetu časovničarstva: trka za stvaranje prvog automatskog hronografa na svijetu. Takmičari su bili Zenith, koji je tiho radio na svom mehanizmu nekoliko godina, i konzorcijum švajcarskih proizvođača uključujući Heuer, Hamilton-Buren, Breitling i Dubois-Dépraz. Ne znajući za švajcarske časovničare, Seiko je u Japanu radio na svom tajnom oružju: 6139 kalibru. Sat koji je Seiko nazvao 6139 Speedtimer je vrlo vjerovatno prvi automatski hronograf koji je izašao na tržište (januar/februar 1969 godine), te je postao jedan od najvažnijih i najcenjenijih satova XX vijeka.

A sada da se vratimo novom modelu koji očigledno vuče inspiraciju iz poznatog 6139 sa zlatnim ciferom. Seiko novi Prospex SpeedTimer nosi oznaku SSC947. Ovaj model ima zlatni sunburst brojčanik sa crnim prstenom i crnim podbrojčanicima. Za razliku od Pogue modela koji je imao podbrojčanik u identičnoj boji kao i brojčanik, novi SpeedTimer se tu malo razlikuje sa kontrastnim tamnim podbrojčanicima. Dva detalja koja su potpuno preuzeta od Pogue modela su crvena mala kazaljka na podbrojčaniku na poziciji 6 i indeksi za sate. Ovi detalji su identični onima sa 6139 modela i po tome se SSC947 razlikuje od svih ostalih SpeedTimer Solar modela.

izvor: Seiko

Bezel je urađen u Pepsi stilu sa tahimetrijskom skalom u plavo-crvenoj kombinaciji. Svi ovi detalji su očigledan omaž 6139 modelu koji ove godine slavi 55 godina od predstavljanja.

Seiko Prospex SpeedTimer Solar SSC947 dolazi u standardnom kućištu ovog modela inspirisanom 62MAS modelom, širine 39mm i sa lug to lug visinom od 45,5mm. Kućište i narukvica su izrađeni od nerđajućeg čelika brušenom završnom obradom.

izvor: Seiko

Kao i svi Prospex SpeedTimer Solar modeli, i ovaj pokreće Seikov kvarcni kalibar sa hronografom i solarnim punjenjem V192. Seiko kalibar V192 je solarno napajan hronografski mehanizam sa indikatorom rezerve snage. V192 nudi hronograf do 60 minuta, 24-časovni podbrojčanik, malu sekundaru, datum i kada je potpuno napunjen, radi do šest mjeseci bez izlaganja svjetlu. Speedtimer hronograf je precizan na +/- 15 sekundi mjesečno.

izvor: Seiko

Seiko Prospex SpeedTimer Solar hronografi su veoma popularni među ljubiteljima i trenutno postoji mnogo varijacija ovog modela. Lično sam očekivao model inspirisan vintage ”Pogue” modelom već duže vrijeme, ali jasno je da su iz Seika čekali jubilej (55 godina) da bi ga na ovaj način obilježili.

Seiko Prospex SpeedTimer Solar SSC947 će biti standardna serijska linija, neće biti limitiran i prodavaće se po cijeni od 600 do 700 EUR.
Za više informacija o dostupnosti i specifikacijama, posjetite zvaničnu Seiko web stranicu.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.