Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Jacob & Co koji budi najmračnije tajne!

Kompanija koja je sama sebi konkurencija se igra sa dijamantima i bojama kao niko pre njih!

Poznati su po svemu što je nemoguće ali poznati su i po tome što od mogućeg naprave nezamislivo komplikovano. Vole i mogu da se igraju sa turbijon komplikacijom kao niko drugi i zato su u stanju da naprave najluđe satove sa ovom funkcijom. Jedan se ističe. Ističe se po svojoj mračnoj strani i nezamislivo visokoj ceni za jedan ručni časovnik.

Predstavljam vam Jacob&Co Mistery Tourbillon Black Spinel!

Prvo ću objasniti raritet i ekskluzivnost ovog sata kroz njegov mehanizam. Radi se o mehanizmu koji se pogoni ručnim navijanje, oznake  JCAM32, koji obezbeđuje rezervu od 60h. Radi na nižoj frekvenziji od 3 Hz, tj. 21.600 vibracija po času, sastavljen je od čak 430 komponenti od kojih se najviše ističu dva turbijona.

izvor: Jacob&Co

Da, dobro ste pročitali – od dva turbijona. Ovo je prvi put u časovničarskoj industriji da je neko uvezao dva turbijona jedan za drugi i omogućio im rotaciju u tri ose. Turbijoni se tako mogu videti sa obe strane kućišta, sa prednje većim delom i sa zadnje manjim delom kroz safirni otvor, pored kojeg se nalaze sistem za podešavanje vremena (levo) i sistem za navijanje (desno).

Sam mehanizam ima prečnik veći od svih mojih satova u kolekciji i iznosi 42.8mm, dok mu je debljina 15mm. Turbijoni se kreću velikom brzinom u sve tri ose te u prvoj osi opiše pun krug za 1 minut, dok u drugoj i trećoj osi mu je potrebno 120 sekundi da napravi kompletnu kružnu putanju.

izvor: Jacob&Co

Pređimo na impozantno kućište prečnika čak 50mm i debljine od 22.5mm. Napravljeno je u crnom zlatu ali je potpuno prekriveno retkim crnim dragim kamenom pod nazivom black spinel. Ima ga doslovno svuda! Preciznije na kućištu i lugovima se nalazi 192 black spinel dijamanta koji se poklapaju sa crnilom kućišta. Ne pamtim da sam video ovoliko crn sat.

U prilog mračnoj strani ovog sata ide i potpuno crni dijamantski brojčanik popločan sa 382 black spinela. Poređani su u tri prstena jedan unutar drugog i to sa razlogom. Spoljašnji prsten je zapravo unutrašnji bezel sats (inner bezel) dok su druga dva prstena pokretna i pomažu nam da kažemo koliko je sati. Drugi prsten po redu je zapravo minutni i na njemu se nalazi 119 crnih spinela (ne želim da prevodim ovu reč za dragi kamen) plus 1 rubin. Ovaj rubin, u moru crnila, predstavlja minutnu kazaljku!

izvor: Jacob&Co

Poslendji, treći prsten je časovni prsten na kojem se nalaze 143 crna spinela sa jednim rubinom koji ima funkciju časovne kazaljke. Jacob&Co je prikaz vremena rešio na njima svojstven način, totalno drugačije od ostalih. Postojeći turbijon se nalazi u centru brojčanik i nije bilo moguće za njega pričvrstiti kazaljke. Ali i da je bilo moguće izgledalo bi loše, jer bi kazaljke narušile misitčnu kompoziciju koju su hteli da postignu. I koju su postigli!

izvor: Jacob&Co

Zahvaljujući rubinima vreme se lako očitava jer se oni lepo odvajaju od ostatka brojčanika koji je crne boje. Takođe crna i crvena su dobitna kombinacija baš kao zlatna i zelena ili zlatna i crna. Kombinacija ove dve boje neretko ljude podseća na neke mračne sile ili đavola što ovom satu dobro stoji.

izvor: Jacob&Co

Model je napravljen u jednom primerku, što znači da je limitiran kao piece unique. Za sada je nepoznato ko je vlasnik ovog sata iako je prošlo već 9 meseci otkako je predstavljen. Takođe i cena je nepoznata ali možemo pretpostaviti o kojoj cifri je reč. Verujem da se radi o broju sa šest cifara koji je veoma blizak onom od 7 cifara. Preciznije, verujem da mu je cena bar 900.000 evra u Jacob&Co salonima!

—————

OSNOVNO:

Brend: Jacob & Co.
Model: Mistery Tourbillon Black Spinel
Tip: elegant
Materijal kućišta: 18k crno zlato
Narukvica: crna koža
Prečnik: 50mm
Debljina: 22.5mm
Cifer: 382 crna spinel dijamanta i 2 rubina, centralno postavljen turbijon koji se kreće u tri ose
Tip stakla: Safirno, sa duplim antirefleksnim premazom
Bezel: bez bezela
Vodootpornost: 30m (3 bar)

MEHANIZAM:

Kalibar: JCAM32
Funkcija: Analogno vreme; turbijon
Rezerva snage: 60h
Broj komponenti: 430
Broj dragulja: 68
Način pogonjenja/navijanja: ručno navijanje

CENA I DOSTUPNOST:

Dostupnost: Jacob&Co butik
Cena: na upit
Limitiranost: piece unique

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.