Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

I on je ”oslabio”: Longines Spirit Zulu Time u 39mm

Trend se nastavlja velikom brzinom te nakon Tissota, Seika, Citizena i Lognines smanjio veličinu svog poznatog modela!

Funkcija druge vremenske zone poznatija kao GMT je moja omiljena komplikacija. Uistinu nije dovoljno komplikovana da bi se tako nazivala pa je možda bolje koristiti izraz dodatna funkcija. Za brendove sa druge strane to jeste komplikacija jer zahteva novu veštinu i znanje prilikom izrade mehanizma i dizajniranja same funkcije. Svaki novi zaplet Longines reši na pravi način.

Njihov GMT model ima naziv Spirit Zulu Time. Do sada se prozivodio u dimenziji od 42mm ali je, osluškujući publiku i ova kompanija odlučila da ponudi manju verziju. Tako je napravljen novi-stari Longines Spirit Zulu Time GMT u 39mm.

izvor: Longines

Tehničke karakteristike koje su odlikovale većeg brata se nisu promenile (osim veličine naravno). I dalje su u ponudi crni, mat sivi i plavi brojčanik sa istim rasporedom detalja; 24h bezel je iste konfiguracije kao i raspored i dizajn kazaljki. Logo i natpis naziva modela se nije promenio, apsolutno je sve ostalo pa čak i mehanizam.

izvor: Longines

Longines je uspeo u manju dimenziju da spakuje kalibar LL844.4 koji se pokazao odlično. Pouzdan i izdržljiv ovaj kalibar obezbeđuje rezervu rada od 3 dana. Zasnovan je na ETA A31.L411 koja je dorađena, ubačena joj je silikonska balansa i radi na 25.200 vibracija sa ukupno 21 draguljem. Ovaj mehanizam je i hronometar jer je zadovoljio norme koje je su postavljene od strane COSC-a.

izvor: Longines

Prečnik novog sata iznosi 39mm sa debljinom od 12.5mm. Ovo su odlične proporcije za jedan sportski sat koji dolazi na metalnoj narukvici, ali sa opcijom lakog menjanja za kožni ili nato kaiš. Ne bih odbacio opciju Spirit Zulu Time GMT na braon koži što je ujedno i moj favorit.

izvor: Longines

Takođe su kolekciji Spirit Zulu pridodata i dva nova modela koja do sada Longines nije pravio u 42mm a to su čelik-zlato modeli. Od zlata su napravljeni prsten bezela i krunica na satu. Razlika između ova dva modela je isključivo u boji keramike u insertu bezela: na jednom je skroz crna a na drugom braon boje. S obzirom da dolazi na sivo-crnom mat brojčaniku rekao bih da su i jedna i druga kombinacija sjajne ali bih malu prednost dao braon modelu.

izvor: Longines

Cena za čelične modele na kaišu je 3.050$, dok su na metalnoj narukvici 3.150$. Ukoliko vam se dopadaju 39mm čelik-zlato onda budite spremni da izdvojite 4.200$ za sat na kaišu odnosno 4.300$ za model na metalu.

izvor: Longines

Zaključak: ovo nam je bilo potrebno. Trend umanjenja dimenzija sportskih satova se nastavlja. Ovo je treći novitet ovog meseca a koji se direktno odnosi na smanjenje prethodne veličine. Za ljubitelje većih dimenzija obaveštenja da se Spirit Zulu GMT 42mm još uvek proizvodi.

izvor: Longines
Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.