Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Kako se (pravilno) čuvaju automatski satovi?

Ovih par saveta će vam pomoći da održite svoj sat u sjajnoj formi!

Baš kao i živi organizmi satovi sa automatskim mehanizmom moraju da budu u pokretu da bi održavali svoju formu. Neophodno je pokretati ih kako bi radili. U tome je zapravo čar satova sa automatskim mehanizmom. Oni prate vaš ritam i dinamiku vašeg života, prilagođavaju se vašim aktivnosti i vašu energiju prenose na opruge koje dalje skladište i prenose tu istu energiju.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Zbog toga vlada velika ljubav prema satovima koji nisu kvarcni jer se sa njima povežete na nekom dubljem nivou. Tema današnjeg teksta su isključivo satovi na samonavijanje, u svetu popularniji kao satovi sa automatskim mehanizmom. Bilo da ih pokreće veliki ili mikro rotor ovi satovi zahtevaju pokret da bi osetili potrebu da funkcionišu. Neretko se navijaju i putem krunice ali primarno navijanje dolazi od pokreta koje stvaramo mi – njihovi vlasnici.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

U trenucima kada se ne nose i kada miruju kod kuće gube energiju, malo po malo, što na kraju rezultuje prestankom rada. Sekundara ”umire” sve dok se mi opet ne setimo ili ne osetimo potrebu da ga stavimo na ruku. Oni koji poseduju više automatskih satova u kolekciji često se ne sete da iste stave na ruku po par meseci a kamoli da ih redovno navijaju. Nije preporučljivo ostavljati automatske satove van radnog ciklusa toliko dugo.

Jedini spas se danas može pronaći u watch winder-ima, tj. napravama koje služe za navijanje satova koje ne nosimo. U Srbiji i generalno na Balkanu nisu toliko zastupljeni zbog manjka edukacije o njihovom značaju te mnogi ljubitelji satova nikada nisu čuli za nešto ovog tipa. U nastavku ću vam opisati princip rada ovih navijača i predložiti brend koji spada u grupu najkvalitetnijih na svetu!

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Rapport kutije za navijanje satova

Satovi su na sigurnom. Osim što će im biti obezbeđena dovoljna količina energije da rade tokom dana kada ih ne nosite satovi u kutijama se čuvaju od prašine kojoj su izloženi kada stoje na stolu. Kućište kutije precizno je izrađeno od drveta, fino obrađeno sa nekoliko slojeva laka različitih boja. Nosač sata je presvučen crnom kožom, ima gumene bočne kopče i potpuno je podesiv da prihvati bilo koju veličinu kaiša ili narukvice na vašem satu. U ovom slučaju sam odabrao za primer Formula model presvučen karbonskim slojem.

Rapport Formula obložena je kavalitetnim karbosnkim slojem visokog sjaja; izvor: Sat na Ruci Watch Media

Mehanizam za namotavanje radi praktično nečujno. Velika prednost kvalitetnih brendova kakav je Rapport je što se zapravo ne čuju dok rade. Jeftinije verzije ili kineske kutije za navijanje prave buku. Takođe kineski aparati nemaju mogućnost podešavanja specifikacija mehanizma obrtanja što znači da se konstatno okreću ne uzimajući u obzir jačinu rada mehanizma. Za mehanizam koji radi na 3Hz je potreban drugi broj obrtaja u minuti nego za mehanizam koji radi na 4Hz.

Displej za podešavanje rotacija, selektovanje programa rotacija, paljenje i gašenje; izvor: Sat na Ruci Watch Media

Učestalost i brzina rotacije su važni faktori kojima se ekipa inženjera u Rapportu bavila kako bi se osiguralo da se preciznost vašeg sata pravilno održava. Oscilacije namotača simuliraju kretanje ručnog zgloba kada se sat nosi – okreće se u tri smera: u smeru kazaljke na satu, suprotno od kazaljke na satu i dvosmerno i periodično miruje u zavisnosti od podešavanja koje odaberete. Neophodno je pre nego podesite Rapport kutiju za navijanje da se upoznate sa specifikacijama kalibra koji pokreće vaš sat.

izvor: Sat na Ruci Watch Media
izvor: Sat na Ruci Watch Media

Rapport Singula Formula Watch Winder je pun naziv kutije za navijanje o kojoj pišem i koja je dostupna u Maestro Jewelers u Beogradu po ceni od 95.000 dinara (800 evra). Osim kutije za jedan sat dostupne su kutije za dva, četiri ili šest satova i dolazi u crnoj boji visokog sjaja za tradicionalni izgled, ili u karbonskim vlaknima za savremeniji izgled. Oba dizajna nose delikatne detalje sa tri trake koji su jedinstveni za asortiman Formula.

Detalji su na zavidnom nivou a cena od 800 evra za ovakvu kutiju je i više nego opravdana;
izvor: Sat na Ruci Watch Media

Formula modeli poseduju LCD ekran osetljiv na dodir za kontrolu preciznosti rotacije. Napomena: ne kupujte windere koji nemaju opcije podešavanja rotacija ili se prethodno raspitajte o njihovom principu rada! Alternative, tačnije jeftine opcije ovakvih navijača ne postoje i ne posežite za kineskim kopijama koje će samo pokvariti mehanizam vašeg sata zbog konstantnog okretanja.

Karbonski IWC Pilots Chrono urađen u kolaboraciji sa Mercedes AMG u karbonskoj Rapport London Formula kutiji; izvor: Sat na Ruci Watch Media

Kvalitet dolazi iz Londona. Brend Rapport je veoma poznat kolekcionarima skupljih satova i dobro je da se publika na Balkanu što pre upozna sa ovim brendom i njihovim proizvodima. Ako ste spremni da izvdojite novac za skupoceni sat sa automatskim mehanizmom budite spremni da potrošite novac i na njegovo svakodnevno održavanje. Kvalitetan Rapport program nudi vam širok dijapazon proizvoda i van kutija za navijanje. Proizvode veoma kvalitetne rolne od kože za čuvanje ili nošenje više satova na putovanje.

izvor: Sat na Ruci Watch Media

Za više informacija kontaktirajte Maestro Jewelers.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.