Menu
satnaruci.jpg
Autor: Marija Nikolić

Novi Cartier Tank Francais blista!

Dame, ovo je sat za vas!

Hej vi, ljubitelji Cartier-a!

Mislim da smo se svi pomalo razočarali kada nismo videli nijedan Cartier među prošlonedeljnim novitetima, ali nakon kratkog zatišja usledio je rimejk koji niko nije očekivao-novi Cartier Tank Francaise!

Model koji se nije menjao više od 20 godina je dobio naizgled slično, međutim dosta mekše lice

izvor: Robbreport

Prvi nacrti Tanka nastali su još početkom 20. veka za vreme I svetskog rata, kada je Luis Kartije pronašao inspiraciju u vojnom vozilu, Renault Tank-u koji je korišćen od strane francuske armije, iako je i sama Cartier kuća dosta pre toga imala slične dizajne. 

Cartier Tank Francais se pojavio 1996. godine na gala večeri kada su kao specijalni gosti bili Džon F. Kenedi Mlađi i njegova partnerka Karolina Baset. Sat je postao hit i klasik tog vremena i zbog toga se njegov dizajn i nije menjao toliko dugo. 

Originalni Tank Francais je bio dostupan u 4 veličine, i to u čeliku i u kombinaciji čelik-zlato. Kao i danas, postojale su verzije u zlatu, ali i sa dragim kamenjem na kožnom kaišu. Kvarcni mehanizmi pokretali su mali i srednji model, dok je automatski mehanizam pokretao L verzije.

izvor: Forbes

Novi model nije pretrpeo velike izmene, ali sudeći po dizajnu dobio je suptilnu sportsku notu, kompaktnije deluje i opšti izgled je dosta moćniji. 

Kada pogledate ovaj model na ruci vidite jedan efektan sat koji, međutim, ne odskače već se stapa sa zglobom, odnosno prati liniju ruke zahvaljujući oblom kućištu i udobnoj narukvici. Dizajn prvog linka je pretrpeo izmene i zbog toga nam se sat i čini toliko “mekanijim”. Satin poliranje kućišta i narukvice sa manje poliranih površina u odnosu na prethodnu generaciju doprineo je modernom i sportskom izgledu, dok narukvica ostaje šira od kućišta što je vrlo karakteristično za ovaj model.

izvor: Forbes

Za razliku od prethodne verzije, krunica je integrisana u kućište zbog čega imamo vizuelno ali i na dodir mekšu i uglađeniju konturu. Ovaj put, kućišta su za nijansu veća i prave se u 3 veličine (mali 27.5mm, srednji 32mm i veliki 36.7mm) i takođe u čeliku, žutom zlatu i sa ili bez dijamanata. Šta se dodatno razlikuje u ovim veličinama je i reljef cifera. Kod manjih modela korišćena je SunRay završnica brojčanika, dok srednji i veliki model koriste takozvani satin finish. Takođe, dizajneri su se potrudili da brojevi imaju 3D izgled time što se oni više ne štampaju već se odvojeno lepe.

izvor: Forbes

Prateći dosadašnji trend kompanije, mali i srednji model pokreće kvarcni mehanizam, dok je u L modele stavljen automatski. Ovaj sat pokreće kalibar 1853 baziran na Selitinom automatskom mehanizmu sa rezervom snage od 38 sati. 

Očigledno je da ova kuća ima dovoljno samopouzdanja i uspeha i da ne hrli ka promenama kao što je mehanički mehanizam u maloj varijanti, ali bilo bi lepo videti i tako upakovan Cartier časovnik pa makar i u nekoj limitiranoj seriji (čisto kako bi zadovoljio ljubitelje horologije i kolekcionare). Svakako, ova činjenica nam omogućava da Francais u maloj veličini (čelik) kupimo za odličnu cenu od 3.550$, dok L veličinu sa automatskim mehanizmom možemo sebi obezbediti već za 5.500$. 

izvor: Forbes

Ovim modelom Cartier je pokušao da spoji 2 publike, onu prefinjenu, elegantnu i klasičnu sa onom koja teži satovima koji se mogu nositi i preko dana uz “casual” kombinacije. Moram priznati da ovaj model nije moj omiljeni, ali najmanju varijantu u čeliku bih rado imala u svojoj kolekciji. 

Cene:

Small Steel: 3.550$
Medium Steel: 4.450$
Large Steel Automatic: 5.500$

Small Gold: 20.000$
Medium Gold: 23.700$
Small Gold/diamonds: 27.500$
Medium Gold/diamonds: 29.300$

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.